1KOMMA5°

Vanliga frågor

Klicka på knapparna ovan för att komma till respektive avsnitt.

Vanliga frågor

Vi har sammanställt de vanligaste frågorna om solceller och att producera solel.

Köpt ett hus med en anläggning från 1KOMMA5°?

Då behöver ni fylla i en Överlåtelseblankett, fyll i och skicka in till customer@1komma5.se så hjälper vår support er vidare.

FAQ

Allmänt

Vad är Heartbeat?

Heartbeat är ett världsunikt energistyrsystem som vi levererar. Heartbeat inkluderas i energisystem, antingen förberedda för batterier eller inkluderade med batterier.

Vad krävs för att kunna ha Heartbeat?

Heartbeat kräver ett köp av energisystem med kompatibla energikomponenter samt en fast trådbunden internetuppkoppling

Vad kostar Heartbeat?

Tillgång och installation av Heartbeat inkluderas kostnadsfritt vid köp av energilösning från 1KOMMA5°.

Vilka funktioner har Heartbeat?

Heartbeat har flertalet funktioner, se enkel förklaring nedan:

I grundutförandet optimerar Heartbeat den egenproducerade solelen på absolut bästa sätt utefter förbrukningsmönstret i hushållet. Batteriet laddas upp av den egenproducerade solelen och nyttjas sedan under kvällens energianvändning.

I 1KOMMA5-appen illustreras energisystemet på ett enkelt och förståeligt sätt, där alla energikomponenter samlas i en och samma app. Möjlighet finns att kunna styra nyttjandet av batteriet och följa historisk och realtids-data.

Heartbeat optimerar energisystemet med en förfinad algoritm, som inkluderar ställningstagande till egenproducerad solel, förbrukningsmönster, väderprognos och prognostiserad- och aktuellt spotpris. Heartbeat inkluderar även funktionalitet för smart laddning av elbil och smart uppvärmning via värmepump. Varje väl avvägt beslut visualiseras i appen i realtid.

Vad är en solcellsoptimerare?

Om du funderar på att skaffa solceller kommer du antagligen att stöta på uttryck såsom optimerare eller power optimizers, alternativt namn på fabrikat såsom SolarEdge, Huawei och Tigo. 

Optimerare är elektroniska komponenter som sätts direkt på en solpanel för att optimera dess elproduktion.

För att du ska kunna avgöra om optimerare är intressant för just din solcellsanläggning går vi igenom ett antal saker:

  • Hur en vanlig solcellsanläggning fungerar och hur den påverkas av skuggning.

  • Hur en enskild solpanel hanterar skuggning.

  • Hur en solcellsanläggning med optimerare fungerar och hanterar skuggning.

  • För- och nackdelar med att välja optimerare till sin solcellsanläggning.

Så fungerar en vanlig solcellsanläggning

I en vanlig solcellsanläggning (utan optimerare) seriekopplas flertalet solpaneler i så kallade “strängar”.  

När paneler seriekopplas på det här sättet innebär det att samma mängd ström måste gå igenom samtliga paneler. Panelerna i en sträng blir alltså beroende av varandra; om strömmen hindras vid en panel, t.ex. på grund av skugga, skulle det kunna leda till att alla paneler i strängen påverkas.

Nu är detta dock inte fallet i moderna solpaneler i motsats till vad man kan läsa på forum eller från tillverkare av optimerare. Huvudanledningen till detta är solpanelens “bypassdioder”. Skuggas en del av en solpanel påverkar det inte andra solpaneler i samma sträng.

Hur en enskild solpanel hanterar skuggning

En solpanel har i regel tre bypassdioder. Dessa löper längs kortsidorna eller i mitten av en panel med syftet att leda strömmen förbi skuggade eller täckta delar av en panel. Om det exempelvis är en liten del av panelen som skuggas aktiveras bypassdioden och på så sätt leder strömmen förbi den delen av panelen. På så sätt förloras en del av produktionen i den utsatta panelen, medan produktionen i de övriga panelerna i strängen är opåverkad.

Hur en solcellsanläggning med optimerare fungerar och hanterar skuggning

Optimerarna har i grunden exakt samma funktion som bypassdioden när det gäller att hantera skuggning. Det finns ingen magi inbyggd i optimerare som kan trolla fram effekt ur solpanelen om den skuggas.

När kan då en optimerare göra nytta?

Om man har rörlig, partiell skuggning från exempelvis ett träd kan optimeraren förbättra regleringen i solcellssträngen och därmed öka produktionen något jämfört med en så kallad strängväxelriktare. Det är möjligt eftersom optimerare arbetar med individuell optimering.

Strängväxelriktaren reglerar energin för hela strängen och skuggningen kan i samma ögonblick påverka spänning/ström olika på olika paneler och därmed göra att strängväxelriktaren har svårare att ställa in optimalt arbetsområde vid varje given tidpunkt.

Finns andra fördelar med optimerare?

Solpanelerna kan avvika något i effekt, upp till 1% mellan sämsta och bästa panel. Optimerare förmår dra nytta av alla paneler individuellt vilket teoretiskt skulle medföra 0,5% högre energiutbyte.

Beroende på fabrikat av optimerare/växelriktare kan man också läsa av varje panels producerade effekt/energi vilket underlättar för att konstatera eventuella fel på individuella paneler. Fel på paneler är dock extremt ovanligt.

Vissa tillverkare har också en funktion att ”slå av” spänningen på panelfältet.

Vilka nackdelar finns med optimerare

Fler komponenter på taket ger fler möjligheter till fel. Att solpaneler går sönder är extremt ovanligt medan trasiga optimerare är betydligt vanligare.

Anläggningskostnaden med optimerare är också högre jämfört med anläggningar utan optimerare.

Hur påverkar solceller miljön?

All energiproduktion ger upphov till någon form av miljöpåverkan. Sett till solcellers livscykel uppstår den största miljöpåverkan vid själva tillverkningen. När solcellerna producerar el bidrar de istället till flera miljöfördelar.

Så påverkar solceller miljön vid tillverkning

Utifrån ett livscykelperspektiv är miljöpåverkan från solceller störst vid tillverkningen. Det beror bland annat på att världsmarknaden till 97 procent består av kiselsolceller. Kisel är vanligt förekommande i jordskorpan men mycket energikrävande att utvinna och rena. I dagsläget tillverkas knappt 70 procent av världens solceller i Kina där en majoritet av energin som används vid tillverkningen är fossil.

Med 1KOMMA5-panelen erbjuder vi solpaneler som är 25 % mer hållbart tillverkade än kinesiska standardpaneler. Det är möjligt tack vare ett nära samarbete med tyska Wacker som producerar solcellsmoduler med kisel från Tyskland.

I en svensk kontext tar det generellt ungefär två till tre år för en solcellsanläggning att producera lika mycket energi som det går åt för att tillverka, transportera och driva den. Det kallas för ”energiåterbetalningstid” och varierar beroende på hur tillverkningen ser ut och var solcellerna används. Med tanke på att vårt tysktillverkade kisel kan man räkna under två års “återbetalningstid”.

Miljöfördelar vid elproduktion

En solcellsanläggning som vi levererar har en beräknad livstid på minst 30 år och bidrar till flera miljöfördelar under tiden den är i drift. Den största fördelen är naturligtvis att solcellerna producerar el från förnybar energi, men elproduktionen har också fördelen av att vara tyst och därmed inte störa omgivningen. Dessutom sker elproduktionen och elanvändning nära varandra vilket minskar överföringsförluster i elnäten. I de fall solcellerna placeras på hustak tar produktionen inte heller någon ytterligare mark i anspråk.

Återvinning av solceller

I Sverige och inom EU omfattas återvinning av solceller av ett direktiv som reglerar återvinning av elektroniska produkter, WEEE-direktivet. Det innebär att alla som säljer solceller på den europeiska marknaden omfattas av ett producentansvar som ska säkerställa att produkten återvinns. Återförsäljaren eller producenten ska också informera konsumenten om var produkten ska lämnas då den är uttjänt.

I Sverige är det vanligast att solcellerna lämnas till återvinning via de kommunala återvinningscentralerna. Där återvinns de tillsammans med annat elektronikavfall såsom datorer och TV-apparater. De delar som återvinns är i dagsläget aluminiumramarna och glaset. I framtiden när större avfallsvolymer av solcellspaneler uppnås kan det bli ekonomiskt lönsamt att ha en separat återvinning för solceller där också metall innehållet tas till vara.

Solenergi vs. andra energislag

Solcellers miljöpåverkan diskuteras ibland utifrån perspektivet att el från andra energislag skulle ersättas av solelen. Om det är el från produktionstekniker med höga växthusgasutsläpp som ersätts med solel innebär det att utsläppen minskar. Att avgöra precis vilken elproduktion som ersätts är inte möjligt på grund av hur energisystemet är utformat. Det är dock möjligt att jämföra hur mycket koldioxid som solel ger upphov till per producerad kilowattimme jämfört med el från andra energislag.

FN:s klimatpanel redovisar genomsnittliga koldioxidutsläpp vid elproduktion från olika energislag i en rapport från 2014. Enligt rapporten ger solel upphov till 41 gram koldioxid per producerad kilowattimme (gCO2/kWh). Våra solpaneler beräknas ge upphov till endast cirka 28 gram koldioxid/kWh. Det kan jämföras med el som produceras av kol och släpper ut 820 gCO2/kWh eller el som produceras av naturgas och släpper ut 490 gCO2/kWh. Det är bra att ha i åtanke att den här typen av beräkningar kan skilja sig åt beroende på vilka antaganden som görs, därför kan andra rapporter redovisa annorlunda siffror.

Hur lång livslängd har solceller?

Solceller har riktigt lång livstid. Vid köp av en solcellsanläggning ska man inte göra misstaget att köpa de billigaste produkterna på marknaden. Då riskerar man att få en anläggning som med kort livslängd och mycket problem. 

Solcellsanläggningar med högkvalitativa produkter, som t.ex. monokristallina solpaneler med TOPCon teknologi, ger den längsta livslängden. 1KOMMA5° använder solpaneler som byggs med tysktillverkat kisel och har en garanterad livslängd på 30 år, men du kan sannolikt räkna med en förväntad livslängd på upp emot 40år.

Vi garanterar också att våra solpaneler levererar en marknadsledande 87 % av sin effekt efter 30 år. Panelerna har dessutom en garanti utställd av ett europeiskt företag till skillnad från merparten av de paneler som finns på marknaden idag där garantin är utställd av ett kinesiskt bolag.

Växelriktaren är en viktig komponent

En annan viktigt komponent i solcellsanläggningen är växelriktaren. Den bör komma från en beprövad tillverkare som t.ex. Sungrow, Huawei, Fronius eller Solaredge. Garantin på dessa produkter är 5-10 år och det är ofta växelriktaren som är den komponent som behöver att bytas ut efter halva livslängden.

Installation av anläggningen

En ofta förbisedd felkälla är installationen av anläggningen. Enligt en undersökning från Länsförsäkringar finns det brister i åtta av tio solcellsanläggningar som uppdagas vid besiktningar. Ofta beror det på okunskap om vad som krävs för att uppfylla de föreskrifter och regler som gäller vid solcellsinstallationer. Funderar du på att installera solceller, säkerställ att företaget har erfarna installatörer och håller hög kvalitet på installationen. På 1KOMMA5° har vi erfarna montageledare med minst 4års erfarenhet. Vi certifierar även våra montörer utefter Svensk Solenergis standard samt vår långa erfarenhet av solcellsmontage.

Hur påverkar vårt relativt kalla klimat solcellernas livslängd?

Faktum är att solpaneler trivs riktigt bra i Svenskt klimat. I dessa milda, neutrala väderförhållanden blir degraderingen per år mindre och därför kan man i praktiken räkna med mindre degradering än garanterat, dvs ännu bättre produktion än vad garantin lovar. 

Det underliggande takets livslängd påverkas också positivt eftersom taket till viss del skyddas av solpanelerna mot väderpåverkan.

Är solceller lönsamt för min fastighet?

Ja, solen erbjuder en imponerande möjlighet att förbättra lönsamheten och energieffektiviteten i din fastighet genom användning av solceller. Om du funderar på vad du kan förvänta dig när det gäller återbetalningstid för en solcellsanläggning, så finns det flera faktorer att beakta. 

Den ekonomiska lönsamheten med solceller

Med en solcellsanläggning med en kapacitet på ungefär 10 kW kan du förvänta dig en återbetalningstid på vanligtvis 6-8 år när elpriset är 2 kr per kWh (baserat på ett spotpris på 1,10 kr per kWh). Genom att inkludera solcellsbatterier och använda smart energihantering kan lönsamheten förbättras ytterligare, och det är oftast möjligt att minska återbetalningstiden med minst ett år.

Det är viktigt att notera att återbetalningstiden i sig kan vara en missvisande indikator. Istället bör du överväga avkastningen på din investering, vilket är ett mer relevant mått, liknande hur avkastningen på aktier mäts. Om du till exempel investerar 195 000 kr i en solcellsanläggning (inklusive batterier, laddstation och smart energihantering) och dina årliga besparingar uppgår till 35 000 kr, så får du en avkastning på din investering på 17,9 % (35 000 kr / 195 000 kr). Det är fullt möjligt att uppnå en sådan avkastning genom att investera i ett smart energisystem.

Här hittar du mer information om vårt energistyrsystem, Heartbeat.

Försäljning av överskottsel

Under soliga sommardagar producerar solcellsanläggningen oftast mer elektricitet än du själv förbrukar. Den överskottselen kan du sälja tillbaka till ditt elbolag och få intäkter baserat på spotpriset, som varierar med tillgång och efterfrågan på den nordiska elbörsen. Dessutom kan olika elbolag erbjuda ett påslag på mellan 0-10 öre per kWh, och du kan även få 10 öre per kWh i nätavkastning från din nätägare. Kom ihåg att du också har rätt till statlig ersättning på 60 öre per kWh för den el du säljer, i form av en skattereduktion. Denna ersättning registreras automatiskt i din deklaration som ett skatteavdrag.

Lönar det sig att investera i solceller för en villa?

Ett hus med solpaneler är inte bara attraktivt ur ett miljöperspektiv, det signalerar även att huset är utrustat med framåtsyftande investeringar och kan ge betydligt lägre driftskostnader. Det är därför som värdet på ett hus med solceller tenderar att öka.

En tidigare studie från Sveriges lantbruksuniversitet i samarbete med Vattenfall visade att solceller ökade värdet på ett hus med 14 %. En senare undersökning utförd av SBAB och Booli kunde påvisa att installationen av solceller i genomsnitt ökade värdet på ett hus med 135 000 kr. Dessutom finns det flera internationella studier som visar att värdet på fastigheter ökar åtminstone i samma utsträckning som kostnaden för att installera solcellsanläggningen.

Mäklarstatistik visar också att hus med solceller på taket lockar fler besökare och budgivare, vilket ytterligare understryker den ekonomiska fördelen med att investera i solpaneler för din villa.

Kontakta 1KOMMA5° för din solcellsinstallation

Vill du ta nästa steg mot att göra din fastighet mer lönsam och energieffektiv med solceller? Kontakta oss på 1KOMMA5° för en skräddarsydd lösning som passar dina behov och ökar din fastighets värde med hjälp av solenergi. Vi är här för att hjälpa dig på din solcellsresa.

Kan man montera solceller själv?

Funderar du på att montera solceller själv och utföra installationen på egen hand? Det är en lockande tanke, men det finns viktiga överväganden att ha i åtanke innan du ger dig i kast med detta projekt.

Solcellsinstallation: Vad du kan göra själv och vad du bör undvika

Du kan själv utföra vissa delar av solcellsinstallationen, men det är viktigt att komma ihåg att vissa elektriska arbeten kräver särskild behörighet. Att arbeta med elektricitet utan nödvändig auktorisation är inte bara olagligt, det kan även resultera i straff.

Delar du kan göra själv: 

  • Projektledning: Du har friheten att planera och organisera projektet enligt dina behov och önskemål.

  • Bygglovsansökan: Om det krävs, kan du själv ansöka om nödvändigt bygglov för din solcellsanläggning.

  • Materialanskaffning: Det är fullt möjligt att själv köpa in det nödvändiga materialet, inklusive solpaneler och växelriktare. Obs, om du köper materialet själv har du inte rätt till skattereduktion på 20/50 %, så det blir mer kostsamt i slutändan.

  • Montageskenor: Du kan fästa montageskenorna på taket som solpanelerna fäst mot.

  • Bära upp solpanelerna på taket: Du kan bära upp och fästa solpanelerna på taket. Däremot krävs det en auktoriserad elinstallatör för resterande delar av installationen.

Delar som kräver en auktoriserad elinstallatör: 

  • Elektriska kopplingar: Att koppla ihop likströmskontakterna i solpanelerna och växelströmskontakterna i växelriktaren ska överlämnas till en professionell elinstallatör.

  • Anslutning till elnätet: Att koppla din solcellsanläggning till elnätet är en avgörande och komplex process som måste utföras av en erfaren specialist.

  • Driftsättning: Slutligen måste elinstallatören driftsätta solcellsanläggningen och säkerställa dess korrekta funktion.

Om du ska montera solceller själv, eller rättare sagt utföra vissa delar av installationen själv, kan du förlora rätten till avdrag för grön teknik för den delen av arbetet. Dessutom kan du inte dra nytta av avdraget för inköp av solpaneler om de inte köps från samma företag som utför installationen.

Därför ska du inte montera solceller själv

Att försöka installera solceller själv kan vara lockande, men det finns betydande risker att överväga innan du tar detta steg. Här är några av de potentiella faror och problem som kan uppstå:

  • Elektriska risker: Felaktig koppling av solcellerna och växelriktaren kan leda till farliga elektriska problem, inklusive kortslutningar och eldsvådor. En auktoriserad elinstallatör har den nödvändiga kompetensen för att hantera dessa risker säkert.

  • Personlig skada: Att arbeta på taket och hantera elektriska komponenter kan vara farligt. Risken för fallskador och elektriska stötar är allvarliga och kan leda till allvarliga skador eller till och med dödsfall.

  • Förlust av garantier: Om solcellerna inte är korrekt installerade kan tillverkarens garantier bli ogiltiga. Detta kan innebära betydande ekonomiska förluster om något går fel med ditt solenergisystem.

  • Felaktig drift: En dåligt installerad solcellsanläggning kan producera mindre energi än förväntat eller inte fungera alls. Det kan leda till besvikelser och ekonomiska förluster över tid.

  • Lagliga konsekvenser: Som tidigare nämnts är det olagligt att utföra vissa elektriska arbeten utan rätt auktorisation. Om du bryter mot dessa lagar kan du ställas inför rättsliga konsekvenser och böter.

Sammanfattningsvis är det viktigt att överväga de potentiella riskerna innan du försöker montera solceller själv. Att anlita en professionell elinstallatör minskar riskerna och säkerställer en korrekt och säker installation. Det kan vara en investering som sparar tid, pengar och potentiell skada i det långa loppet. .

Vänd dig till 1KOMMA5° för expertis vid solcellsinstallation

När du står inför beslutet att installera solceller är det avgörande att du får rätt hjälp och expertråd. Att montera solceller själv kan vara frestande, men det är viktigt att notera att detta inte är rekommenderat av flera skäl, inklusive säkerhet och teknisk komplexitet. Istället bör du överväga att anlita en expert som 1KOMMA5° för att utföra arbetet åt dig. Här är några fördelar med att ta den vägen:

  • Specialistkompetens: Med lång erfarenhet (över 10år) och expertis inom området för solcellsinstallation kan 1KOMMA5° säkerställa en smidig och professionell installation av din anläggning.

  • Säkerhet och följande av regler: Genom att samarbeta med auktoriserade elinstallatörer på 1KOMMA5° kan du vara säker på att alla säkerhets- och lagkrav följs noga.

  • Hög kvalitet och tillförlitlighet: Du kommer att få en högkvalitativ solcellsanläggning som fungerar optimalt och är hållbar över tid.

  • Stöd för grönt teknik-avdrag: 1KOMMA5° kan hjälpa dig att dra nytta av avdraget för grön teknik och se till att du får maximal ekonomisk fördel av din investering.

  • Miljömedvetenhet: Genom att välja solenergi bidrar du till en grönare och mer hållbar framtid. 1KOMMA5° delar denna vision och arbetar för att minska klimatpåverkan. Vår egna panel med kisel från Tyskland är ett exempel på hur vi minskar miljöpåverkan.

Kontakta oss på 1KOMMA5° eller läs mer om vårt erbjudande! Med vår expertis kan du vara säker på att din solcellsinstallation blir en framgångsrik och kostnadseffektiv investering för framtiden.

Vad behöver jag tänka på när jag ska installera solceller?

Solceller är inte bara en investering för framtiden, de är också ett kraftfullt verktyg för att göra din fastighet mer hållbar och kostnadseffektiv. Oavsett om du är en privatperson som vill minska din elkostnad, en bostadsrättsförening som strävar efter att minska energiförbrukningen för medlemmarna, eller ett företag som vill minska sin miljöpåverkan och spara pengar, kan solceller vara den perfekta lösningen. Låt oss utforska vad du bör tänka på för att komma igång med en framgångsrik solcellsinstallation som passar din unika situation. 

Hur går en installation av solceller till? 

En typisk solcellsinstallation följer flera steg för att säkerställa en smidig och effektiv övergång till solenergi: 

  1. Inledande utvärdering: Först och främst måste fastighetsägaren bestämma om solceller är en lämplig lösning. Detta innebär att utvärdera takets lämplighet genom att ta hänsyn till faktorer som takets riktning, lutning och eventuell skuggning. Fastighetsägaren kan också bedöma sin energiförbrukning och de potentiella ekonomiska fördelarna med solceller. Genom vår erfarna personal kan 1KOMMA5° bistå även med denna utvärdering.

  2. Kontakta en solcellsinstallatör: Nästa steg är att kontakta en professionell solcellsinstallatör. Installatören ska göra en noggrann utvärdering av fastigheten för att bestämma det bästa solcellssystemet och dess storlek.

  3. Design och offert: Installatören skapar en anpassad design för solcellssystemet baserat på fastighetens behov och förutsättningar. En detaljerad offert med information om kostnader, energiproduktion och avkastning på investeringen (ROI) presenteras för fastighetsägaren.

  4. Godkännande och kontrakt: Efter att fastighetsägaren har granskat och godkänt offerten, undertecknar båda parter ett kontrakt som specificerar alla detaljer kring installationen, inklusive tidplan och kostnader.

  5. Tillstånd och bygglov: Solcellsinstallatören ansöker om eventuella tillstånd för solcellsinstallationen. Detta kan inkludera tillstånd från kommunen och anmälan till elnätsbolaget. Solceller är bygglovsbefriat, men det finns lokala undantag som man måste se upp med.

  6. Projektering: I samband med att tillstånd ansöks påbörjas projekteringen av solcellsanläggningen. Detta arbete omfattar bland annat att ta fram snö- och vindlastberäkningar och ett detaljerat installationsunderlag med placering av växelriktare och batteri. Detta görs utav en av våra erfarna projektörer i dialog med dig som kund.

  7. Installation: Efter att tillstånden har godkänts och installationsunderlaget är klart kan våra erfarna installatörer påbörja att installera solcellerna. Detta inkluderar montering av solpaneler på taket, kabeldragning och  installation av växelriktare samt batteri och elanslutning till fastighetens elsystem.

  8. Elanslutning: Solcellssystemet kopplas till fastighetens elnät. Detta innebär att du kan använda den genererade solenergin direkt och eventuellt sälja överskottet till elnätsbolaget. Solcellsinstallatören testar och justerar systemet för att säkerställa att det fungerar optimalt.

  9. Driftsättning: När elektrikern har anslutit anläggningen till elnätet och kontrollerat att allt är korrekt installerat driftsätter hen anläggningen. När anläggningen är driftsatt stängs den av i väntan på slutgiltigt godkännande av den lokala nätägaren. 

  10. Färdiganmälan till nätägaren: Elektrikern och montörerna skickar efter färdigställd installation in egenkontroller till vår projektledare som granskar att installationen genomförts enligt gällande lagar och föreskrifter, samt vår egna höga standard för solcellsinstallationer. När dessa godkänts av projektledaren skickar den in en färdiganmälan till nätägaren. Därefter tar det vanligtvis 5-10 dagar innan anläggningen godkänns av nätägaren och kan sättas på av kunden. I samband med detta skickar vi en faktura på arbetet.

  11. Dra nytta av solenergi: Efter att solcellssystemet är i drift kan fastighetsägaren dra nytta av den självproducerade solenergin och minska sina elkostnader samtidigt som den minskar sin miljöpåverkan. Fastighetsägaren övervakar löpande solcellssystemet genom vår app/webbportal 

  12. Slutdokumentation: Nu är anläggningen i gång och du kan dra nytta av solenergi. Vi skickar nu över en omfattande slutdokumentation med bland annat en översikt av anläggningen, produktblad, garantier, snö- och vindlastberäkningar, kabeldragning samt drift- och underhållsinstruktioner.

Den exakta processen kan variera något, men dessa steg ger en övergripande bild av hur en typisk solcellsinstallation går till hos 1KOMMA5°.

Välj en etablerad installatör med erfarenhet till din solcellsinstallation 

Installationen av solceller måste utföras på ett professionellt sätt för att säkerställa säkerhet och effektivitet. Ett par tränade ögon kan enkelt identifiera om solcellsinstallationen har genomförts på rätt sätt. Det är viktigt att se till att paneler är korrekt monterade på taket, att kabeldragning är fackmannamässigt utfört (Här missar många solcellsinstallatörer) och att växelriktare och batteri är korrekt placerat. Felaktig placering kan leda till skador samt att garantin inte gäller för produkterna vilket kan bli kostsamt om oturen är framme.

När det gäller vem som får installera solceller, kräver lagstiftningen att det måste vara ett elinstallationsföretag. För att kvalificera sig som ett sådant företag måste det ha en registrerad elinstallatör och vara listat i Elsäkerhetsverkets register. Dessutom måste företaget ha ett egenkontrollprogram som beskriver vilken typ av elinstallationsarbete de utför, av vem och hur det utförs.

Det är viktigt att notera att begreppet ”certifierad solcellsinstallatör” är frivilligt och fungerar som en kvalitetsstämpel. Det har dock ingen koppling till lagstiftningen som kräver att solcellsinstallationer utförs av ett elinstallationsföretag med en elinstallatör. Därför är det viktigt att vara noga när du väljer en elinstallatör. Det rekommenderas att ta referenser och kontrollera tidigare projekt för att försäkra dig om att du samarbetar med en pålitlig och kompetent aktör. Med tydliga regler och ökad kompetens inom branschen blir det svårare för oseriösa entreprenörer att överleva på marknaden. 

Där finns idag två certifieringar på den svenska marknaden av solelinstallatörer. Svensk Solenergi har en certifiering som är avsedd för montörer. Den ska stärka kunskapen vid installationsmomentet och fokuserar på hur en installation kan genomföras korrekt av en montör. Där finns också en mer omfattande certifiering av solelinstallatörer som Energimyndigheten rekommenderar. Utbildningen går till skillnad från Svensk Solenergis certifiering  in mer på djupet om hur solenergi fungerar med fokus på projektering och dimensionering av solcellsanläggningar.

Kontrollera takets skick innan det är dags att installera solceller 

En noggrann inspektion av taket är kritisk när du överväger att installera solceller. Solcellsanläggningen förväntas vara i drift i minst 25 år, så det är viktigt att säkerställa att takets återstående livslängd är tillräcklig.

I många fall kräver installationen av solceller även en omläggning av taket. Samordning mellan solcellsinstallatören och takentreprenören är avgörande, inklusive tekniska aspekter och detaljer som fästpunkter, genomföringar och takets säkerhet. Felaktig användning av olika fabrikat eller felaktiga produkter kan leda till förlorade garantier för taksystemet, därför är samarbete och samordning essentiellt för att säkerställa att både taket och solcellsanläggningen fungerar korrekt och pålitligt under sin långa livslängd.

Det är enkelt att installera solceller om du väljer rätt installatör 

Att installera solceller blir en smidig process när du väljer rätt installatör. Vår beprövade metod säkerställer att du får bästa möjliga lösning: 

  1. Kostnadsfritt hembesök: Vi inleder alltid med ett kostnadsfritt hembesök för att noggrant bedöma dina förutsättningar. Det är avgörande för att skapa en väl anpassad installation med rätt storlek och komponenter.

  2. Skräddarsydd offert: Du får en detaljerad offert som inkluderar en översikt av solcellsanläggningen, en lönsamhetskalkyl och produktinformation. Det ger dig full översikt och kontroll över projektet.

  3. Smidig godkännande process: När du är nöjd med vår offert accepterar du den. Därefter tar vårt erfarna projektteam över och guidar dig genom hela installationsprocessen. Du får alltid en dedikerad projektledare.

  4. Hantering av kontakter: Vi tar hand om alla kontakter med nätägare och myndigheter, vilket minskar din administrativa börda och gör installationen mer bekymmersfri för dig.

  5. Tidsenlig installation: Vi håller oss till överenskomna tider och strävar ibland till och med efter att vara klara tidigare. Det innebär minimal störning och maximal nytta för dig.

  6. Grön energi och lägre elkostnader: När installationen är klar, är du nu en producent av ren och grön el. Du har också tagit kontroll över dina elkostnader, vilket är en klok investering för framtiden.

  7. Erfarenhet och kompetens: Vi har en gedigen erfarenhet av solcellinstallationer sedan 2012. Vårt team består av erfarna säljare, projektledare, projektörer, installatörer, tekniker och elektriker som är redo att göra din solcellsinstallation smidig och effektiv.

När du väljer oss kan du vara trygg med att din övergång till solenergi kommer att vara en framgångsrik och hållbar investering. Läs mer om vårt erbjudande.

 

Kontakta 1KOMMA5° – vi hjälper dig installera solceller 

Nu har du all information du behöver för att fatta ett välgrundat beslut om att installera solceller på din fastighet. Kontakta oss på 1KOMMA5° och låt oss guida dig mot en grönare och mer kostnadseffektiv framtid. Vi ser fram emot att hjälpa dig att dra nytta av solenergin och minska din påverkan på miljön samtidigt som du sparar pengar.

Vilka fördelar finns med solceller?

Solen är inte bara en källa till naturligt ljus och värme – den kan också vara grunden för en miljövänlig och ekonomiskt lönsam framtid. Solceller erbjuder en rad fördelar som inte bara gynnar miljön utan också din plånbok. Nedan finner du några av de överväganden som gör solenergi och solceller till ett klokt val för energiproduktion. 

Solkraftens många ljusa sidor 

  • Miljövänliga fördelar med solceller: Solenergi är en ren och förnybar energikälla som spelar en avgörande roll i att minska utsläppen av CO2 och andra skadliga ämnen i atmosfären. Genom att använda solceller blir du en aktiv miljövän och bidrar till att minska din egen miljöpåverkan. Solenergi genererar inga koldioxidutsläpp eller andra skadliga ämnen, vilket hjälper till att bevara vår planet. Att välja solpaneler med kisel från Europa minskar också miljöpåverkan vid tillverkningen, vilket är ett extra plus.

  • Minimalt underhåll och tysta: Solpaneler kräver i princip inget underhåll eftersom de inte har rörliga delar som kan slitas eller gå sönder. Detta innebär att du kan njuta av solenergin med minimal ansträngning. Dessutom är solpaneler tysta och påverkar inte din omgivning med ljud eller buller.

  • Konstant energiproduktion: Med solpaneler kan du generera elektricitet från solenergi även under molniga dagar. Det innebär att du inte är beroende av solskenets konstanta närvaro för att producera din egen el.

  • Ekonomiska fördelar med solceller: Genom att investera i en solcellsanläggning blir du mindre beroende av elhandelsbolag och skyddar dig mot framtida elprishöjningar. Du producerar din egen el och kan till och med sälja överskottsel tillbaka till nätet, vilket ger dig ekonomisk trygghet.

  • Ökat fastighetsvärde: Studier, både nationellt och internationellt, har visat att solcellsanläggningar höjer fastighetens värde. Det är en investering som innebär en ökad ekonomisk avkastning och en stärkt position på fastighetsmarknaden. Här kan du läsa en studie från Sveriges lantbruksuniversitet. Mäklarstatistik har också visat att fler personer kommer på visningar med hus som har solceller kontra de hus som inte har solceller.

Optimerad avkastning med Heartbeat energistyrsystem: Vårt unika erbjudande med energistyrsystemet Heartbeat ger dig möjlighet att maximera avkastningen på din solcellsanläggning och spara ännu mer pengar. Genom att använda Heartbeat energistyrningssystem och batterier kan du dra nytta av prisvariationerna på elpriset under dygnet. Du köper el när den är billig och säljer när den är dyr, vilket kan ge betydande besparingar. Elpriset kan variera med över 1000 % under en enda dag.

Finns det några problem med solceller?

Även om fördelarna med solceller är många, finns det en aspekt som ibland väcker oro som kan ses som en nackdel: den initiala investeringskostnaden. Det är sant att solcellsanläggningar kan vara förenade med en relativt hög startkostnad. Men det är viktigt att komma ihåg att detta är en engångsinvestering som ger många långsiktiga fördelar.

Faktum är att det är utmanande att hitta någon annan investering som är lika säker och lönsam som solceller. Den avkastning du får på ditt investerade kapital kan vara imponerande, och du bidrar samtidigt till en renare miljö. För att göra kostnaden mer hanterbar kan du överväga att finansiera din solcellsanläggning med lån. På så sätt kan du effektivt sprida ut investeringskostnaden över tiden och samtidigt dra nytta av avkastningen på det lånade kapitalet. Detta innebär att du inte bara minskar dina elkostnader utan också skapar en större ekonomisk trygghet för din privatekonomi.

Så även om den höga initiala kostnaden kan vara en faktor att beakta, är fördelarna med solceller i form av besparingar, miljövänlig energiproduktion och ekonomisk trygghet svåra att överskugga. Så var inte rädd för att investera i solceller och dra nytta av alla dess fördelar för både dig själv och miljön.

Välj 1KOMMA5° för din solcellsinstallation 

Välkommen att kontakta 1KOMMA5° när du är redo att ta det viktiga steget mot att installera solceller på ditt tak. Vi är här för att guida dig genom hela processen och säkerställa att du får ut de maximala fördelarna med solceller. Vårt mål är att inte bara hjälpa dig att spara pengar och minska din miljöpåverkan utan också att forma en grönare och mer ekonomisk framtid tillsammans. Kontakta oss idag och låt oss börja resan mot fördelar med solceller som gynnar både dig och vår planet.

Hur fungerar solcellsbidrag och grönt teknikavdrag?

Från och med 2021 ersattes det tidigare Solcellsbidraget med en skattereduktion för grön teknik. Det gröna avdraget för solceller motsvarar nu 20 % av materialets och installationens kostnader, vilket blir 19,4 % efter en schablonmässig justering enligt Skatteverkets riktlinjer för övriga kostnader.

För energilager (batterier) och laddningsstationer är avdraget 50 % för både material och arbetskostnader. För närvarande finns inget solcellsbidrag tillgängligt för företag och föreningar, men företag kan fortfarande dra av moms för sina kostnader som vanligt.

Det nya gröna avdraget appliceras direkt på din faktura från oss. Det maximala avdraget är 50 000 kronor per person och år. Det innebär att om två personer i samma hushåll installerar solceller det ena året och batterier det andra, kan de tillsammans få ett totalt avdrag på upp till 200 000 kronor. För ytterligare information, besök Skatteverkets hemsida.

Så här fungerar Grön Teknik-avdraget

Det nya investeringsstödet fungerar på samma sätt som ROT-avdraget. Privatpersoner behöver inte göra något särskilt för att ta del av solcellsbidraget. Prisavdraget appliceras direkt på fakturan, och sedan ansöker installatören om ersättning från Skatteverket. 

Regler för avdraget

  • För solceller: Solcellsanläggningen måste vara nätansluten, vilket innebär att den inte får vara off-grid.

  • För batterilagringssystem: Lagringssystemet måste vara kopplat till en nätansluten anläggning för egenproducerad förnyelsebar el, till exempel solceller med batterilagring. Batterisystemet måste bidra till ökad egenanvändning av egenproducerad el.

  • För laddningspunkt/laddboxar: Laddningssystemet måste vara redo för elmätning och debitering av elkostnader. Dessutom måste laddningssystemet inkludera de uttag/anslutningsdon som specificeras i EN 62196-2 (för elfordon typ 2) eller EN 62196-3 (för elfordon typ 3).

Krav på köpare för solcellsbidraget

  • Köparen måste vara minst 18 år gammal.

  • Köparen måste vara bosatt i Sverige eller beskatta minst 90 % av sin inkomst i Sverige.

  • Köparen måste ha betalat tillräckligt med skatt för att kunna dra nytta av skatteavdraget.

  • Köparen kan få högst 50 000 kronor i skatteavdrag per person och år.

  • Om det är två köpare (t.ex. gifta/sambos) som båda uppfyller kraven för samma arbete, kan de använda båda sina solcellsbidrag, vilket innebär totalt 100 000 kronor per hushåll och år.

Krav på bostaden för solcellsbidraget

Installationen måste förse den aktuella bostaden med el och måste utföras i ditt eller din förälders hushåll. Den ska gälla för:

  • Ett småhus eller en ägarlägenhet som ägs av dig som begär skattereduktion.

  • En lägenhet som upplåtits med bostadsrätt och innehas av dig som begär skattereduktion.

  • En byggnad under uppförande som ägs av dig som begär skattereduktion och som, när den är klar, ska vara ett småhus eller en ägarlägenhet.

     

Välj 1KOMMA5° för din solcellsinstallation

Om du är redo att ta steget mot en grönare och mer hållbar energilösning, kontakta oss på 1KOMMA5°. Vårt dedikerade team står redo att guida dig genom processen, från planering och installation till att hjälpa dig dra nytta av det gröna avdraget för solceller och energilager. Kontakta oss idag för att få en skräddarsydd lösning som passar din fastighet och dina energibehov.

Hur kan man följa produktionen av el?

Du kan följa produktionen av el på växelriktaren eller ännu bättre på en webbsida eller med en app i telefon eller surfplatta. Appen är kostnadsfri och vid driftsättningen konfigurerar vi detta för er.

Kan jag bli helt självförsörjande med solceller?

Rent teoretiskt kan man det men eftersom solcellerna inte producerar under natten och framför allt lite under vintermånaderna krävs då orimligt stora batterier. Du kan däremot bli betydligt mindre beroende av att köpa el. Du kan minska din förbrukning med hälften och dessutom mata ut lika mycket till nätet som du får betalt för så att du i praktiken får en nettoförbrukning på noll.

Vad händer om jag inte använder elen just när solen skiner?

Solcellssystemet är inkopplat på husets elsystem som in sin tur är kopplat till elnätet. Det innebär att om du inte själv använder elen som solcellerna producerar, så matas den automatiskt ut på elnätet. Denna överskottsel kan du sälja till den du normalt köper el av.

Kan solcellsmodulerna ersätta takbeläggningen?

Ja vi kan leverera solcellsmoduler som ersätter takpannor.

Vilka komponenter och produkter ingår i systemet? Vad händer när det är mörkt eller molnigt?

Den elektriska ENERGI som solcellen levererar minskar om solinstrålningens intensitet minskar. När det är molnigt blir effekten därför lägre, ca 50 % av full effekt vid lätt molnighet och 5-10 % av full effekt när molnen är riktigt mörka. På natten ger solcellen ingen el alls. Man kan utjämna dessa variationer med ett batteri som lagrar elektriciteten, vilket dock är relativt dyrt då det krävs ett mycket stort batteri.

Vad krävs för att ett hus ska vara lämpligt för solceller?

  • Fri takyta på hus eller garage på minst 10 m2. Vi kan även göra offerter för vägg- eller markinstallation.

  • Takytan ska helst vara riktad mellan väst-syd-öst

  • Ju mindre skugga ju bättre

  • Takytan har en lutning på cirka 0-45 grader. Även andra lutningar fungerar men monteringen och effekten blir lite annorlunda

  • Huset har en säkringsnivå på minst 16A

  • Plats för växelriktaren, gärna nära husets elcentral men undvik vardagsrum då en liten kylfläkt kan störa.

Vilka komponenter och produkter ingår i systemet?

De viktigaste beståndsdelarna i systemet är:

  • Högeffektiva solcellsmoduler byggda för att hålla för Sveriges relativt höga snölaster

  • Växelriktare från ledande leverantörer av växelriktare för solceller (i regel Fronius eller Solaredge)

  • Montagesystem och kablage som är testade och godkända enligt europeisk standard

  • Samtliga komponenter följer gällande europeisk standard och regelverk

Fungerar solceller när det är kallt?

Ja, solceller fungerar faktiskt bättre vid låga temperaturer. Ofta står dock solen lågt när det är kallt och därför är solljuset mindre starkt, eftersom det går längre väg genom atmosfären. Tillsammans gör det att solcellerna producerar betydligt mindre energi en solig dag i januari än en solig dag i juli.

Det finns ju också solpaneler (solfångare) som värmer vatten är det inte bättre?

Solpaneler med uppvärmning av vatten är också miljövänligt men fungerar tyvärr inte så bra i Sverige eftersom behovet är störst på vintern då man har mycket dålig funktion. På hela sommarhalvåret ger det bra värme men då har man bara nytta till tappvarmvatten eller en eventuell pool.

FAQ

Ekonomi

Är solceller lönsamt för min fastighet?

Ja, solen erbjuder en imponerande möjlighet att förbättra lönsamheten och energieffektiviteten i din fastighet genom användning av solceller. Om du funderar på vad du kan förvänta dig när det gäller återbetalningstid för en solcellsanläggning, så finns det flera faktorer att beakta.  

Den ekonomiska lönsamheten med solceller 

Med en solcellsanläggning med en kapacitet på ungefär 10 kW kan du förvänta dig en återbetalningstid på vanligtvis 6-8 år när elpriset är 2 kr per kWh (baserat på ett spotpris på 1,10 kr per kWh). Genom att inkludera solcellsbatterier och använda smart energihantering kan lönsamheten förbättras ytterligare, och det är oftast möjligt att minska återbetalningstiden med minst ett år.

Det är viktigt att notera att återbetalningstiden i sig kan vara en missvisande indikator. Istället bör du överväga avkastningen på din investering, vilket är ett mer relevant mått, liknande hur avkastningen på aktier mäts. Om du till exempel investerar 195 000 kr i en solcellsanläggning (inklusive batterier, laddstation och smart energihantering) och dina årliga besparingar uppgår till 35 000 kr, så får du en avkastning på din investering på 17,9 % (35 000 kr / 195 000 kr). Det är fullt möjligt att uppnå en sådan avkastning genom att investera i ett smart energisystem.

Här hittar du mer information om vårt energistyrsystem, Heartbeat.

Försäljning av överskottsel 

Under soliga sommardagar producerar solcellsanläggningen oftast mer elektricitet än du själv förbrukar. Den överskottselen kan du sälja tillbaka till ditt elbolag och få intäkter baserat på spotpriset, som varierar med tillgång och efterfrågan på den nordiska elbörsen. Dessutom kan olika elbolag erbjuda ett påslag på mellan 0-10 öre per kWh, och du kan även få 10 öre per kWh i nätavkastning från din nätägare. Kom ihåg att du också har rätt till statlig ersättning på 60 öre per kWh för den el du säljer, i form av en skattereduktion. Denna ersättning registreras automatiskt i din deklaration som ett skatteavdrag.

Lönar det sig att investera i solceller för en villa? 

Ett hus med solpaneler är inte bara attraktivt ur ett miljöperspektiv, det signalerar även att huset är utrustat med framåtsyftande investeringar och kan ge betydligt lägre driftskostnader. Det är därför som värdet på ett hus med solceller tenderar att öka.

En tidigare studie från Sveriges lantbruksuniversitet i samarbete med Vattenfall visade att solceller ökade värdet på ett hus med 14 %. En senare undersökning utförd av SBAB och Booli kunde påvisa att installationen av solceller i genomsnitt ökade värdet på ett hus med 135 000 kr. Dessutom finns det flera internationella studier som visar att värdet på fastigheter ökar åtminstone i samma utsträckning som kostnaden för att installera solcellsanläggningen.

Mäklarstatistik visar också att hus med solceller på taket lockar fler besökare och budgivare, vilket ytterligare understryker den ekonomiska fördelen med att investera i solpaneler för din villa. 

Kontakta 1KOMMA5° för din solcellsinstallation 

Vill du ta nästa steg mot att göra din fastighet mer lönsam och energieffektiv med solceller? Kontakta oss på 1KOMM5° för en skräddarsydd lösning som passar dina behov och ökar din fastighets värde med hjälp av solenergi. Vi är här för att hjälpa dig på din solcellsresa.

Hur fungerar solcellsbidrag och grönt teknikavdrag?

Från och med 2021 ersattes det tidigare Solcellsbidraget med en skattereduktion för grön teknik. Det gröna avdraget för solceller motsvarar nu 20 % av materialets och installationens kostnader, vilket blir 19,4 % efter en schablonmässig justering enligt Skatteverkets riktlinjer för övriga kostnader.

För energilager (batterier) och laddningsstationer är avdraget 50 % för både material och arbetskostnader. För närvarande finns inget solcellsbidrag tillgängligt för företag och föreningar, men företag kan fortfarande dra av moms för sina kostnader som vanligt.

Det nya gröna avdraget appliceras direkt på din faktura från oss. Det maximala avdraget är 50 000 kronor per person och år. Det innebär att om två personer i samma hushåll installerar solceller det ena året och batterier det andra, kan de tillsammans få ett totalt avdrag på upp till 200 000 kronor. För ytterligare information, besök Skatteverkets hemsida.

Så här fungerar Grön Teknik-avdraget

Det nya investeringsstödet fungerar på samma sätt som ROT-avdraget. Privatpersoner behöver inte göra något särskilt för att ta del av solcellsbidraget. Prisavdraget appliceras direkt på fakturan, och sedan ansöker installatören om ersättning från Skatteverket.

Regler för avdraget

  • För solceller: Solcellsanläggningen måste vara nätansluten, vilket innebär att den inte får vara off-grid.

  • För batterilagringssystem: Lagringssystemet måste vara kopplat till en nätansluten anläggning för egenproducerad förnyelsebar el, till exempel solceller med batterilagring. Batterisystemet måste bidra till ökad egenanvändning av egenproducerad el.

  • För laddningspunkt/laddboxar: Laddningssystemet måste vara redo för elmätning och debitering av elkostnader. Dessutom måste laddningssystemet inkludera de uttag/anslutningsdon som specificeras i EN 62196-2 (för elfordon typ 2) eller EN 62196-3 (för elfordon typ 3).

Krav på köpare för solcellsbidraget

  • Köparen måste vara minst 18 år gammal.

  • Köparen måste vara bosatt i Sverige eller beskatta minst 90 % av sin inkomst i Sverige.

  • Köparen måste ha betalat tillräckligt med skatt för att kunna dra nytta av skatteavdraget.

  • Köparen kan få högst 50 000 kronor i skatteavdrag per person och år.

  • Om det är två köpare (t.ex. gifta/sambos) som båda uppfyller kraven för samma arbete, kan de använda båda sina solcellsbidrag, vilket innebär totalt 100 000 kronor per hushåll och år.

Krav på bostaden för solcellsbidraget

Installationen måste förse den aktuella bostaden med el och måste utföras i ditt eller din förälders hushåll. Den ska gälla för:

  • Ett småhus eller en ägarlägenhet som ägs av dig som begär skattereduktion.

  • En lägenhet som upplåtits med bostadsrätt och innehas av dig som begär skattereduktion.

  • En byggnad under uppförande som ägs av dig som begär skattereduktion och som, när den är klar, ska vara ett småhus eller en ägarlägenhet.

Kontakta 1KOMMA5° för din solcellsinstallation 

Vill du ta nästa steg mot att göra din fastighet mer lönsam och energieffektiv med solceller? Kontakta oss på 1KOMM5° för en skräddarsydd lösning som passar dina behov och ökar din fastighets värde med hjälp av solenergi. Vi är här för att hjälpa dig på din solcellsresa.

Varför bör jag inte mata ut mer el till nätet än jag förbrukar/köper sett på årsbasis?

För att betraktas som mikroproducent får man inte mata ut mer energi till nätet än man själv förbrukar. Samma begränsning gäller för den statliga ersättningen på 60 öre/kWh. Ekonomin i anläggningen blir med andra ord bättre om man håller sig inom denna gräns.

Vad är elcertifikat?

Elcertifikat är ett stödsystem för att öka utbyggnaden av förnyelsebar energi i samhället. Det fungerar genom att producenter av förnyelsebar energi tilldelas elcertifikat, medan producenter av icke-förnyelsebar energi måste köpa elcertifikat för att täcka upp för sin produktion av ”oren el”. På så vis uppstår en marknad där priset på elcertifikaten varierar med utbud och efterfrågan. I regel brukar priset ligga runt 10 öre/kWh.

I en vanlig solcellsanläggning kan elcertifikat bara erhållas för den överskottsel som matas ut på elnätet, eftersom det endast är den elen som passerar husets elmätare och blir registrerad. Vi kan leverera en mätare som rapporterar in all data från solcellsanläggningen och kan därför registrera elcertifikat på hela produktionen. Detta är lönsamt först vid större anläggningar.

Vad är nätnytta?

Ordet nätnytta dyker ibland upp när man talar om solceller. Nätnytta innebär helt enkelt att man avlastar elnätet när man producerar sin egen el lokalt. Den elen som du säljer ut på elnätet kommer att gå till dina grannar. Det gör att nätägaren inte behöver transportera annan el långväga till dina grannar. Deras överföringskostnader minskar alltså. För det blir du kompenserad några öre per kWh för det den el som du säljer ut på nätet.

Kan jag få ROT-avdrag för solcellsinstallation?

Du kan tyvärr inte kombinera ROT-avdrag och grönt teknikavdrag på din solcellsanläggning.

Investeringsstödet för solceller, hur fungerar det?

Sedan den 1 januari 2021 kan du få grönt ROT-avdrag, eller skattereduktion på grön teknik. Avdraget gäller endast för arbets- och materialkostnader och ligger på 20% för solceller.

Stiger mitt hus i värde när jag installerar ett system med solel?

Att installera ett solcellssystem är en bra investering för ditt hem, även när du säljer det. Husköpare har idag stort fokus på energikostnader, och finns en solcellsanläggning är det naturligtvis en stor fördel. Detta innebär i praktiken att huset kan säljas dyrare (eller enklare) än grannhuset.  En undersökning i USA visar att husets värde stiger med mer än kostnaden för solcellsanläggningen och man kan anta att det samma gäller i Sverige.

Vad kostar ett solcellssystem?

Det varierar naturligtvis beroende på storlek och omständigheter kring installationen. Som ett riktvärde kan man säga omkring 12 – 15 000 kronor per installerad kW effekt på solpanelerna.

Hur stor yta behövs för solpanelerna?

Det finns egentligen ingen nedre gräns men en normal solpanel har en yta på cirka 1,65 moch producerar från cirka 275W. Bäst ekonomi får man ofta med en större anläggning som håller sig 10-20% under det maximala energibehovet för fastigheten.

Hur mycket energi producerar solceller i Sverige?

Ungefär 900 1-1100kWh/kWp och år. Dvs om man installerar solceller med en effekt av 1000W så producerar dom cirka 900-1100 kWh per år.

Har du frågor kring solceller och ditt taks förutsättningar, kontakta gärna din solcellsexpert hos 1KOMMA5°.

Jag har redan en värmepump lönar det sig då med Solpaneler?

Kombinationen värmepump och solpaneler är helt idealiskt eftersom du då behöver mycket mindre solpaneler för att klara uppvärmning. Har du dessutom jord/bergvärme kan du i regel klara stor del av din förbrukning över året med solceller.

FAQ

Heartbeat

Vad är Heartbeat?

Vad är Heartbeat?

Heartbeat är ett världsunikt energistyrsystem som vi levererar. Heartbeat inkluderas i energisystem, antingen förberedda för batterier eller inkluderade med batterier.

Vad krävs för att kunna ha Heartbeat?

Heartbeat kräver ett köp av energisystem med kompatibla energikomponenter samt en fast trådbunden internetuppkoppling

Vad kostar Heartbeat?

Tillgång och installation av Heartbeat inkluderas kostnadsfritt vid köp av energilösning från 1KOMMA5°.

Vilka funktioner har Heartbeat?

Heartbeat har flertalet funktioner, se enkel förklaring nedan:

I grundutförandet optimerar Heartbeat den egenproducerade solelen på absolut bästa sätt utefter förbrukningsmönstret i hushållet. Batteriet laddas upp av den egenproducerade solelen och nyttjas sedan under kvällens energianvändning.

I 1KOMMA5-appen illustreras energisystemet på ett enkelt och förståeligt sätt, där alla energikomponenter samlas i en och samma app. Möjlighet finns att kunna styra nyttjandet av batteriet och följa historisk och realtids-data.

Heartbeat optimerar energisystemet med en förfinad algoritm, som inkluderar ställningstagande till egenproducerad solel, förbrukningsmönster, väderprognos och prognostiserad- och aktuellt spotpris. Heartbeat inkluderar även funktionalitet för smart laddning av elbil och smart uppvärmning via värmepump. Varje väl avvägt beslut visualiseras i appen i realtid.

Hur fungerar solceller i svenskt klimat?

Forskning visar att Sverige och andra nordiska länder har ett optimalt klimat för solceller. Det beror på att våra kallare temperaturer och klimat faktiskt är fördelaktiga jämfört med många soligare länder. I alltför varma klimat kan solcellerna drabbas av energiläckage, vilket kan minska deras effektivitet. På en klar vinterdag uppnår solcellerna sin maximala produktionsnivå. Energiproduktionen från solceller är direkt kopplad till hur soligt det är. Under en molnig dag minskar produktionen, men den når inte noll. På soliga dagar når produktionen sin högsta nivå.  

Snö och frost kan försäkra solstrålarna genom att reflektera dem mot solcellerna. Faktum är att solljus som reflekteras i snö kan skapa en synergieffekt som gör att solcellerna producerar extra mycket. Is har ingen effekt på inkommande solenergi, eftersom solstrålarna igår rakt igenom islagret och träffar solcellerna ändå. Regn är i sig inte negativt för solceller, utan fungerar som solcellstvätt. Dock går regn ofta hand i hand med mulet väder vilket såklart innebär att solcellerna inte kan producera på full nivå. 

Snö och frost kan faktiskt förstärka solstrålarnas effekt genom att reflektera dem mot solcellerna. I själva verket kan solljus som reflekteras i snö skapa en synergieffekt som resulterar i ökad solelproduktion. Is har däremot ingen påverkan på inkommande solenergi, eftersom solstrålarna kan tränga igenom isen och på så sätt nå solcellerna. Regn har i sig ingen negativ påverkan på solcellerna, utan fungerar snarare som en rengöring. Dock följs regn ofta av mulet väder, vilket naturligtvis leder till att solcellernas produktion inte når sin fulla kapacitet 

I Sverige kan det vara svårt att klara sig på enbart solenergi under vinterhalvåret, då det ofta är mulet. Då kan man köpa in el från det vanliga elnätet som komplement till solcellerna. Under sommarhalvåret produceras solel så att det både räcker och blir över. Södra Sverige har ungefär lika många soltimmar per år som norra Tyskland, som är världsledande i solenergi. Om solcellerna producerar mer solel än vad som konsumeras kan man ofta sälja överskottet till elnätet. 

Du kan läsa mer om hur solceller fungerar i Sverige här.

Vad innebär 0 kr/kWh?

Med smart energistyrning och en batterilösning kan elkostnaderna för hushållet reduceras till 0 kr/kWh.

0 kr/kWh omfattar elhandelskostnaderna, och inkluderar ej elnätskostnader eller energiskatt.

Heartbeat optimerar automatiskt hushållets elanvänding vid varje givet tillfälle och ser till att maximera användningen av din egenproducerade solel samtidigt som andelen förnybar el ökar i hemmet.

Vad händer vid internetavbrott?

Om internetanslutningen till Heartbeat av någon anledning inte fungerar kommer Heartbeat inte att optimera energisystemet, eller göras tillgängligt för balanstjänster. Vid dessa tillfällen kommer funktioner och garantier inte kunna hållas.

Hur står sig Heartbeat mot andra leverantörer av balanstjänster?

Heartbeat har samma funktionaliteter som andra leverantörer, och har möjligheten att stödja elnätet vid behov. Samtidigt som Heartbeat dedicerar energiresurser till elnätet fortsätter resten av energisystemet att optimeras av Heartbeat, vilket generar både förtjänster från balanstjänster samtidigt som besparingar i form av optimering av det egna energisystemet.

Utöver ovan dediceras 100 % av förtjänsten från balanstjänster till kunden, och ingen ytterligare hårdvara behöver installeras.

Kontakta oss

Få ett prisförslag!

Fyll i dina uppgifter och få ett prisestimat för just din bostad och ta reda på hur du kan nå 0 kr / kWh för ditt hushåll. Du kan även ringa till oss direkt på 08-22 88 90

1KOMMA5° komplett produktutbud
FAQ

Installation

Kan man montera solceller själv?

Funderar du på att montera solceller själv och utföra installationen på egen hand? Det är en lockande tanke, men det finns viktiga överväganden att ha i åtanke innan du ger dig i kast med detta projekt.

Solcellsinstallation: Vad du kan göra själv och vad du bör undvika

Du kan själv utföra vissa delar av solcellsinstallationen, men det är viktigt att komma ihåg att vissa elektriska arbeten kräver särskild behörighet. Att arbeta med elektricitet utan nödvändig auktorisation är inte bara olagligt, det kan även resultera i straff.

Delar du kan göra själv: 

  • Projektledning: Du har friheten att planera och organisera projektet enligt dina behov och önskemål.

  • Bygglovsansökan: Om det krävs, kan du själv ansöka om nödvändigt bygglov för din solcellsanläggning.

  • Materialanskaffning: Det är fullt möjligt att själv köpa in det nödvändiga materialet, inklusive solpaneler och växelriktare. Obs, om du köper materialet själv har du inte rätt till skattereduktion på 20/50 %, så det blir mer kostsamt i slutändan.

  • Montageskenor: Du kan fästa montageskenorna på taket som solpanelerna fäst mot.

  • Bära upp solpanelerna på taket: Du kan bära upp och fästa solpanelerna på taket. Däremot krävs det en auktoriserad elinstallatör för resterande delar av installationen.

Delar som kräver en auktoriserad elinstallatör: 

  • Elektriska kopplingar: Att koppla ihop likströmskontakterna i solpanelerna och växelströmskontakterna i växelriktaren ska överlämnas till en professionell elinstallatör.

  • Anslutning till elnätet: Att koppla din solcellsanläggning till elnätet är en avgörande och komplex process som måste utföras av en erfaren specialist.

  • Driftsättning: Slutligen måste elinstallatören driftsätta solcellsanläggningen och säkerställa dess korrekta funktion.

 

Om du ska montera solceller själv, eller rättare sagt utföra vissa delar av installationen själv, kan du förlora rätten till avdrag för grön teknik för den delen av arbetet. Dessutom kan du inte dra nytta av avdraget för inköp av solpaneler om de inte köps från samma företag som utför installationen.

Därför ska du inte montera solceller själv

Att försöka installera solceller själv kan vara lockande, men det finns betydande risker att överväga innan du tar detta steg. Här är några av de potentiella faror och problem som kan uppstå:

  • Elektriska risker: Felaktig koppling av solcellerna och växelriktaren kan leda till farliga elektriska problem, inklusive kortslutningar och eldsvådor. En auktoriserad elinstallatör har den nödvändiga kompetensen för att hantera dessa risker säkert.

  • Personlig skada: Att arbeta på taket och hantera elektriska komponenter kan vara farligt. Risken för fallskador och elektriska stötar är allvarliga och kan leda till allvarliga skador eller till och med dödsfall.

  • Förlust av garantier: Om solcellerna inte är korrekt installerade kan tillverkarens garantier bli ogiltiga. Detta kan innebära betydande ekonomiska förluster om något går fel med ditt solenergisystem.

  • Felaktig drift: En dåligt installerad solcellsanläggning kan producera mindre energi än förväntat eller inte fungera alls. Det kan leda till besvikelser och ekonomiska förluster över tid.

  • Lagliga konsekvenser: Som tidigare nämnts är det olagligt att utföra vissa elektriska arbeten utan rätt auktorisation. Om du bryter mot dessa lagar kan du ställas inför rättsliga konsekvenser och böter.

Sammanfattningsvis är det viktigt att överväga de potentiella riskerna innan du försöker montera solceller själv. Att anlita en professionell elinstallatör minskar riskerna och säkerställer en korrekt och säker installation. Det kan vara en investering som sparar tid, pengar och potentiell skada i det långa loppet. .

Vänd dig till 1KOMMA5° för expertis vid solcellsinstallation

När du står inför beslutet att installera solceller är det avgörande att du får rätt hjälp och expertråd. Att montera solceller själv kan vara frestande, men det är viktigt att notera att detta inte är rekommenderat av flera skäl, inklusive säkerhet och teknisk komplexitet. Istället bör du överväga att anlita en expert som 1KOMMA5° för att utföra arbetet åt dig. Här är några fördelar med att ta den vägen:

  • Specialistkompetens: Med lång erfarenhet (över 10år) och expertis inom området för solcellsinstallation kan 1KOMMA5° säkerställa en smidig och professionell installation av din anläggning.

  • Säkerhet och följande av regler: Genom att samarbeta med auktoriserade elinstallatörer på 1KOMMA5° kan du vara säker på att alla säkerhets- och lagkrav följs noga.

  • Hög kvalitet och tillförlitlighet: Du kommer att få en högkvalitativ solcellsanläggning som fungerar optimalt och är hållbar över tid.

  • Stöd för grönt teknik-avdrag: 1KOMMA5° kan hjälpa dig att dra nytta av avdraget för grön teknik och se till att du får maximal ekonomisk fördel av din investering.

  • Miljömedvetenhet: Genom att välja solenergi bidrar du till en grönare och mer hållbar framtid. 1KOMMA5° delar denna vision och arbetar för att minska klimatpåverkan. Vår egna panel med kisel från Tyskland är ett exempel på hur vi minskar miljöpåverkan.

Kontakta oss på 1KOMMA5° eller läs mer om vårt erbjudande! Med vår expertis kan du vara säker på att din solcellsinstallation blir en framgångsrik och kostnadseffektiv investering för framtiden.

Vad behöver jag tänka på när jag ska installera solceller?

Solceller är inte bara en investering för framtiden, de är också ett kraftfullt verktyg för att göra din fastighet mer hållbar och kostnadseffektiv. Oavsett om du är en privatperson som vill minska din elkostnad, en bostadsrättsförening som strävar efter att minska energiförbrukningen för medlemmarna, eller ett företag som vill minska sin miljöpåverkan och spara pengar, kan solceller vara den perfekta lösningen. Låt oss utforska vad du bör tänka på för att komma igång med en framgångsrik solcellsinstallation som passar din unika situation. 

Hur går en installation av solceller till? 

En typisk solcellsinstallation följer flera steg för att säkerställa en smidig och effektiv övergång till solenergi: 

  1. Inledande utvärdering: Först och främst måste fastighetsägaren bestämma om solceller är en lämplig lösning. Detta innebär att utvärdera takets lämplighet genom att ta hänsyn till faktorer som takets riktning, lutning och eventuell skuggning. Fastighetsägaren kan också bedöma sin energiförbrukning och de potentiella ekonomiska fördelarna med solceller. Genom vår erfarna personal kan 1KOMM5° bistå även med denna utvärdering.

  2. Kontakta en solcellsinstallatör: Nästa steg är att kontakta en professionell solcellsinstallatör. Installatören ska göra en noggrann utvärdering av fastigheten för att bestämma det bästa solcellssystemet och dess storlek.

  3. Design och offert: Installatören skapar en anpassad design för solcellssystemet baserat på fastighetens behov och förutsättningar. En detaljerad offert med information om kostnader, energiproduktion och avkastning på investeringen (ROI) presenteras för fastighetsägaren.

  4. Godkännande och kontrakt: Efter att fastighetsägaren har granskat och godkänt offerten, undertecknar båda parter ett kontrakt som specificerar alla detaljer kring installationen, inklusive tidplan och kostnader.

  5. Tillstånd och bygglov: Solcellsinstallatören ansöker om eventuella tillstånd för solcellsinstallationen. Detta kan inkludera tillstånd från kommunen och anmälan till elnätsbolaget. Solceller är bygglovsbefriat, men det finns lokala undantag som man måste se upp med.

  6. Projektering: I samband med att tillstånd ansöks påbörjas projekteringen av solcellsanläggningen. Detta arbete omfattar bland annat att ta fram snö- och vindlastberäkningar och ett detaljerat installationsunderlag med placering av växelriktare och batteri. Detta görs utav en av våra erfarna projektörer i dialog med dig som kund.

  7. Installation: Efter att tillstånden har godkänts och installationsunderlaget är klart kan våra erfarna installatörer påbörja att installera solcellerna. Detta inkluderar montering av solpaneler på taket, kabeldragning och  installation av växelriktare samt batteri och elanslutning till fastighetens elsystem.

  8. Elanslutning: Solcellssystemet kopplas till fastighetens elnät. Detta innebär att du kan använda den genererade solenergin direkt och eventuellt sälja överskottet till elnätsbolaget. Solcellsinstallatören testar och justerar systemet för att säkerställa att det fungerar optimalt.

  9. Driftsättning: När elektrikern har anslutit anläggningen till elnätet och kontrollerat att allt är korrekt installerat driftsätter hen anläggningen. När anläggningen är driftsatt stängs den av i väntan på slutgiltigt godkännande av den lokala nätägaren. 

  10. Färdiganmälan till nätägaren: Elektrikern och montörerna skickar efter färdigställd installation in egenkontroller till vår projektledare som granskar att installationen genomförts enligt gällande lagar och föreskrifter, samt vår egna höga standard för solcellsinstallationer. När dessa godkänts av projektledaren skickar den in en färdiganmälan till nätägaren. Därefter tar det vanligtvis 5-10 dagar innan anläggningen godkänns av nätägaren och kan sättas på av kunden. I samband med detta skickar vi en faktura på arbetet.

  11. Dra nytta av solenergi: Efter att solcellssystemet är i drift kan fastighetsägaren dra nytta av den självproducerade solenergin och minska sina elkostnader samtidigt som den minskar sin miljöpåverkan. Fastighetsägaren övervakar löpande solcellssystemet genom vår app/webbportal 

  12. Slutdokumentation: Nu är anläggningen i gång och du kan dra nytta av solenergi. Vi skickar nu över en omfattande slutdokumentation med bland annat en översikt av anläggningen, produktblad, garantier, snö- och vindlastberäkningar, kabeldragning samt drift- och underhållsinstruktioner.

Den exakta processen kan variera något, men dessa steg ger en övergripande bild av hur en typisk solcellsinstallation går till hos 1KOMMA5°

Välj en etablerad installatör med erfarenhet till din solcellsinstallation 

Installationen av solceller måste utföras på ett professionellt sätt för att säkerställa säkerhet och effektivitet. Ett par tränade ögon kan enkelt identifiera om solcellsinstallationen har genomförts på rätt sätt. Det är viktigt att se till att paneler är korrekt monterade på taket, att kabeldragning är fackmannamässigt utfört (Här missar många solcellsinstallatörer) och att växelriktare och batteri är korrekt placerat. Felaktig placering kan leda till skador samt att garantin inte gäller för produkterna vilket kan bli kostsamt om oturen är framme.

När det gäller vem som får installera solceller, kräver lagstiftningen att det måste vara ett elinstallationsföretag. För att kvalificera sig som ett sådant företag måste det ha en registrerad elinstallatör och vara listat i Elsäkerhetsverkets register. Dessutom måste företaget ha ett egenkontrollprogram som beskriver vilken typ av elinstallationsarbete de utför, av vem och hur det utförs.

Det är viktigt att notera att begreppet ”certifierad solcellsinstallatör” är frivilligt och fungerar som en kvalitetsstämpel. Det har dock ingen koppling till lagstiftningen som kräver att solcellsinstallationer utförs av ett elinstallationsföretag med en elinstallatör. Därför är det viktigt att vara noga när du väljer en elinstallatör. Det rekommenderas att ta referenser och kontrollera tidigare projekt för att försäkra dig om att du samarbetar med en pålitlig och kompetent aktör. Med tydliga regler och ökad kompetens inom branschen blir det svårare för oseriösa entreprenörer att överleva på marknaden. 

Där finns idag två certifieringar på den svenska marknaden av solelinstallatörer. Svensk Solenergi har en certifiering som är avsedd för montörer. Den ska stärka kunskapen vid installationsmomentet och fokuserar på hur en installation kan genomföras korrekt av en montör. Där finns också en mer omfattande certifiering av solelinstallatörer som Energimyndigheten rekommenderar. Utbildningen går till skillnad från Svensk Solenergis certifiering  in mer på djupet om hur soleenrgi fungerar med fokus på projektering och dimensionering av solcellsanläggningar.

Kontrollera takets skick innan det är dags att installera solceller 

En noggrann inspektion av taket är kritisk när du överväger att installera solceller. Solcellsanläggningen förväntas vara i drift i minst 25 år, så det är viktigt att säkerställa att takets återstående livslängd är tillräcklig.

I många fall kräver installationen av solceller även en omläggning av taket. Samordning mellan solcellsinstallatören och takentreprenören är avgörande, inklusive tekniska aspekter och detaljer som fästpunkter, genomföringar och takets säkerhet. Felaktig användning av olika fabrikat eller felaktiga produkter kan leda till förlorade garantier för taksystemet, därför är samarbete och samordning essentiellt för att säkerställa att både taket och solcellsanläggningen fungerar korrekt och pålitligt under sin långa livslängd.

Det är enkelt att installera solceller om du väljer rätt installatör 

Att installera solceller blir en smidig process när du väljer rätt installatör. Vår beprövade metod säkerställer att du får bästa möjliga lösning:

  1. Kostnadsfritt hembesök: Vi inleder alltid med ett kostnadsfritt hembesök för att noggrant bedöma dina förutsättningar. Det är avgörande för att skapa en väl anpassad installation med rätt storlek och komponenter.

  2. Skräddarsydd offert: Du får en detaljerad offert som inkluderar en översikt av solcellsanläggningen, en lönsamhetskalkyl och produktinformation. Det ger dig full översikt och kontroll över projektet.

  3. Smidig godkännande process: När du är nöjd med vår offert accepterar du den. Därefter tar vårt erfarna projektteam över och guidar dig genom hela installationsprocessen. Du får alltid en dedikerad projektledare.

  4. Hantering av kontakter: Vi tar hand om alla kontakter med nätägare och myndigheter, vilket minskar din administrativa börda och gör installationen mer bekymmersfri för dig.

  5. Tidsenlig installation: Vi håller oss till överenskomna tider och strävar ibland till och med efter att vara klara tidigare. Det innebär minimal störning och maximal nytta för dig.

  6. Grön energi och lägre elkostnader: När installationen är klar, är du nu en producent av ren och grön el. Du har också tagit kontroll över dina elkostnader, vilket är en klok investering för framtiden.

  7. Erfarenhet och kompetens: Vi har en gedigen erfarenhet av solcellinstallationer sedan 2012. Vårt team består av erfarna säljare, projektledare, projektörer, installatörer, tekniker och elektriker som är redo att göra din solcellsinstallation smidig och effektiv.

När du väljer oss kan du vara trygg med att din övergång till solenergi kommer att vara en framgångsrik och hållbar investering. Läs mer om vårt erbjudande.

Kontakta 1KOMMA5° – vi hjälper dig installera solceller 

Nu har du all information du behöver för att fatta ett välgrundat beslut om att installera solceller på din fastighet. Kontakta oss på 1KOMMA5° och låt oss guida dig mot en grönare och mer kostnadseffektiv framtid. Vi ser fram emot att hjälpa dig att dra nytta av solenergin och minska din påverkan på miljön samtidigt som du sparar pengar.

Vad behöver jag anmäla till elhandelsbolaget respektive nätägare?

Du behöver inte anmäla någonting. Vi hjälper dig med alla handlingar till nätägaren i samband med installationen. Det enda som du behöver göra är att välja ett elhandelsbolag som köper din överskottsel.

Vad innebär mätarbyte?

För att anläggningen skall kunna anslutas till elnätet anmäler vi installation av solcellsanläggning till nätägaren för ett kostnadsfritt utbyte av elmätaren till en mätare som kan mäta utmatning av energi till nätet (förutsatt att din produktion klassas som mikroproduktion). När installationen är klar görs mätarbytet och du kan börja producera din egen miljövänliga solel.

Behövs det bygglov för solceller?

Från och med den 1 augusti 2018 slopades bygglov för solpaneler som följer takets lutning. Undantag finns för solcellanläggningar på byggnader eller inom vissa områden. Bäst är att kolla med din kommun om du är har ett hus som är undantaget.

Hur säkerställer ni kvaliteten i min solcells installation?

Vi använder endast erfarna solcellsinstallatörer och är registrerade hos elsäkerhetsverket. Vi använder bara hårdvara från de största tillverkarna i världen, som håller högsta standard vad gäller såväl kvalitet som hållbarhet. Våra solceller är i regel Trina och JA Solar som rankar högt vad gäller miljö och hälsa enligt Solar Scorecard.

Vad behöver jag förberedda innan solcellerna monteras?

Inför installationen är det viktigt att du ser till att installatörerna kan sätta upp sin byggställning och få tillgång till utrymmet för montage av växelriktare. Du behöver också se till att det finns en Internet-nätverkskabel till växelriktaren eller en hyfsat stark Wi-Fi signal.

FAQ

Miljö

Hur påverkar solceller miljön?

All energiproduktion ger upphov till någon form av miljöpåverkan. Sett till solcellers livscykel uppstår den största miljöpåverkan vid själva tillverkningen. När solcellerna producerar el bidrar de istället till flera miljöfördelar.

Så påverkar solceller miljön vid tillverkning

Utifrån ett livscykelperspektiv är miljöpåverkan från solceller störst vid tillverkningen. Det beror bland annat på att världsmarknaden till 97 procent består av kiselsolceller. Kisel är vanligt förekommande i jordskorpan men mycket energikrävande att utvinna och rena. I dagsläget tillverkas knappt 70 procent av världens solceller i Kina där en majoritet av energin som används vid tillverkningen är fossil.

Med 1KOMMA5-panelen erbjuder vi solpaneler som är 25 % mer hållbart tillverkade än kinesiska standardpaneler. Det är möjligt tack vare ett nära samarbete med tyska Wacker som producerar solcellsmoduler med kisel från Tyskland.

I en svensk kontext tar det generellt ungefär två till tre år för en solcellsanläggning att producera lika mycket energi som det går åt för att tillverka, transportera och driva den. Det kallas för ”energiåterbetalningstid” och varierar beroende på hur tillverkningen ser ut och var solcellerna används. Med tanke på att vårt tysktillverkade kisel kan man räkna under två års “återbetalningstid”.

Miljöfördelar vid elproduktion

En solcellsanläggning som vi levererar har en beräknad livstid på minst 30 år och bidrar till flera miljöfördelar under tiden den är i drift. Den största fördelen är naturligtvis att solcellerna producerar el från förnybar energi, men elproduktionen har också fördelen av att vara tyst och därmed inte störa omgivningen. Dessutom sker elproduktionen och elanvändning nära varandra vilket minskar överföringsförluster i elnäten. I de fall solcellerna placeras på hustak tar produktionen inte heller någon ytterligare mark i anspråk.

Återvinning av solceller

I Sverige och inom EU omfattas återvinning av solceller av ett direktiv som reglerar återvinning av elektroniska produkter, WEEE-direktivet. Det innebär att alla som säljer solceller på den europeiska marknaden omfattas av ett producentansvar som ska säkerställa att produkten återvinns. Återförsäljaren eller producenten ska också informera konsumenten om var produkten ska lämnas då den är uttjänt.

I Sverige är det vanligast att solcellerna lämnas till återvinning via de kommunala återvinningscentralerna. Där återvinns de tillsammans med annat elektronikavfall såsom datorer och TV-apparater. De delar som återvinns är i dagsläget aluminiumramarna och glaset. I framtiden när större avfallsvolymer av solcellspaneler uppnås kan det bli ekonomiskt lönsamt att ha en separat återvinning för solceller där också metall innehållet tas till vara.

Solenergi vs. andra energislag

Solcellers miljöpåverkan diskuteras ibland utifrån perspektivet att el från andra energislag skulle ersättas av solelen. Om det är el från produktionstekniker med höga växthusgasutsläpp som ersätts med solel innebär det att utsläppen minskar. Att avgöra precis vilken elproduktion som ersätts är inte möjligt på grund av hur energisystemet är utformat. Det är dock möjligt att jämföra hur mycket koldioxid som solel ger upphov till per producerad kilowattimme jämfört med el från andra energislag.

FN:s klimatpanel redovisar genomsnittliga koldioxidutsläpp vid elproduktion från olika energislag i en rapport från 2014. Enligt rapporten ger solel upphov till 41 gram koldioxid per producerad kilowattimme (gCO2/kWh). Våra solpaneler beräknas ge upphov till endast cirka 28 gram koldioxid/kWh. Det kan jämföras med el som produceras av kol och släpper ut 820 gCO2/kWh eller el som produceras av naturgas och släpper ut 490 gCO2/kWh. Det är bra att ha i åtanke att den här typen av beräkningar kan skilja sig åt beroende på vilka antaganden som görs, därför kan andra rapporter redovisa annorlunda siffror.

Vilka fördelar finns med solceller?

Solen är inte bara en källa till naturligt ljus och värme – den kan också vara grunden för en miljövänlig och ekonomiskt lönsam framtid. Solceller erbjuder en rad fördelar som inte bara gynnar miljön utan också din plånbok. Nedan finner du några av de överväganden som gör solenergi och solceller till ett klokt val för energiproduktion.

Solkraftens många ljusa sidor 

  • Miljövänliga fördelar med solceller: Solenergi är en ren och förnybar energikälla som spelar en avgörande roll i att minska utsläppen av CO2 och andra skadliga ämnen i atmosfären. Genom att använda solceller blir du en aktiv miljövän och bidrar till att minska din egen miljöpåverkan. Solenergi genererar inga koldioxidutsläpp eller andra skadliga ämnen, vilket hjälper till att bevara vår planet. Att välja solpaneler med kisel från Europa minskar också miljöpåverkan vid tillverkningen, vilket är ett extra plus.

  • Minimalt underhåll och tysta: Solpaneler kräver i princip inget underhåll eftersom de inte har rörliga delar som kan slitas eller gå sönder. Detta innebär att du kan njuta av solenergin med minimal ansträngning. Dessutom är solpaneler tysta och påverkar inte din omgivning med ljud eller buller.

  • Konstant energiproduktion: Med solpaneler kan du generera elektricitet från solenergi även under molniga dagar. Det innebär att du inte är beroende av solskenets konstanta närvaro för att producera din egen el.

  • Ekonomiska fördelar med solceller: Genom att investera i en solcellsanläggning blir du mindre beroende av elhandelsbolag och skyddar dig mot framtida elprishöjningar. Du producerar din egen el och kan till och med sälja överskottsel tillbaka till nätet, vilket ger dig ekonomisk trygghet.

  • Ökat fastighetsvärde: Studier, både nationellt och internationellt, har visat att solcellsanläggningar höjer fastighetens värde. Det är en investering som innebär en ökad ekonomisk avkastning och en stärkt position på fastighetsmarknaden. Här kan du läsa en studie från Sveriges lantbruksuniversitet. Mäklarstatistik har också visat att fler personer kommer på visningar med hus som har solceller kontra de hus som inte har solceller.

Optimerad avkastning med Heartbeat energistyrsystem: Vårt unika erbjudande med energistyrsystemet Heartbeat ger dig möjlighet att maximera avkastningen på din solcellsanläggning och spara ännu mer pengar. Genom att använda Heartbeat energistyrningssystem och batterier kan du dra nytta av prisvariationerna på elpriset under dygnet. Du köper el när den är billig och säljer när den är dyr, vilket kan ge betydande besparingar. Elpriset kan variera med över 1000 % under en enda dag. 

Finns det några problem med solceller?

Även om fördelarna med solceller är många, finns det en aspekt som ibland väcker oro som kan ses som en nackdel: den initiala investeringskostnaden. Det är sant att solcellsanläggningar kan vara förenade med en relativt hög startkostnad. Men det är viktigt att komma ihåg att detta är en engångsinvestering som ger många långsiktiga fördelar.

Faktum är att det är utmanande att hitta någon annan investering som är lika säker och lönsam som solceller. Den avkastning du får på ditt investerade kapital kan vara imponerande, och du bidrar samtidigt till en renare miljö. För att göra kostnaden mer hanterbar kan du överväga att finansiera din solcellsanläggning med lån. På så sätt kan du effektivt sprida ut investeringskostnaden över tiden och samtidigt dra nytta av avkastningen på det lånade kapitalet. Detta innebär att du inte bara minskar dina elkostnader utan också skapar en större ekonomisk trygghet för din privatekonomi.

Så även om den höga initiala kostnaden kan vara en faktor att beakta, är fördelarna med solceller i form av besparingar, miljövänlig energiproduktion och ekonomisk trygghet svåra att överskugga. Så var inte rädd för att investera i solceller och dra nytta av alla dess fördelar för både dig själv och miljön.

Välj 1KOMMA5° för din solcellsinstallation 

Välkommen att kontakta 1KOMMA5° när du är redo att ta det viktiga steget mot att installera solceller på ditt tak. Vi är här för att guida dig genom hela processen och säkerställa att du får ut de maximala fördelarna med solceller. Vårt mål är att inte bara hjälpa dig att spara pengar och minska din miljöpåverkan utan också att forma en grönare och mer ekonomisk framtid tillsammans. Kontakta oss idag och låt oss börja resan mot fördelar med solceller som gynnar både dig och vår planet.

Hur påverkar solceller miljön?

Solceller är ett av de minst miljöpåverkande sätt att producera elektricitet som vi känner till idag. De är tysta, ger inga som helst utsläpp och använder solljus som bränsle. Den största miljöpåverkan sker vid tillverkningen. För att göra konventionella solceller av kisel går det åt mycket energi men detta kompenseras mer än väl av den framtida miljönyttan. Energiåterbetalningstiden, det vill säga den tid det tar för solcellen att tjäna in den energi som gått åt under tillverkningsfasen, är idag oftast mindre än två år samtidigt som livslängden är minst 25 år. När solcellerna tjänat ut kan de till stor del återvinnas.

Behövs det inte farliga metaller och material för att tillverka solceller?

Tillverkningen av kiselsolceller är relativt energikrävande men baseras på ett av jordens vanligaste ämnen.

FAQ

Teknik

Vad är en solcellsoptimerare?

Om du funderar på att skaffa solceller kommer du antagligen att stöta på uttryck såsom optimerare eller power optimizers, alternativt namn på fabrikat såsom SolarEdge, Huawei och Tigo. 

Optimerare är elektroniska komponenter som sätts direkt på en solpanel för att optimera dess elproduktion.

För att du ska kunna avgöra om optimerare är intressant för just din solcellsanläggning går vi igenom ett antal saker:

  • Hur en vanlig solcellsanläggning fungerar och hur den påverkas av skuggning.

  • Hur en enskild solpanel hanterar skuggning.

  • Hur en solcellsanläggning med optimerare fungerar och hanterar skuggning.

  • För- och nackdelar med att välja optimerare till sin solcellsanläggning.


Så fungerar en vanlig solcellsanläggning

I en vanlig solcellsanläggning (utan optimerare) seriekopplas flertalet solpaneler i så kallade “strängar”.  

När paneler seriekopplas på det här sättet innebär det att samma mängd ström måste gå igenom samtliga paneler. Panelerna i en sträng blir alltså beroende av varandra; om strömmen hindras vid en panel, t.ex. på grund av skugga, skulle det kunna leda till att alla paneler i strängen påverkas.

Nu är detta dock inte fallet i moderna solpaneler i motsats till vad man kan läsa på forum eller från tillverkare av optimerare. Huvudanledningen till detta är solpanelens “bypassdioder”. Skuggas en del av en solpanel påverkar det inte andra solpaneler i samma sträng.

Hur en enskild solpanel hanterar skuggning

En solpanel har i regel tre bypassdioder. Dessa löper längs kortsidorna eller i mitten av en panel med syftet att leda strömmen förbi skuggade eller täckta delar av en panel. Om det exempelvis är en liten del av panelen som skuggas aktiveras bypassdioden och på så sätt leder strömmen förbi den delen av panelen. På så sätt förloras en del av produktionen i den utsatta panelen, medan produktionen i de övriga panelerna i strängen är opåverkad.

Hur en solcellsanläggning med optimerare fungerar och hanterar skuggning

Optimerarna har i grunden exakt samma funktion som bypassdioden när det gäller att hantera skuggning. Det finns ingen magi inbyggd i optimerare som kan trolla fram effekt ur solpanelen om den skuggas.

När kan då en optimerare göra nytta?

Om man har rörlig, partiell skuggning från exempelvis ett träd kan optimeraren förbättra regleringen i solcellssträngen och därmed öka produktionen något jämfört med en så kallad strängväxelriktare. Det är möjligt eftersom optimerare arbetar med individuell optimering.

Strängväxelriktaren reglerar energin för hela strängen och skuggningen kan i samma ögonblick påverka spänning/ström olika på olika paneler och därmed göra att strängväxelriktaren har svårare att ställa in optimalt arbetsområde vid varje given tidpunkt.

Finns andra fördelar med optimerare?

Solpanelerna kan avvika något i effekt, upp till 1% mellan sämsta och bästa panel. Optimerare förmår dra nytta av alla paneler individuellt vilket teoretiskt skulle medföra 0,5% högre energiutbyte.

Beroende på fabrikat av optimerare/växelriktare kan man också läsa av varje panels producerade effekt/energi vilket underlättar för att konstatera eventuella fel på individuella paneler. Fel på paneler är dock extremt ovanligt.

Vissa tillverkare har också en funktion att ”slå av” spänningen på panelfältet.

Vilka nackdelar finns med optimerare

Fler komponenter på taket ger fler möjligheter till fel. Att solpaneler går sönder är extremt ovanligt medan trasiga optimerare är betydligt vanligare.

Anläggningskostnaden med optimerare är också högre jämfört med anläggningar utan optimerare.

Solcellsoptimerare, vad är det?

Optimerare är en elektronikenhet som kan sättas på en eller flera solpaneler för utvinna mer energi vid skuggning av panelen. Optimerare är speciellt fördelaktiga vid s.k. partiell skuggning från exempelvis träd. Vi homogena skuggor fungerar i regel panelernas förbikopplingsdioder och växelriktarens s.k. MPP tracker väl utan optimerare. Vi rekommenderar om du bör välja optimerare eller inte när vi besiktigar ditt hus. Du väljer sedan själv om du vill få din anläggning med eller utan skuggoptimering.

Vilken växelriktare levererar ni?

Vi använder i regel Fronius eller Solaredge växelriktare som är de mest sålda i Sverige.

Fronius är mest prisvärda i normala förhållanden men i vissa fall kan den dyrare Solaredge vara att föredra av följande skäl:

  • Bättre hantering av partiell skuggning

  • Längre garantitid, 12år

  • Visning av produktion på modulnivå

  • Möjlighet till paneler i flera olika riktningar/vinklar

  • Möjlighet att bryta den ganska höga spänningen på taket från växelriktaren

Uppnår man den effekten som står i solcellernas datablad?

De olika solcellsmodulerna har enligt databladen i regel en effekt mellan 275 Watt och 420 Watt mätt enligt en testnorm kallad STC. Man kallar denna effekt toppeffekt eller Wp som står för WattPeak. Men hur mycket effekt får man ut ur en panel i verkligheten?

STC (Solar Panels Test Conditions) är de standardiserade förutsättningar under vilka solcellsmodulerna testas vid tillverkningen, så kallad flash test (1000 w/m2 solinstrålning vid 25 grader C).

I Sverige uppnår man aldrig dessa värden då solinstrålningen oftast är lägre och temperaturen på panelen i regel är mycket högre än vid testmätningen. I praktiken är 80-90% av det angivna värdet rimligt under BRA förhållanden. Mer intressant är dock att se vad systemet producerar under en längre period, till exempel ett år. Effekten över tid aggregeras och mäts i kWh. kWh betyder kilowattimmar och är ett mått på elenergi och är alltså effekt gånger tid. I våra offerter anger vi alltid den förväntade produktionen under ett års tid.

Varför är min växelriktare mindre än solpanelernas toppeffekt?

Eftersom solpanelerna enligt ovan inte avger den stämplade effekten och växelriktaren är effektivast när den arbetar nära max effekt vill man anpassa växelriktaren till att i regel vara dimensionerad för 80-90% av panelernas teoretiska toppeffekt.

Vad är skillnaden mellan kWp och kWh?

En solcellsmodul har en maximal teoretisk effekt mätt i Watt (p)eak (t.ex. 300 Wp). En solcellsanläggning med 30 stycken 300Wp paneler har då en maximal teoretisk effekt på 9 000 Wp, eller 9 kWp). Det faktiska värdet i Sverige ligger dock på cirka 75-85% av det teoretiska eftersom det teoretiska värdet specificeras vid ideala förhållanden.

kWh är mått på elektrisk energi och om en anläggning producerar 9 000 kW under 1 timme så blir det en energimängd på 9 000kWh. Fördelat över året, med långa och korta dagar, förluster i kablar och växelriktare ger en optimal anläggning i Skåne med en installerad effekt av 1000 Wp mellan 1 000 och 1200 kWh.

Vad väger ett system och håller mitt tak?

Det väger mellan 13,5-14,5 kg per. m2. Exempel: 5 kWp som installerats på tegeltak väger 350 kilo och tar upp ca. 30 m2 = 12 kg / m 2. Detta gäller alla system installerade på tak med en lutning> 10 grader. Denna viktökning är inget problem i Sverige där lutande tak är dimensionerade för relativt stor snölast. Eftersom panelerna är hala och snön snabbt glider av blir det ofta en “positiv” effekt.

FAQ

Underhåll

Hur lång livslängd har solceller?

Solceller har riktigt lång livstid. Vid köp av en solcellsanläggning ska man inte göra misstaget att köpa de billigaste produkterna på marknaden. Då riskerar man att få en anläggning som med kort livslängd och mycket problem. 

Solcellsanläggningar med högkvalitativa produkter, som t.ex. monokristallina solpaneler med TOPCon teknologi, ger den längsta livslängden. 1KOMMA5° använder solpaneler som byggs med tysktillverkat kisel och har en garanterad livslängd på 30 år, men du kan sannolikt räkna med en förväntad livslängd på upp emot 40år.

Vi garanterar också att våra solpaneler levererar en marknadsledande 87 % av sin effekt efter 30 år. Panelerna har dessutom en garanti utställd av ett europeiskt företag till skillnad från merparten av de paneler som finns på marknaden idag där garantin är utställd av ett kinesiskt bolag.

Växelriktaren är en viktig komponent

En annan viktigt komponent i solcellsanläggningen är växelriktaren. Den bör komma från en beprövad tillverkare som t.ex. Sungrow, Huawei, Fronius eller Solaredge. Garantin på dessa produkter är 5-10 år och det är ofta växelriktaren som är den komponent som behöver att bytas ut efter halva livslängden.

Installation av anläggningen

En ofta förbisedd felkälla är installationen av anläggningen. Enligt en undersökning från Länsförsäkringar finns det brister i åtta av tio solcellsanläggningar som uppdagas vid besiktningar. Ofta beror det på okunskap om vad som krävs för att uppfylla de föreskrifter och regler som gäller vid solcellsinstallationer. Funderar du på att installera solceller, säkerställ att företaget har erfarna installatörer och håller hög kvalitet på installationen. På 1KOMMA5° har vi erfarna montageledare med minst 4års erfarenhet. Vi certifierar även våra montörer utefter Svensk Solenergis standard samt vår långa erfarenhet av solcellsmontage.

Hur påverkar vårt relativt kalla klimat solcellernas livslängd?

Faktum är att solpaneler trivs riktigt bra i Svenskt klimat. I dessa milda, neutrala väderförhållanden blir degraderingen per år mindre och därför kan man i praktiken räkna med mindre degradering än garanterat, dvs ännu bättre produktion än vad garantin lovar. 

Det underliggande takets livslängd påverkas också positivt eftersom taket till viss del skyddas av solpanelerna mot väderpåverkan.

Vilket underhåll kan man räkna med?

Solpaneler är praktiskt taget underhållsfria. Paneler med lutning runt cirka 10 grader är självrengörande vid regn/nederbörd. Det finns ingen enskild dyr del du riskerar att måsta byta inom dom närmsta 15-20 åren.

Hur länge håller solcellerna?

Solcellsmoduler håller förmodligen minst 30 år men har i regel 12 års garanti och 25 års produktionsgaranti (80% av stämplad effekt).

Är det svårt att använda solceller?

Nej. Även om tillverkningen är komplicerad och design och montage kräver expertkunskap är användandet mycket enkelt. Elproduktionen från en anläggning regleras automatiskt och överskottsenergi matas automatisk ut till elnätet.

1KOMMA5°

FAQ

Hur fungerar solceller?

Solcellernas energiproduktion är direkt kopplad till solens intensitet. Under molniga dagar kan produktionen minska, men den når sällan noll, medan soliga dagar leder till att produktionen peakar. Även vid vanligt dagsljus, oavsett molnighet, genereras tillräckligt med energi. Något som många inte vet är att solceller faktiskt gynnas av kyligt väder snarare än varmt väder, då de presterar bättre vid en svalare omgivning. 

Tekniskt består solceller av halvledarmaterial, huvudsakligen kisel, med anslutningar på både framsidan och baksidan. När solljus träffar framsidan, skapas en negativ laddning som genererar spänning mellan den positiva baksidan och den negativa framsidan. Den spänningen fångas upp och omvandlas till elektricitet. Elen som genereras är i form av likström, så en växelriktare används för att omvandla den till växelström som är den typ av ström som elektriska apparater vanligtvis drivs av.[1] 

[1]  Läs mer här!

Vad innebär grönt avdrag för solceller, laddbox och batteri?

Det gröna skatteavdraget är ett stöd till alla som vill investera i hållbara energilösningar till sitt hushåll. Du får numera grönt rotavdrag, eller skattereduktion på grön teknik, när du köper solceller, laddbox och batteri av 1KOMMA5°. Skattereduktionen för grön teknik omfattar solcellsanläggningar, batterier för el-lagring och laddningspunkter för elfordon. 

Från och med 1 januari 2023 täcks kostnaderna för både material och installation av solcellsanläggningen med 20% (under 2022 var avdraget 15%). För batterier och laddboxar täcks kostnaderna för material och arbete med 50%. Skattereduktionen kan uppgå till högst 50 000 kronor per person och år, och summan beror på hur mycket skatt du betalat under året samt om du har gjort andra avdrag. 

Skattereduktionen gäller endast för fastigheter som är anslutna till elnätet. Installationen behöver avse ett hus som ägs av den som begär skattereduktionen eller en privat fastighet under uppbyggnad som ägs av den som begär skattereduktionen. Det nya avdraget får du direkt på slutfakturan från 1KOMMA5°. 

Vill du läsa mer om det gröna avdraget, kan du göra det på Skatteverkets webbplats. 

Vill du veta mer om regeringens beslut om det gröna avdraget 2023 kan du läsa mer här.

Hur fungerar solceller i svenskt klimat?

Forskning visar att Sverige och andra nordiska länder har ett optimalt klimat för solceller. Det beror på att våra kallare temperaturer och klimat faktiskt är fördelaktiga jämfört med många soligare länder. I alltför varma klimat kan solcellerna drabbas av energiläckage, vilket kan minska deras effektivitet. På en klar vinterdag uppnår solcellerna sin maximala produktionsnivå. Energiproduktionen från solceller är direkt kopplad till hur soligt det är. Under en molnig dag minskar produktionen, men den når inte noll. På soliga dagar når produktionen sin högsta nivå.  

Snö och frost kan försäkra solstrålarna genom att reflektera dem mot solcellerna. Faktum är att solljus som reflekteras i snö kan skapa en synergieffekt som gör att solcellerna producerar extra mycket. Is har ingen effekt på inkommande solenergi, eftersom solstrålarna igår rakt igenom islagret och träffar solcellerna ändå. Regn är i sig inte negativt för solceller, utan fungerar som solcellstvätt. Dock går regn ofta hand i hand med mulet väder vilket såklart innebär att solcellerna inte kan producera på full nivå. 

Snö och frost kan faktiskt förstärka solstrålarnas effekt genom att reflektera dem mot solcellerna. I själva verket kan solljus som reflekteras i snö skapa en synergieffekt som resulterar i ökad solelproduktion. Is har däremot ingen påverkan på inkommande solenergi, eftersom solstrålarna kan tränga igenom isen och på så sätt nå solcellerna. Regn har i sig ingen negativ påverkan på solcellerna, utan fungerar snarare som en rengöring. Dock följs regn ofta av mulet väder, vilket naturligtvis leder till att solcellernas produktion inte når sin fulla kapacitet 

I Sverige kan det vara svårt att klara sig på enbart solenergi under vinterhalvåret, då det ofta är mulet. Då kan man köpa in el från det vanliga elnätet som komplement till solcellerna. Under sommarhalvåret produceras solel så att det både räcker och blir över. Södra Sverige har ungefär lika många soltimmar per år som norra Tyskland, som är världsledande i solenergi. Om solcellerna producerar mer solel än vad som konsumeras kan man ofta sälja överskottet till elnätet. 

Du kan läsa mer om hur solceller fungerar i Sverige här.

Vad är solpaneler?

Solpaneler är utrustade med flera solceller som bildar en elektrisk spänning när solens strålar träffar dem. En solcell är tillverkad i ett halvledarmaterial som består av kisel med kontakter på både fram- och baksidan. När solens strålar träffar solcellerna polariseras de så att framsidan blir positivt och baksidan negativt laddad. Då skapas en spänning som fångas upp och bildar elektricitet. Läs mer om solpaneler här.

Hur kan jag mäta effektiviteten av mina solceller?

1KOMMA5° skräddarsyr din solcellsanläggning för högsta effekt och elproduktion till ditt hushåll. Hur mycket el dina solceller producerar samt hur mycket du förbrukar är något du självklart vill ha koll på. En optimal övervakning av din produktion och förbrukning möjliggörs i en så kallad smartmätare. 

Vad är en smartmätare?

En smartmätare, även kallad energimätare eller Modbus används för övervakning av din produktion och förbrukning. Smartmätarens noggranna mätningar gör det enkelt för dig att följa effektiviteten i din solcellsanläggning. Din smartmätare använder Modbus som kommunikationsprotokoll.

Hur installeras en smartmätare?

Smartmätaren placeras oftast i mätartavlan (elmätarskåpet), d v s där strömmen kommer in till anläggningen/bostaden. Där sitter den för att man ska kunna läsa av den totala strömmen som kommer in i anläggningen samt vad som lämnar anläggningen.

Fördelar med en smartmätare

En energimätare är både smart och effektiv av flera anledningar. Med en smartmätare kan man ha en lägre huvudsäkring och på så sätt få en billigare nätavgift. Det finns många fördelar med en smartmätare: 

  • Tillåter högre produktion i förhållande till huvudsäkringar. 

  • Billigare avgift till nätägaren.  

  • Ger en mer detaljerad vy hur din energitillverkning fördelas 

  • Installationen stöds i bostäder och även kommersiella fastigheter. 

  • Liten och lätt att installera, passar i vanlig strömpanel/elcentral. 

  • Följ din produktion, användning av egenproducerad el samt inköpt el i din app

Vem behöver en smartmätare?

En smartmätare passar dig som vill ha en visuell och tydlig graf över din produktion, konsumtion och användning av din egentillverkade el. Även för dig som har en högre daglig förbrukning av el, t ex: 

  • Du som är hemma om dagarna. 

  • Om du tex har en uppvärmd pool som drar mycket el. 

  • Om du har varmvattenberedare till dusch och kran, el- pannor till uppvärmning av element eller värmepump till element.

Vad gör jag om jag behöver lägga om taket innan jag installerar solceller?

När du börjat fundera på solceller, är det ett naturligt tillfälle att se över ditt tak. Eftersom solcellernas livslängd ofta är över 30 år behöver taket hålla minst lika länge. Har du tagit steget till att vilja börja producera egen grön el till ditt hushåll, kan du börja med att göra en ungefärlig beräkning på hur mycket el just ditt tak kan producera via vårt beräkningsverktyg. 

De flesta tak är lämpliga för solceller. I samband med en solcellsinstallation tas takets läge, väderstreck och lutning i beaktande, men också belastningen som solpanelerna utgör för taket. Om du tror att du kommer att behöva byta ditt tak inom solpanelernas livstid, kan det vara bra att överväga om det vore en god idé att göra det i samband med solcellsinstallationen. 

Om du väljer att lägga nytt tak i samband med monteringen av dina solceller kan byggställningar och annan utrustning oftast användas både för takrenoveringen och för installation av solcellspanelerna.

Det är vanligt att behöva lägga om taket innan installationen av solcellsanläggningen. För att göra det enkelt och smidigt för våra kunder samarbetar vi på 1KOMMA5° med många olika leverantörer inom takomläggningar. Kontakta oss eller hör gärna med din 1KOMMA5°-kontakt för mer information.

Går det att byta tak när solcellerna redan installerats?

Om ditt tak har solpaneler och behöver bytas eller renoveras behöver du först montera ned solpanelerna för att kunna utföra din takrenovering. Efter din renovering eller ditt takbyte behöver solpanelerna sedan monteras upp på nytt. Montering och demontering behöver utföras av en certifierad person som har rätt behörighet. 

Har du frågor kring solceller och ditt taks förutsättningar, kontakta gärna din solcellsexpert hos 1KOMMA5°.

Ökar solceller värdet på mitt hus?

Liksom alla renoveringar, förbättringar och utbyggnationer har solceller en positiv effekt på husets värde. Det finns ett flertal studier och undersökningar som visar detta. 

I Sverige utkom nyligen en studie från Svenska Lantbruksuniversitetet, som jämförde huspriser i Sverige med och utan solceller. Studien visar att hus med solceller i snitt ökar i värde med 14 procent. Överlag fann man att, liksom vid renovering, väntas värdeökningen vara högre än priset för solcellsinstallationen. Detta är också bekräftat i tidigare internationell forskning.[1] 

Enligt en opinionsundersökning av Novus är 71 procent av tillfrågade inte främmande för att betala mer för en bostad som har solpaneler, och hela 20 procent sa att de absolut kunde tänka sig att betala mer om de skulle köpa nytt boende idag. En studie från University of California Berkeley visade att huspriserna i snitt gick upp med 4 dollar per installerad watt, vilket i genomsnitt innebar en ökning på 15 000 dollar per hus. 

Överlag visar studier på att solceller är en smart och värdefull investering för ditt hus och din ekonomi. Självklart beror husets värde på ett flertal olika faktorer och det pris som huset tillslut landar på går inte att förutspå. Men med det sagt finns det goda förutsättningar till en prisökning som dessutom väntas vara större än den initiala investeringen. Läs gärna mer om ämnet här!.

[1] https://stud.epsilon.slu.se/15049/

Varför är solceller lönsamt?

Solceller är lönsamt av flera anledningar: 

  • Du kan spara och tjäna pengar på solceller 

Man brukar säga att solceller håller i ungefär 30 år, men många anläggningar håller betydligt längre än så. Under dessa 30+ år ger solceller intäkter på två olika sätt: för det första producerar du el till ditt hem, vilket innebär att du sparar pengar med samma värde som du annars hade lagt på att köpa in el varje månad. För det andra säljer du överskottselen till elnätet. Detta sker om du producerar mer el än vad ditt hushåll förbrukar. 

  • Fr o m. 1 januari 2023 får du grönt avdrag för solceller

Det gröna skatteavdraget är ett stöd till alla som vill investera i hållbara energilösningar till sitt hushåll. Du får grönt rotavdrag, eller skattereduktion på grön teknik, när du köper solceller, laddbox och batteri. Skattereduktionen för grön teknik innefattar solcellsanläggning, batteri för lagring av egenproducerad energi och laddningspunkter för elfordon. För solcellsanläggning täcks kostnaderna för material och arbete från och med 1 januari 2023 med 20% (som under 2022 var 15%), och för batteri och laddbox täcks kostnaderna för material och arbete med 50%.

  • Solceller ger bättre avkastning än pengar på banken
    Ofta kan du ersätta mellan 30–60 procent av din elkostnad under tiden som du har solcellerna, vilket innebär att du sparar pengar i upp till 40 år. För många är detta ett större sparande än vad ett sparkonto eller aktier ger upphov till.

  • Solceller ökar värdet på ditt hus
    Ett flertal studier och undersökningar visar att solceller ökar värdet på ditt hus. I Sverige utkom nyligen en studie från Svenska Lantbruksuniversitetet, som jämförde huspriser i Sverige med och utan solceller. Studien visar att hus med solceller i snitt ökar i värde med 14 procent. Överlag fann man att, liksom vid renovering, väntas värdeökningen vara högre än priset för solcellsinstallationen. Detta är också bekräftat i tidigare internationell forskning och flera undersökningar visar att den generella åsikten är att solceller innebär en värdeökning av huset i fråga.

  • Du får pålitlig el till pålitliga priser.
    Ett flertal faktorer pekar på att elpriser i Sverige kommer stiga i takt med att vi stänger ner kärnkraftverk. Många menar till och med att Sverige kommer att drabbas av elbrist när detta sker. Då är det skönt att ha en egen elproduktion och ett stabilt elpris.


Läs gärna mer om varför solceller är lönsamt här!

Vad kan ni erbjuda för finansieringslösning?

Vi erbjuder flera olika finansieringslösningar genom våra partners, som du kan läsa om här.

Vad ger solenergi för klimatnytta?

Solenergin som produceras är helt utsläppsfri. Därmed är solceller en av de få energikällor som inte skadar planeten. Solenergi är en miljövänlig och oändlig energikälla som, om solenergi skulle få en större marknadsandel, kan vara oersättlig för energiproduktion. Mängden energi som når jorden varje dag från solen är 10 000 gånger den totala energiförbrukningen i världen. Detta måste vi börja dra nytta av, så att vi kan leva mer hållbart och använda oss av de möjligheter som finns. Därför är solceller en investering inte bara för dig själv och din ekonomi, utan också för planeten och dess framtida generationer.

Solcellernas enda negativa miljöpåverkan sker när de produceras, då man bryter mineraler och använder energi i tillverkningsprocessen. Detta är ett problem som måste lyftas och lösas. Dock blir produktionen av solceller mer och mer effektiv i samband med att fler produceras, vilket innebär att utsläppen förväntas minska när solceller blir vanligare. Under hela livscykeln, från framtagning av material och produktion, till användning och återvinning, är solceller dock betydligt bättre än många andra energikällor såsom olja, kol, gas och även vatten- och vindkraftverk. Du kan läsa mer om solcellernas miljöpåverkan här.

Är mitt hus lämpligt för solceller?

Solceller passar på de flesta hus, men det finns såklart vissa förutsättningar som gör att solcellerna kan producera el under extra gynnsamma förutsättningar. Dessa är bland annat: 

  • Fri takyta på ditt hus eller närliggande bygge (t.ex. garage) på minst 10 kvm. 

  • En takyta som vetter mot syd, sydväst, eller sydost, så att maximalt mycket sol kan tas upp. 

  • Även tak som riktas mot väster eller öster fungerar väl för solceller. 

  • 10–60 grader lutning på ditt tak. 

  • Ett tak som inte skuggas av t.ex. träd eller andra hus.

Optimala förutsättningar är om taket är i söderläge med 35–40 graders lutning. En del som inte uppfyller dessa förutsättningar väljer istället att installera solceller på en vägg eller intilliggande hus, t.ex. gäststuga eller garage.

En del kommuner har tagit fram solkartor för att hjälpa sina invånare att få reda på om deras hus är lämpligt för solceller eller inte. Solkartor visar vilka tak som har goda förutsättningar för solceller baserat på dess takhöjd, placering och omgivning. Se gärna på listan nedan om din ort och ditt hus finns med på solkartan:


Med vårt beräkningsverktyg kan du även räkna påom ditt hus är lämpligt för solceller och även se ungefär vad det skulle kost

Vilka regler gäller om jag säljer el?

För att få ersättning för elen du matar in på elnätet krävs det att du har ett avtal med en elleverantör. Om du inte har något avtal kommer elen att matas in på elnätet utan att du får någon ersättning. Det är svårt att säga exakt hur mycket du kommer kunna sälja elen för. Du kan dock räkna med att få in mellan 30–60 öre/kWh. 

Under 2018 var snittpriset 46 öre/kWh. Att ha en solcellsanläggning där du säljer överskottselen räknas inte som att du har en näringsverksamhet. Istället räknas inkomsterna som kapitalinkomst på produkt från privatbostad. Du kan därför sälja el för upp till 40 000 kronor per år och per fastighet utan att behöva betala inkomstskatt.[1] När du säljer el kan du också befrias från att betala moms, om din försäljning understiger 30 000 kr under ett beskattningsår. Momsbefrielsen är frivillig och anmäls till Skatteverket. Du kan läsa mer om momsbefrielse och elförsäljning här. 

[1] Energimarknadsbyrån

Behövs bygglov för att installera solpaneler?

Nej, vanligtvis krävs inte ett bygglov för att installera solpaneler förutsatt att solcellerna monteras på en existerande byggnad och följer byggnadens form. 

Bygglov kan dock vara nödvändigt bland annat:

  • För byggnader inom detaljplanerat område, då anläggningen innebär att byggnaden byter färg, fasadbeklädnad, taktäckningsmaterial eller om byggnaden yttre utseende avsevärt påverkas på annat sätt. 

  • För byggnader som klassas som särskilt värdefulla från historisk, kulturhistoriskt, miljömässig eller konstnärlig synpunkt. 

  • För byggnader inom områden som är av riksintresse för totalförsvaret. 

Om du är osäker på om bygglov krävs, rekommenderar vi att du kontaktar kommunen för att fråga om råd. Bestämmelserna kan nämligen variera från kommun till kommun. Du kan läs mer om bygglov här.

Är det inte bättre att vänta? Priserna blir ju billigare.

Solceller är en investering
Det stämmer att priset på solceller har sjunkit enormt de senaste 20 åren – tack och lov! Sedan 2014 har vi dock sett relativt stabila priser på solceller och den största prissänkningen skedde mellan 2008 och 2012. Tekniken utvecklas fortfarande och priserna kommer förmodligen att sänkas i takt med att det blir vanligare och vanligare att privatbostäder installerar solceller. Detta resonemang kan dock föras inom alla marknader – kanske kommer en ny dator också att kosta mindre i framtiden? 

Ur ett ekonomiskt perspektiv är det viktigt att komma ihåg att solceller är en investering snarare än en utgift. Varje år med solceller innebär en sparad utgift i form av elen du slipper köpa, samt en potentiell inkomst i form av elen du kan sälja. Utifrån ett miljöperspektiv skulle vi alla ha behövt ha solceller för många år sedan, gärna innan klimatförändringar andades oss i nacken. Det minsta vi kan göra är att välja solceller idag och på så sätt snabba på omvandlingen till förnybar energi idag.

Grönt avdrag vid installation av solceller
Från och med 1 januari 2023 kan du dra av 20 procent av kostnaden för installationen och materialet i din solcellsanläggning. Till skillnad mot tidigare bidrag för solceller görs avdraget direkt på slutfakturan och du behöver inte tveka på om du blir beviljad en skattereduktion eller inte. Det är företaget du anlitar som ansöker om utbetalning av skattereduktionen från Skatteverket när arbetet är utfört och betalt.

För oss på 1KOMMA5° är det viktigt att du som kund verkligen förstår hur reglerna för skattereduktion för grön teknik fungerar, d v s vilka kostnader som ingår och vilka som inte gör det. Vi är tydliga, förklarar och svarar på alla dina frågor för att du ska känna dig trygg vid en investering i solceller. 

Du kan maximalt få en skattereduktion för installation av grön teknik på 50 000 kronor per person och år. För att kunna utnyttja hela beloppet behöver du ha betalat in tillräckligt med skatt under året. Det gröna avdraget är fristående från andra rot- och rutavdrag, vilket betyder att utrymmet för vad du kan bli beviljad för inte påverkas om du väljer att använda alla tre avdrag. 

Läs mer om hur skattereduktion för grön teknik fungerar på Skatteverkets hemsida

Mer om fastigheter & bostad - Grön teknik


Komplett energismart lösning

Produktutbud till ett energismart hem:

Europeiska garantier och design

Billig & klimatneutral el genom solel

Villabatteri

Använd din solel även på natten

Heartbeat

Smart styrsystem som optimerar din solel & nätel

Laddbox

Använd din solenergi till din elbil

NewEnergy

Sammankoppla allt i ett enda smart styrsystem