Solceller

Solceller återbetalningstid: Så lång tid tar det att tjäna in solceller

När du funderar på att investera i solceller vill du såklart också veta hur lång återbetalningstid solceller har. Vi vet att återbetalningstiden är en viktig faktor i beslutet att ta steget mot en grönare energiproduktion. Det är en investering för framtiden. Hur lång tid tar det egentligen innan du kan räkna på vinsten? I den här artikeln ger vi dig svaren på hur snabbt du får tillbaka din investering i solceller – och kan börja spara pengar på sikt.

Författare

1KOMMA5° Sverige

Uppdaterad den

tid

7 min

Vi sammanfattar det viktigaste
  • Återbetalningstiden för solceller varierar mellan 8 och 15 år. 

  • Solcellsanläggningar med batterilagring har längre återbetalningstid än de utan batteri, ofta runt 15 år eller mer. Däremot kan ett smart energistyrsystem korta ned återbetalningstiden avsevärt.

  • Återbetalningstiden påverkas av flera faktorer, inklusive inköpspris, elproduktion, elpriser och statliga stöd.

  • Solceller är i allmänhet en lönsam investering, särskilt om återbetalningstiden är kortare än solcellernas livslängd, som vanligtvis är minst 25 år.

Vad är återbetalningstiden på solceller?

Återbetalningstiden för en investering i solceller är någonstans mellan 8 och 15 år. Till exempel förväntas en genomsnittsanläggning på 10,4 kW ha en återbetalningstid på 10 år – utan att använda diskontering. Med en diskonteringsränta på 5% förlängs återbetalningstiden för samma solcellsanläggning på 10,4 kW till cirka 13 år.

Hur lång återbetalningstid är det på solceller med och utan batteri?

En solcellsanläggning med batterilagring kan ha en återbetalningstid på 15 år eller mer. Solceller med batterilagring har vanligtvis en längre återbetalningstid än solcellsanläggningar utan solcellsbatteri. Kopplar man dock samman batteriet med solcellerna i ett smart energistyrsystem förkortas återbetalningstiden avsevärt.

Är du intresserad av att installera solpaneler med batteri? Solcellsbatterier har vanligtvis en livslängd på cirka 10 år. När du använder ett batteri till dina solceller har du dessutom möjlighet att lagra den överskottsel som din solcellsanläggning genererar. Du kan sedan använda energin när solen går ner på kvällen. Det här gör det enklare att synkronisera din elproduktion med ditt elbehov och öka din egenanvändning av solenergi.

Heartbeat dynamic pulse
Mer förnybar energi

Heartbeat

Med Heartbeat optimeras energiflödet i ditt hem och möjliggör en kostnadseffektiv elanvändning där du tar din elkostnad ner mot 0 kr/kWh.

Heartbeat ökar användningen av din egenproducerade solel samtidigt som andelen förnybar energi ökar i hemmet.

Så beräknar du återbetalningstiden för solceller

Nu när vi gått igenom hur lång tid det tar att tjäna in sin solcellsanläggning ska vi sätta oss in i hur man beräknar återbetalningstiden för solceller.

återbetalningstiden för solceller
RÄKNEEXEMPEL

återbetalningstiden för solceller

Om vi utgår från att en solcellsanläggning med 22 solpaneler kostar 175 000 kronor och ger en årlig besparing på 7 128 kWh. Om elpriset är 1,5 kronor per kWh innebär det en besparing på:

7 128 kWh x 1,5 kronor = 10 692 kronor per år.

För att räkna ut återbetalningstiden delar vi istället anläggningskostnaden med den årliga besparingen:

175 000 kronor / 10 692 kronor = 16,4 år.

Om elpriset istället är högre, till exempel 2,0 kronor per kWh, ökar den årliga besparingen till:

7 128 kWh x 2,0 kronor = 14 256 kronor per år.

Då blir återbetalningstiden istället:

175 000 kronor / 14 256 kronor = cirka 12,3 år.

Med en livslängd på solceller på mellan 25 och 40 år kan du alltså fortsätta producera egen el i ytterligare 10–25 år efter att återbetalningstiden passerats (12–16 år). Detta innebär att du kan njuta av ren och kostnadsfri energi under många år.

Så beräknar du återbetalningstiden för solceller med batterilagring

Om du lägger till ett batteri till din solcellsanläggning kan du öka besparingarna ytterligare. Det gör du genom att lagra överskottsenergin som produceras under dagen för att använda på kvällen eller under perioder när solen inte skiner. Om vi utgår från att kostnaden för ett batterilager är 75 000 kronor och att kostnaden för en solcellsanläggning är 175 000 kronor, blir den totala investeringen för solcellsanläggningen med batteri:

175 000 kronor (solcellsanläggning) + 75 000 kronor (batterilager) = 250 000 kronor.

Återbetalningstid Solceller med Batteriförvaring
RÄKNEEXEMPEL

Återbetalningstid med batterilagring

Låt oss räkna med att den årliga besparingen ökar med 30 % från våra tidigare uträkningar:

10 692 kronor (besparing per år) x 1,3 = 13 899 kronor per år.

För att räkna ut återbetalningstiden med batterilager, delar vi den totala investeringen med den nya årliga besparingen:

250 000 kronor / 10 692 kronor (bespari = cirka 18 år.

Om elpriset stiger till 2,0 kronor per kWh, ökar den årliga besparingen ännu mer:

14 256 krono (besparing per år) x 1,3 = 18 532 kronor per år.

Då blir återbetalningstiden:

250 000 kronor / 18 532 kronor = cirka 13,5 år.

Att inkludera batterilagring kan förlänga återbetalningstiden något och ger samtidigt en större möjlighet att använda den egenproducerade elen, minska beroendet av elnätet och skydda sig mot stigande elpriser. Med en lång livslängd på både solceller och batterier kan du fortsätta dra nytta av din investering i många år efter återbetalningstiden. 

5 faktorer som påverkar återbetalningstiden för solceller

Återbetalningstiden för en solcellsanläggning påverkas av flera faktorer. Vissa av dessa ligger utanför vår kontroll, medan vi delvis kan styra några av dem. 

1. Så påverkar priset på solceller återbetalningstiden

Ju högre priset är för solceller, desto längre blir återbetalningstiden. Vid ett högre pris kräver solcellerna mer tid att generera tillräcklig elektricitet för att återbetala investeringen. 

Observera att vid beräkning av återbetalningstiden för solceller beaktas även framtida utgifter. Vanligtvis förväntas växelriktaren behöva bytas ut efter cirka 15 år. Därför kan man inkludera ytterligare 20 000 kronor i priset för att täcka dessa kostnader. 

Prisutvecklingen för solceller förändras hela tiden. Mer om det kan du läsa i vår artikel: Lönsamhet på solceller 2023: Blir solceller billigare?

2. Elproduktionen påverkar inkomsterna från solceller och därtill återbetalningstiden

Ju mer solel en solcellsanläggning producerar, desto kortare blir återbetalningstiden. 

Den elektricitet solcellerna producerar påverkar de intäkter och besparingar som investeringen genererar. Elproduktionen påverkar både intäkterna från såld el och besparingarna från egenanvändning av solel. 

Storleken på solcellsanläggningen, precis som dess lutning och riktning, kommer att påverka den mängd el som solcellerna producerar per år. Vanligtvis genererar solceller ungefär 1 000 kWh per år, per installerad kW.

3. Höga elpriser ger kortare återbetalningstid för solceller

Ju högre elpriser, desto kortare blir återbetalningstiden för en investering i solceller. Med ett slutpris på 212,5 öre per kWh för el har en 10,4 kW solcellsanläggning en uppskattad återbetalningstid på 10–13 år. Om elpriset höjs till 275 öre per kWh totalt, förväntas återbetalningstiden förkortas till 8–9 år.

Elprisets utveckling är en avgörande del i att få återbetalning för dina solceller. Som grund kan elpriset för ett fast avtal över 5 år användas, eftersom det baseras på elbolagens estimeringar om framtida elpriser.

När det gäller priset för såld el, erhålls vanligtvis ersättning i form av spotpris och påslag från elbolaget, nätavgifter från elnätsföretaget samt skattereduktion. Priset för såld solel från solceller ligger på 171 öre per kWh vid en återbetalningstid på 10–13 år. För den korta återbetalningstiden på 8–9 år ligger priset för såld solel på 221 öre per kWh.

4. Statliga stöd förkortar återbetalningstiden för solceller

Idag finns det två statliga stöd tillgängliga som påverkar återbetalningstiden för solceller:

  • Solcellsbidrag: Ger ett avdrag på 20 procent av inköpspriset för solceller för 2024.

  • Skattereduktion: Ger 60 öre per såld kWh solel.

Solcellsbidraget minskar inköpspriset för solceller med 20 procent

När du investerar i solceller kan du dra nytta av det nya solcellsbidraget, även känt som grönt avdrag. Med det gröna skatteavdraget kan du dra av 20 procent av det totala priset för solcellerna. För solceller med en effekt på 10,4 kW förväntas återbetalningstiden vara mellan 10–13 år med avdraget, jämfört med 11–15 år utan det.

Läs mer om grönt avdrag här

Säljer du el från solceller har du rätt till skattereduktion

En del av inkomsten som genereras från försäljning av solel utgörs av skattereduktionen på 60 öre per kWh. Detta innebär att skattereduktionen bidrar till att minska återbetalningstiden. För solceller med en effekt på 10,4 kW beräknas återbetalningstiden vara mellan 10–13 år med skattereduktionen inkluderad, jämfört med 12–17 år utan den.

Skattereduktionen på 60 öre tillämpas för varje såld kWh solel, dock upphör den vid maximalt samma mängd kWh el som du köper från elnätet under ett år. 

Vilken återbetalningstid behövs för att solceller ska bli lönsamt?

Är solceller lönsamt? Svaret är som du nu vet ja, solceller är i de allra flesta fall en mycket lönsam investering på sikt. För att en investering i solceller ska vara lönsam måste återbetalningstiden för solcellerna vara kortare än deras livslängd. De flesta solpaneler har idag en livslängd på minst 25 år. Det innebär att om återbetalningstiden är kortare än 25 år, kommer panelerna att ha betalats tillbaka inom deras livslängd.

Hur lönsamma solcellerna behöver vara för att du ska vara nöjd med investeringen är dock en annan fråga. För att bestämma vilken nivå av lönsamhet du är nöjd med behöver du jämföra solcellernas avkastning med ditt eget avkastningskrav.

Observera att även en investering i solceller med en återbetalningstid på 23 år fortfarande kan vara lönsam, även om det innebär en investering med låg avkastning.

När lönar det sig inte med solceller?

För privatpersoner utgör solceller vanligtvis en lönsam investering med en årlig avkastning på 5–15 procent. Investeringen kan vara mindre lönsam om du väljer en anläggning med en effekt på mindre än 3 kW, då priset per kW tenderar att vara högre för mindre anläggningar.

En fördel med att investera i solceller som privatperson är möjligheten att dra nytta av det gröna avdraget, vilket tillåter dig att dra av 20 procent av det totala priset. Det är dock viktigt att notera att du måste betalat tillräckligt med skatt för att kunna dra nytta av den fulla avdragssumman för solcellsinvesteringen.

Vi gör det ännu mer lönsamt att installera solceller

Vid det här laget har du förstått att solceller är en lönsam investering över tid. Med vårt energisystem blir den ännu mer lönsam. Den som installerar solceller och batteri från 1KOMMA5° får tillgång till vår AI-baserade energiplattform Heartbeat, som framtidssäkrar ditt energisystem. Vi ser till att du över tid sparar mer än vad du behöver betala för installation och underhåll.

1KOMMA5° har i många år levererat solceller och solpaneler till hus- och fastighetsägare över hela Sverige. Våra solcellspaneler, med en snygg helsvart design, är tillverkade av tyskt kisel och hög kvalitet, samt med europeiska garantivillkor. Dessutom avger de betydligt lägre klimatavtryck. 25 års produktgaranti och 30 års effektgaranti är alltid inkluderat vid köp av 1KOMMA5° solcellspaneler. 

Räkna på solceller för ditt hem hos oss! Kontakta oss om du har frågor eller funderingar. Vi hjälper dig få svar på allt från leveranstid för solceller till hur återbetalningstiden ser ut för dig. 

Artiklar från vårt magasin