Intresset för elbilar stiger kraftigt. Går du i tankar på att byta till det mer miljövänliga alternativet bör du i samma veva som du funderar på vilken elbil du vill ha även börja titta på laddboxar. Att ladda bilen via ett eluttag kontinuerligt är inte att rekommendera, då det både är en säkerhetsrisk och för att elbilen inte laddas upp lika snabbt som med en laddbox.
I Sverige stiger antalet elbilar kraftigt hela tiden. Enligt en rapport från Stockholms handelskammare kommer hälften av alla bilar vara elbilar eller laddhybrider år 2030 om trenden håller i sig.
Är du sugen på att haka på trenden tipsar vi om att titta på en passande laddbox samtidigt som du bestämmer dig för vilken bil du vill köpa.
Laddboxen är framtagen för att ladda just elbilar och laddhybrider både snabbare och säkrare. Den placeras på en vägg i anslutning till där bilen parkeras under natten. Att ladda elbilen via en laddbox går snabbare än att ladda i ett vägguttag i och med att hårdvaran är utformad för att kunna ta ut mer effekt.
Laddboxarna har inbyggd säkerhet, vilket bland annat innebär att det inte går någon ström i kablarna förrän de är ordentligt inkopplade. I vissa laddboxar finns även Wi-Fi integrerat, vilket betyder att du till exempel kan starta och stoppa laddningen via telefonen eller bestämma att elbilen bara ska laddas under natten.
Det krävs inte en laddbox för att ladda sin elbil hemma, med det rekommenderas starkt för säkerheten skull. Att ladda sin elbil i ett vanligt eluttag varje dag ska man undvika eftersom eluttagen inte är gjorda för den höga belastningen som det innebär att ladda en elbil. I värsta fall kan det innebära överhettning och risk för brand.
När du står inför att välja laddbox, tänk inte bara på vilka behov du har idag utan även vilka som kan uppkomma i framtiden. Om du tänkt uppgradera din elbil är det klokt att redan nu investera i en laddbox som täcker framtida behov istället för att behöva byta ut laddboxen samtidigt som bilen.
Vi skulle även rekommendera att du väljer en laddbox med löstagbar kabel, bland annat eftersom du enkelt både kan byta ut den själv och ta med den om det skulle behövas. Du bör även anlita en certifierad elektriker som installerar laddboxen för att säkerställa att det blir korrekt utfört.
Det Gröna Avdraget gäller även laddboxar. Det betyder att du får en skattereduktion på 50 % av kostnaden för material och arbete vid installation av en laddbox.
1KOMMA5° säljer marknadens smidigaste laddboxar för hemmabruk. Den har dynamisk lastbalansering, vilket innebär att risken för att överbelasta säkringar minskar eftersom laddboxen nyttjar det lediga utrymme som finns tillgängligt mellan husets förbrukning och huvudsäkringen.