Energi

Moms på el: Få koll på hur elmomsen fungerar

När du betalar för din el ingår moms, precis som skatt, i den totala kostnaden. Faktum är att en stor del av elpriset – ungefär 47 % – går tillbaka till samhället i form av skatter och moms. Så, hur hög är momsen på el, och gäller den även om du producerar din egen el?

I den här artikeln reder vi ut hur moms på el fungerar, vem som behöver betala den och vad som gäller för egenproducerad el.

Författare
Joakim Delking
Uppdaterad den

tid

5 min

Vi sammanfattar det viktigaste

  • Momsen på el är 25 % och beräknas på summan av elhandelskostnaden, elnätsavgiften och energiskatten. 

  • Skatten på el höjdes i januari 2025 från 42,3 öre till 43,9 öre per kWh, vilket även påverkar momsen. 

  • Egenproducerad el för eget bruk är momsfri upp till 80 000 kronor per år. Därefter måste du registrera dig för moms och redovisa 25 % moms på försäljningen.

  • Solceller minskar momskostnaden, eftersom du producerar egen el och därmed köper mindre el från elnätet. 

Elpriset är uppdelat i tre delar

På elmarknaden har du som elkund möjlighet att själv välja vilket elhandelsföretag du vill köpa din el från. Företagen erbjuder olika prismodeller, vilket gör att elpriserna kan variera. Utöver det påverkas din elkostnad av elnätsavgifter, skatter, subventioner och statliga regleringar.

Den totala elkostnaden består huvudsakligen av tre delar:

Elhandelskostnad

Kostnaden för den el du förbrukar, vilket påverkas av konkurrensen mellan olika elhandelsföretag.

Elnätskostnad

Avgiften för att transportera elen via elnätet fram till din bostad eller fastighet.

Skatter och avgifter

Bland annat energiskatt, moms och myndighetsavgifter, som utgör en betydande del av det totala elpriset.

Hur mycket är skatt och moms på el?

Skatten du betalar för el består dels av en energiskatt och dels av moms på 25 %. Momsen läggs på det totala priset för elnät plus energiskatt. I januari 2025 höjdes skatten från 42,3 till 43,9 öre per kWh. Det betyder att momsen på energiskatten ensam blir 11,0 öre per kWh.

Den totala momsen du betalar blir högre, eftersom den även beräknas på elnätskostnaden och elpriset från din elhandlare.

Batteri till solceller

Vad är moms på el?

Moms på el är en mervärdesskatt som läggs på din elkostnad och betalas till staten. Precis som med andra varor och tjänster är momsen en del av det totala priset du som konsument betalar. För privatpersoner är momsen oftast inräknad i elräkningen, medan företag i vissa fall kan dra av momsen om elen används i en momspliktig verksamhet.

I Sverige ligger momssatsen på el på 25 %, vilket innebär att en fjärdedel av det totala elpriset består av moms. Eftersom moms läggs på hela den sammanlagda kostnaden, inklusive energiskatten, innebär det att du betalar moms på skatten också. Det gör att momsens andel av din totala elkostnad kan bli högre än du förväntar dig. Det finns många som menar att staten borde sänka eller ta bort moms på el av den anledningen. 

Att förstå hur moms på el fungerar kan ge en tydligare bild av varför elräkningen ser ut som den gör och vilka delar av kostnaden som går tillbaka till staten i form av skatt och moms. 

När infördes momsen på el?

I skattereformen som genomfördes 1990–1991 infördes moms på hushållens elförbrukning, först med en sats på 23,46 %. Senare samma år höjdes den till 25 % och det är den momssatsen som gäller än idag. 

Momsregler för el, värme, gas och kyla

Enligt momslagen räknas el, gas, värme och kyla som varor – vilket innebär att de omfattas av samma momsregler som andra fysiska produkter. När dessa varor köps eller säljs över nationsgränser, till exempel vid import från eller export till ett annat land, gäller särskilda momsbestämmelser.

Om du köper el, gas, värme eller kyla från utlandet via ett nät, kan det påverka hur momsen ska hanteras. Reglerna skiljer sig åt beroende på om köparen är en privatperson eller ett företag, samt om handeln sker inom EU eller med ett land utanför EU. 

Inom EU

För företag gäller ofta omvänd skattskyldighet, vilket innebär att köparen snarare än säljaren ansvarar för att redovisa och betala momsen.

Inom EU

Import av el, gas, värme eller kyla från ett land utanför EU kan vara föremål för särskilda momsregler. 

Reglerna påverkar inte bara köpare och säljare, utan även de som distribuerar el, gas, värme eller kyla. Beroende på distributionskedjan och om varorna levereras över nationsgränser, kan momshanteringen bli mer komplex. Därför är det viktigt att både företag och distributörer har koll på de specifika momsregler som gäller vid internationell handel med dessa varor.

Får man dra av moms på el?

Nej, som privatperson får du inte dra av moms på el. Momsavdrag gäller endast för momsregistrerade företag och verksamheter som använder el i sin momspliktiga verksamhet.

När du köper el till din bostad betalar du moms på elräkningen och det finns inget sätt att slippa betala den. Vill du sänka elkostnaderna som privatperson kan du istället titta på möjligheter som att:

  • Byta elavtal till ett mer förmånligt pris

  • Börja producera din egen el, exempelvis genom solceller

  • Utnyttja bidrag och avdrag, som skattereduktion för grön teknik

Batteri till solceller
Batteri till solceller

Så fungerar moms på egenproducerad el

Moms på egenproducerad el beror på hur elen används och om du säljer den vidare. Här är en sammanfattning av hur det fungerar:

  1. Egenanvänd el

    Om du producerar el och enbart använder elen själv, behöver du inte betala eller redovisa någon moms. Egenproducerad solel är gratis att använda. 

  2. Försäljning av el

    Om du säljer överskottsel till ett elbolag kan du behöva redovisa moms, beroende på hur stor försäljningen är. 

    • Om du säljer el för under 80 000 kr per år (från en enskild anläggning) behöver du inte registrera dig för moms.

    • Om försäljningen överstiger 80 000 kr per år, måste du registrera dig för moms och redovisa 25 % moms på försäljningen.

Privatpersoner får som sagt inget momsavdrag, utan kan istället få bidrag av staten för att installera solcellsanläggningar, batterilager och laddboxar. 

Bli mindre beroende av köpt el med solceller från 1KOMMA5°

Att installera solceller är ett effektivt sätt att minska ditt beroende av el från elnätet och samtidigt sänka dina elkostnader. Med solceller från 1KOMMA5° kan du producera din egen el och använda direkt i ditt hem. Det innebär att du köper mindre el från elnätet och därmed betalar mindre moms för din elförbrukning.

1KOMMA5° erbjuder högkvalitativa och smarta solcellslösningar, designade för att ge maximal effektivitet – så att du kan producera mer solenergi och på sikt sänka dina energikostnader ännu mer.

Fördelar med solceller från 1KOMMA5°:

  • Minskad elräkning – Du ersätter köpt el med egenproducerad el och betalar därmed mindre moms och energiskatt.

  • Hållbar och miljövänlig elproduktion – Solceller producerar förnybar energi och minskar ditt koldioxidavtryck.

  • Möjlighet att sälja överskottsel – Om du producerar mer el än du använder kan du sälja tillbaka den till elnätet, vilket ger extra intäkter.

Med solceller från 1KOMMA5° blir du inte bara mindre beroende av elbolagen – du får också bättre kontroll över dina energikostnader och kan på sikt göra en lönsam investering för både din plånbok och miljön. Vill du veta mer om hur solceller kan hjälpa dig att sänka dina elkostnader?

Artiklar från vårt magasin