Intresset för solceller har ökat markant under de senaste åren. Frågan vi ställer oss är därför, hur ser framtiden ut för solcellers prisutveckling? Med snabbt sjunkande kostnader och nya tekniska framsteg kan solceller bli mer tillgängliga än någonsin för mikroproducenter. Den här artikeln utforskar vad vi kan förvänta oss för prisutveckling på solceller 2025.
Priserna på solceller har minskat kraftigt – från 2005 till 2020 sjönk kostnaden per watt med 96 %.
Teknologiska framsteg driver fortsatt prissänkning – innovationer och effektivare tillverkning har gjort solceller mer prisvärda.
Regeringens förslag på förändringar av skattesubventioner för solceller kan påverka priset på kort sikt, men förväntas inte dämpa intresset för solceller långsiktigt.
Minskade subventioner kan öka efterfrågan på batterilösningar, vilket gör energilagring till ett attraktivt tillägg för att maximera solenergin.
Att producera el med solceller kostar cirka 50–75 öre per kWh, vilket är lägre än vad de flesta betalar i överföringsavgift, påslag till elhaaPriset på solceller har sjunkit markant över det senaste decenniet – vilket gjort tekniken mer tillgänglig för både hushåll och företag. Från 2005 till 2020 minskade kostnaden för solpaneler per watt med 96 %. Även om pandemin ledde till en temporär prisökning, har priserna sjunkit ytterligare. Efter pandemin, under 2023 och 2024 närmade sig priserna nya lägstanivåer på omkring 10 eurocent per watt.
I solcellsbranschen mäts priset vanligtvis i eurocent per watt. Just nu ligger priserna närmare 10 eurocent per watt. Det är en stor minskning jämfört med tidigare noterade lägstanivåer på 20 eurocent per watt. I praktiken innebär det en halvering av kostnaden.
Hur prisutvecklingen för solceller kan komma att se ut 2025 går vi igenom nedan. ndelsleverantören och energiskatt för köpt el. Solenergi är därför en lönsam investering för privatpersoner.
Det exakta priset per producerad kWh beror på solcellsanläggningens inköpspris, livslängd och mängden el som produceras per installerad kW. Hur mycket el en kW solceller genererar beror på solinstrålningen på platsen, samt panelens riktning och lutning.
Inför 2025 förväntas solenergi fortsätta att minska i pris och närma sig positionen som det mest kostnadseffektiva energislaget globalt. Solpaneler, tillsammans med batterilagringsteknik, möjliggör en större användning av förnybar energi till lägre kostnader. Teknologiska framsteg och storskalig produktion driver utvecklingen.
Experter tror att storskaliga solcellsanläggningar kan behöva ekonomiskt stöd, eller subventioner, för att bli konkurrenskraftiga i Europa år 2025. Detta beror på att kostnaderna fortfarande är högre än traditionella energikällor, och subventioner kan hjälpa dem att slå igenom och erbjuda el till konkurrenskraftiga priser. Detta skulle inte bara göra solceller mer överkomliga för konsumenter, utan också främja en hållbar energiomställning i bredare skala.
Med de förändrade skattesubventionerna för solceller, som regeringen presenterade i september 2024, kan vi förvänta oss att prisutvecklingen påverkas. Minskade avdrag kan höja nettokostnaden för konsumenter, vilket i sin tur kan påverka investeringsintresset på kort sikt. Samtidigt drivs priserna nedåt av teknikutveckling och ökad produktion, vilket gör solceller mer överkomliga och energieffektiva över tid. Även om subventionsändringar tillfälligt kan öka kostnaderna, kan fortsatt innovation i solcellsteknik bidra till att hålla solenergi lönsam på lång sikt.
Så här säger 1KOMMA5º Nordiska VD, Gunnar Jönsson, om förslagen:
”Jag tror inte att dessa beslut i sig kommer att dämpa investeringsviljan för solceller och batterilager. Sverige har fortsatt bland Europas lägsta priser när det kommer till kompletta solcellsinstallationer. På kort sikt förväntar jag mig att detta förslag kommer att leda till ökad efterfrågan, särskilt bland villaägare som vill utnyttja det nuvarande bidraget på 20%.”
Läs mer om regeringens förslag om förändrade skattesubventioner för solceller:
Prisutvecklingen för solceller påverkas av en rad faktorer – som tekniska framsteg, marknadsutbud och efterfrågan, samt regler och subventioner. Genom att förstå dessa faktorer kan du få en bättre insikt i hur priset på solceller kan förändras framöver.
1. Teknisk utveckling
Förbättringar i solcellsteknologi har ökat effektiviteten och minskat tillverkningskostnaderna. När effektiviteten ökar, krävs färre paneler för att generera samma mängd energi, vilket minskar installationskostnaderna. Samtidigt leder tekniska framsteg till lägre tillverkningskostnader, vilket gör solceller mer prisvärda för konsumenter.
2. Marknadsutbud och efterfrågan
Ökad produktion av solpaneler sänker tillverkningskostnaderna och gör dem billigare. När efterfrågan på förnybar energi växer skapas en konkurrens bland tillverkare, vilket pressar priserna ytterligare. Denna kombination av ökad produktion och hög efterfrågan gör solenergi mer tillgänglig och lockande för både hushåll och företag
3. Bidrag och skattereduktioner
Förändringar i skattereduktioner och bidrag kan påverka kostnaden för att installera solceller. Om skattesubventioner sänks kan det göra installationen dyrare för konsumenterna, vilket kan minska efterfrågan. Å andra sidan kan högre bidrag och skattereduktioner stimulera intresset för solenergi genom att göra det mer ekonomiskt attraktivt. Dessa faktorer påverkar alltså hur många som väljer att investera i solceller och därmed marknadens utveckling.
4. Globala råvarupriser
Priserna på material som används i solceller, såsom kisel, kan ha stor påverkan på den totala kostnaden för produktionen. Om priserna på dessa råvaror stiger, kan det leda till högre kostnader för tillverkare – vilket i sin tur kan öka priserna på solceller för konsumenterna.
Omvänt kan fallande materialpriser sänka produktionskostnaderna och göra solceller mer prisvärda. Därför spelar materialpriser en avgörande roll i prisutvecklingen på solceller.
Under 2022 växte hembatterimarknaden kraftigt, med en sjufaldig ökning av installerade batterier, vilket motsvarade cirka 15 000 system. Detta innebar att ett batteri installerades för var fjärde sålda solcellssystem. Intresset för batterier fortsatte att öka även under 2023 och 2024 – drivet av möjligheten att erbjuda stödtjänster till Svenska kraftnät. Denna trend tyder på en stark efterfrågan på energilagringslösningar i takt med att fler hushåll och företag söker effektiva sätt att maximera sin solenergi.
I och med regeringens förslag om att avskaffa 60-öringen, alltså skattereduktionen för mikroproducenter, kommer intresset för batterilagring troligtvis öka ännu mer 2025. Möjligheten att lagra överskottsel blir mer attraktivt och då krävs ett batteri till solcellsanläggningen.
Att investera i solceller är lönsamt på lång sikt, särskilt utifrån hur prisutvecklingen sett ut. Genom att välja solceller från 1KOMMA5° får du dessutom tillgång till vår AI-drivna energiplattform Heartbeat, som säkerställer att ditt energisystem är framtidssäkrat.
Med våra lösningar kan du spara betydligt mer än vad du spenderat på installation och underhåll.
Läs mer om lönsamheten för solceller, eller kontakta oss för att veta mer!