När du producerar din egen solel kan du behöva betala skatt på de intäkter som solcellsanläggningen genererar. Om du behöver betala skatt eller inte beror på vilken typ av solcellsanläggning du har och intäkternas storlek. Låt oss gå igenom reglerna för skatt på solceller år 2024.
Du måste betala energiskatt om din solcellsanläggning har en toppeffekt över 500 kW, vilket är mycket ovanligt för privatpersoner.
Om dina intäkter för såld el överstiger 40 000 kr per år måste du betala 30 % i kapitalskatt på det som överstiger 40 000 kr.
Du måste betala 25 % moms om du säljer el för mer än 80 000 kr per år. Det inkluderar endast såld el, inte skattereduktioner.
Du kan få skattereduktion på 60 öre per kWh upp till 30 000 kWh (motsvarande 18 000 kr) såld el per år.
Det är sällan som egenproducenter av el behöver betala skatt för solelen de producerar. Istället får solcellsägare oftare bidrag för solcellerna. Det finns tre områden som du bör hålla koll på när det gäller skatt på solceller och egenproducerad el:
Din anläggnings toppeffekt: Har din anläggning en toppeffekt högre än 500 kW måste du betala energiskatt.
Kapitalskatt: Om ditt hushåll har intäkter större än totalt 40 000 kr per år behöver du betala 30% i inkomstskatt på allt över 40 000 kr.
Moms: Om du säljer el för mer än 80 000 kr per år blir du momspliktig. Då behöver du lägga på 25% moms på försäljningspriset.
Nu har du koll på att du som egenproducent av solel sällan behöver betala skatt för dina solceller. Om du ska ska betala skatt eller inte beror på följande:
Om du behöver betala skatt på din egenproducerade el eller inte beror på din anläggnings toppeffekt. Solcellernas effektivitet mäts utifrån något som kallas toppeffekt, eller kWp (kilowatt peak). Vanliga solcellsägare behöver sällan betala energiskatt eftersom deras anläggning oftast inte överstiger 50 i kWp. Energiskatt gäller för de anläggningar som har en toppeffekt på över 500 kW, och innebär 2024 en kostnad på 53,5 öre per kWh. Som mikroproducent av solel är detta inget du behöver tänka på.
När du producerar el kan du sälja solelen till elnätetoch få intäkter. Dessa intäkter kan du behöva skatta på i vissa fall. Mikroproducenter av solel behöver oftast inte betala kapitalskatt eftersom intäkterna sällan överstiger 40 000 kr. Om du inte säljer din solel till elnätet behöver du inte betala kapitalskatt.
Moms behöver du endast betala på din försäljning av solel om du säljer för mer än 80 000 kr per år. Vanligtvis är det inte nödvändigt för enskilda individer som har solceller i Sverige att anmäla sig för moms. Det beror på att den årliga inkomsten på såld el sällan går över gränsbeloppet. Notera att momsgränsen inte inkluderar skattereduktionen på 60 öre per kWh, utan att det endast är den sålda elen som räknas.
Om du lyckas ta dig över 80 000 kr i såld solel behöver du momsregistrera dig och lägga på 25 % i moms. De flesta elbolag som köper solel ger alternativet att köpa elen inklusive eller exklusive moms.
Deklarera den inkomst du fått från försäljning av solel och nätnytta. Dessa uppgifter skickar elbolaget till Skatteverket – ofta är det bara att kontrollera uppgifterna i deklarationen och godkänna dem.
Inkomsterna ska deklareras även om de är under 40 000 kr per år. Kom ihåg att dessa buntas ihop med andra intäkter som ditt hushåll kan ha, till exempel hyresintäkter. Det är den totala summan som avgör om de ska beskattas eller ej.
Ja, i Sverige kan du få tillbaka pengar på skatten när du installerar solceller genom det så kallade gröna avdraget. Det fungerar som ett skatteavdrag direkt på fakturan, där du kan dra av en del av kostnaderna för installation av solceller, laddboxar och batterier för energilagring.
För solceller kan du få avdrag på 20 procent av kostnaderna för både material och arbete. Avdraget sker direkt vid köpet, vilket innebär att du inte behöver ansöka om återbetalning i efterhand. Det gröna avdraget infördes för att uppmuntra fler att investera i förnybar energi och är en del av Sveriges mål att minska koldioxidutsläppen och främja hållbar energi.
Det finns dock ett årligt tak på hur mycket avdrag du kan göra – maxbeloppet är 50 000 kronor per person och år för gröna investeringar.
1KOMMA5° erbjuder högkvalitativa solceller med lång livslängd, hållbarhet och minimalt behov av underhåll. 25 års produktgaranti och 30 års effektgaranti är alltid inkluderat. Vi finns vid din sida hela vägen, från köpet av dina solceller till dess att de är installerade på ditt tak. Vi gör alltid ett kostnadsfritt besök hos dig innan installation för att hjälpa dig välja solcellsanläggning utefter vad som passar just ditt tak. Även efter installationen finns vi alltid nära till hands, ifall du har frågor eller skulle stöta på ett problem.