Framtiden för skattereduktion för grön teknik

Regeringen har aviserat i ett pressmeddelande att det planeras förändringar i Skattereduktionen för grön teknik för kommande år. Förslaget är att justera det gröna avdraget för solceller från dagens 20% till 15% 1 juli 2025. Motiveringen är att installationer av solceller har ökat kraftigt de senaste åren och Regeringen bedömer att det inte längre finns samma behov av att subventionera solceller.
Författare
1KOMMA5° Sverige
Uppdaterad den
tid
3 min
Graf: till vilket belopp du behöver betala moms för solceller

Vår Nordiska VD Gunnar Jönsson, menar att sänkningen var väntad med tanke på marknadens mognad.

Jag tror inte att dessa beslut i sig kommer att dämpa investeringsviljan för solceller och batterilager. Sverige har fortsatt bland Europas lägsta priser när det kommer till kompletta solcellsinstallationer. På kort sikt förväntar jag mig att detta förslag kommer att leda till ökad efterfrågan, särskilt bland villaägare som vill utnyttja det nuvarande bidraget på 20%.

Solceller - ett av de billigaste energislagen

Investeringar i grön teknik och solceller har ökat markant de senaste åren. Glädjen och nyttan med att kunna producera egen energi har stimulerats av höga elpriser, och möjligheten att kunna nyttja grönt avdrag.

För att öka användningen av den egenproducerade solelen har även intresset för villabatterier ökat. Genom att spara egenproducerad solel till senare timmar på dygnet, sänker användaren sina elkostnader, såväl som gör gott för miljön genom att nyttja den förnybara egenproducerade solelen på timmar när inte solen skiner och andra energikällor vanligtvis behöver användas.

Regeringen föreslår en sänkning av det gröna avdraget för solceller

Regeringen meddelar den 17e september 2024 att installationer av solceller har ökat kraftigt de senaste åren, och de bedömer att det inte längre finns samma behov av att subventionera solceller. Förslaget är att subventionsgraden för skattereduktion för installation av solceller åter sänks till 15 %. Förslagen aviseras i regeringens höstbudget.

Läs hela pressmeddelandet från Regeringen här.

Målet är att öka skatteintäkterna

Sänkningen av subventionsgraden för skattereduktion för installation av solceller innebär att reduktionen kommer att hamna på samma nivå (15 %) som innan höjningen till 20 % i januari 2023. Förslaget om sänkt grönt avdrag för solceller bedöms öka skatteintäkterna med 100 miljoner kronor 2025, följt av 200 miljoner kronor 2026.

Bakgrund till förslaget

Efter stödnivån höjdes den 1 januari 2023 har antalet solcellsinstallationer ökat markant. Vid slutet av 2023 fanns det över 250 000 installerade solcellsanläggningar i Sverige. Regeringen anser nu att det inte längre är nödvändigt att stimulera efterfrågan på solceller i samma omfattning som tidigare. Istället menar de att solkraftens utveckling ska ske på marknadsmässiga villkor, där elmarknadens prissignaler får större betydelse för att långsiktigt stärka Sveriges leveranssäkerhet och försörjningstrygghet.

Konsekvenser för solcellsägare

Förslaget påverkar framtida ägare av solcellsanläggningar. Att sänka skattereduktionen från 20 till 15 % för investeringar i solceller innebär 5 000 till 10 000 kronor mindre i avdrag vid en investering på 100 000 till 200 000 kronor.

Tidplan för förslagen

Finansdepartementet kommer att remittera förslaget. Förslaget om sänkt subventionsgrad för installation av solceller bör träda i kraft den 1 juli 2025. Förslaget om avskaffad skattereduktion för mikroproduktion av förnybar el föreslås träda i kraft den 1 januari 2026.

Fortsatta möjligheter inom grön teknik

Trots förändringarna i solcellsbidraget finns det fortfarande goda möjligheter att investera i grön teknik med statligt stöd. Solcellsbidraget är bara en del av ett bredare paket av skattereduktioner som syftar till att främja hållbara energilösningar. Särskilt attraktivt är det fortsatta 50-procentiga bidraget för installation av solcellsbatteri, vilket kan öka nyttan av solcellsanläggningar avsevärt. Lika generöst är 50-procentsbidraget för installation av laddningspunkt för elfordon, som stödjer omställningen till fossilfria transporter. Dessutom kvarstår möjligheten till skattereduktion på upp till 50 000 kronor för arbete och material relaterat till gröna investeringar. Vi på 1KOMMA5° hjälper dig gärna att navigera bland dessa möjligheter och hitta den bästa lösningen för just dina behov.

Vill du läsa mer?