Solceller

Moms på solceller: Guide för momsregler 2024

Att förstå de momsregler som gäller för solceller är viktigt för alla som planerar att investera i solenergi. I den här artikeln guidar vi dig till momsregistrering av solceller, vem som har rätt till avdrag för ingående moms samt hur moms på solceller ska hanteras. Oavsett om du är en privatperson eller ansvarar för en bostadsrättsförening hjälper vi dig hantera momsen på dina solceller.

Författare
Joakim Delking
Uppdaterad den

tid

5 min

Vi sammanfattar det viktigaste

  • Privatpersoner behöver enbart momsregistrera sig om deras årliga försäljning av överskottsel överstiger 80 000 kronor – vilket den sällan gör. 

  • Bostadsrättsföreningar måste momsregistrera sig om deras årliga omsättning överstiger 80 000 kronor, vilket inkluderar såld el, hyror och årsavgifter.

  • Privatpersoner och bostadsrättsföreningar kan göra avdrag för ingående moms på den del av solcellsanläggningen som går till försäljning av el. 

  • Momssatsen för både solpaneler och solel är 25 %. 

Moms på solceller – då behöver du momsregistrera dig

Moms på solceller för privatpersoner är först aktuellt när din årliga försäljning av solel överstiger 80 000 kronor. Det innebär att det är få privatpersoner med solceller på sin villa som behöver momsregistrera sig. Bostadsrättsföreningar och företag behöver generellt sett alltid momsregistrera sig för att sälja överskottsel. 

Så funkar moms på solceller för privatpersoner

Som vi varit inne på behöver privatpersoner som har solceller installerade inte momsregistrera sig innan inkomsterna överstiger 80 000 kr per år. Den genomsnittliga storleken på solceller är cirka 10 kW och ger en årlig momsgrundande inkomst på ungefär 2 600 kr per år. Som du förstår är det långt under gränsen för när momsregistrering är ett krav. 

Kom ihåg! – Den momsgrundande inkomsten från solceller omfattar enbart inkomster från din försäljning av el. De besparingar du gör rent ekonomiskt av din egen produktion av solenergi samt skattereduktionen för solceller, räknas inte som momsgrundande inkomst.

Solceller bra eller dåligt

Vad räknas som momsgrundande inkomst?

Momsgrundande inkomster är de inkomster som räknas till bostaden. Hit hör bland annat försäljning av överskottsel till elnätet. Om du hyr ut delar av din fastighet räknas även det som inkomster från bostaden. Därför är det viktigt att du kontrollerar så att din årliga inkomst från uthyrning och solceller inte överstiger 80 000 kronor. Annars behöver du momsregistrera dig. 

Avdrag för ingående moms – privatpersoner

Om du är momsregistrerad som privatperson kan du i vissa fall ha rätt till avdrag för ingående moms, alltså dra av momsen från inköpspriset. Ingående moms får dras av i den proportion solcellerna används för att sälja el. Den del av solcellsanläggningen som går till egenanvändning får du inte dra av moms på. 

Vi tar ett exempel:
  • 70% av din producerade solel säljs vidare till elnätet. 

  • 30% av den producerade solelen används inom ditt hushåll. 

Momsen kan dras av på 70% av inköpspriset.  

Så, hur kontrolleras det här då? Fördelningen av avdraget för ingående moms ska ske efter skälig grund. Det du behöver göra är därför att lägga fram ett kontrollerbart underlag för hur elen används i ditt hushåll. Underlaget för moms på dina solceller ska sedan bedömas och godkännas av Skatteverket. 

Om det visar sig att det är stora skillnader mellan din redovisning och verkligheten, kan du ansöka om att justera momsavdraget i efterhand.

Du kan som privatperson frivilligt momsregistrera dig

Även om din årliga försäljning av överskottsel inte överstiger 80 000 kronor kan du välja att vara momspliktig som privatperson. Det innebär att du får dra av moms (ingående moms) när du köper solceller. Viktigt att komma ihåg är att du då även behöver betala in moms på den solel som du säljer (utgående moms). 

Så funkar moms för bostadsrättsföreningar med solceller

Bostadsrättsföreningar blir momspliktiga när deras verksamhet har en årlig omsättning på över 80 000 kronor. Omsättningen inkluderar såld el från solceller, hyror och årsavgifter. Det gör att de flesta bostadsrättsföreningar behöver betala moms för solceller och har därmed också rätt till avdrag för ingående moms. 

En momspliktig bostadsrättsförening tillämpar moms på försäljning av solel till både elnätet och hyresgäster. Solelen som säljs till hyresgäster är momspliktig om debiteringen av el sker utifrån vad hyresgästen faktiskt förbrukar och mäts via ett system för individuell mätning och debitering (IMD). 

Moms tillämpas alltså inte på den el som säljs till hyresgäster där debitering sker utifrån schablonbelopp. Det spelar ingen roll om det faktureras som en del av hyran eller separat.

Takpannor med inbyggda solceller pris
Takpannor med inbyggda solceller pris

Avdrag för ingående moms – bostadsrättsföreningar

Vi har varit inne på att en momspliktig bostadsrättsförening har avdragsrätt. Alltså rätt att dra av en del av momsen från det totala inköpspriset av solcellsanläggningen. Precis på samma sätt som det fungerar för en privatperson, fungerar det alltså för en bostadsrättsförening. 

Ingående moms får dras av på den del där elproduktionen går till försäljning till elnätet eller hyresgäster, exempelvis såhär: 

  • 20% av elen från solcellerna går till fastighetens allmänna drift. 

  • 50% av elen förmedlas vidare till hyresgäster. 

  • 30% av elen säljs till elnätet. 

Avdrag för ingående moms får göras på 80% (50% + 30%) av solcellernas kostnad.

Så går du tillväga för att göra avdrag för ingående moms

Du lämnar in ett underlag till Skatteverket som uppskattar den förväntade användningen av solcellsanläggningen. Skatteverket gör sedan en skälighetsbedömning av underlaget och beslutar i ärendet. Om underlaget skiljer sig avsevärt från verkligheten kan ni ansöka om korrigering av avdraget i efterhand. 

Notera!

Om er bostadsrättsförening varit momsregistrerad innan 2019 och inte fått avdrag för ingående moms kan ni ansöka om omprövning för moms på solceller hos Skatteverket för 6 år tillbaka i tiden. 

Moms på solceller i näringsverksamhet

Om du har ett företag som installerar solceller vars elproduktion ska användas i en momspliktig näringsverksamhet har du avdragsrätt på solceller. Då ska du även applicera moms på såld överskottsel och ersättning för nätnytta som du får av elnätsföretaget. 

Vi hjälper dig med alla dina frågor om solceller

Även om relativt få privatpersoner behöver betala moms på försäljningen av solel, kan det vara bra att känna till hur det fungerar. Vi på 1KOMMA5° finns här för att besvara frågorna som kan dyka upp innan en investering i solceller. Vi tar hänsyn till dina individuella förutsättningar och behov, så att du kan optimera din solelproduktion och maximera din avkastning. Vi har lång erfarenhet i branschen och är ständigt uppdaterade med de senaste momsreglerna. 

Kontakta oss så guidar vi dig genom hela processen, från installation till försäljning av överskottsel. 

Takpannor med inbyggda solceller pris
Vanliga frågor

Frågor och svar

Här hittar du svar på vanliga frågor om moms på solceller. Vi ger dig svaren, så att du kan få en förståelse för hur moms hanteras – både för inköp av solceller och vid försäljning av överskottsel.

Vad är momssatsen på solpaneler?

Momssatsen för solceller och solpaneler är 25 procent.

Vad är momssatsen på solel?

Momssatsen på solel är också 25 procent. Du betalar ingen mervärdesskatt på solel som du producerar och använder själv. 

Hur beskattas solenergi?

Du betalar både energiskatt och moms när du köper solenergi av ditt elbolag. Energiskatten ligger på 53,5 öre/kWh, inklusive moms.  

Artiklar från vårt magasin