Energi

Energiskatt på el 2025: Det här behöver du veta!

Din månatliga elkostnad består till stor del av skatter och avgifter. Energiskatten och dess moms utgör en stor del av din totala kostnad. I den här artikeln förklarar vi vad energiskatt är, vem som är skyldig att betala den och hur hög energiskatten är 2025.

Författare
Joakim Delking
Uppdaterad den

tid

5 min

Vi sammanfattar det viktigaste

  • Från och med den 1 januari 2025 är energiskatten 54,875 öre per kWh (inklusive moms).

  • Energiskatten beräknas utifrån din elförbrukning – ju mer el du använder, desto mer energiskatt betalar du.

  • Hushåll och företag i vissa kommuner i norra Sverige betalar en lägre energiskatt för att kompensera för kallare klimat och högre elbehov.

  • Privatpersoner med solcellsanläggningar under 500 kW behöver inte betala energiskatt på den egenproducerade elen. 

Vad är energiskatt på el?

Energiskatt är en skatt du betalar på den el du använder. När du får din elräkning består den av tre delar:

Elnät

Kostnaden för att transportera elen till ditt hem.

Elhandel

Kostnaden för själva elen du använder.

Skatter och avgifter

Inklusive energiskatt, moms och vissa myndighetsavgifter.

Ungefär hälften av det du betalar för din el utgörs av skatter och avgifter.

Energiskatten är en så kallad punktskatt. Punktskatter läggs på vissa varor för att dels ge staten inkomster och dels för att styra konsumtionen av varan. I det här fallet handlar det om att påverka Sveriges elkonsumtion.

Varför är det moms på energiskatten?

Energiskatten är inte undantagen från moms enligt svensk lag. Därför betalar du även moms på din energiskatt. Det innebär att du betalar “skatt på skatten”, vilket gör elen dyrare.

Anledningen till att det är moms på energiskatten är hur det svenska momssystemet är utformat. I Sverige, liksom i många andra länder, beräknas moms på hela priset för en vara eller tjänst – inklusive eventuella skatter och avgifter som ingår i priset. Alla punktskatter omfattas av moms och därför gäller det även för energiskatten. 

Ladda solcellsbatteri från nätet

Hur beräknas energiskatt?

Om du har koll på din elräkning vet du säkert att energiskatten kan variera. Det beror på att den beräknas utifrån hur mycket el du använder. Skatten har ett fast pris per kilowattimme, vilket betyder att den inte utgör en procentuell andel av din totala elkostnad. Därför förändras summan du betalar i energiskatt beroende på din elförbrukning.

Under vinterhalvåret, när hushåll ofta använder mer el för uppvärmning och belysning, blir energiskatten högre eftersom fler kilowattimmar förbrukas. På samma sätt blir skatten lägre under perioder med lägre elförbrukning. 

Eftersom energiskatten är kopplad till hur mycket el du använder kan du påverka din kostnad genom att minska din elförbrukning. Ju mindre el du använder, desto mindre energiskatt betalar du. 

Vissa hushållskunder har reducerad energiskatt

I vissa kommuner, främst i norra Sverige, gäller en lägre energiskatt för privatpersoner och företag. Anledningen till det är kallare klimat och längre vintrar som gör att hushållen behöver mer energi för uppvärmning. Dessutom är dessa områden ofta glesbefolkade, vilket innebär längre avstånd mellan hushåll och elnät – något som kan göra eldistributionen dyrare.

För att skapa en rättvis energikostnad och minska de ekonomiska påfrestningarna för hushåll i dessa regioner har staten infört en lägre elskattesats. 

Ladda solcellsbatteri från nätet

Kommuner med reducerad energiskatt:

  • Hela Norrbottens, Västerbottens och Jämtlands län

  • Västernorrlands län: Sollefteå, Ånge och Örnsköldsvik

  • Gävleborgs län: Ljusdal

  • Värmlands län: Torsby

  • Dalarnas län: Malung-Sälen, Mora, Orsa och Älvdalen

Så mycket betalar du per kWh i energiskatt 2025:

Vänligen aktivera Nödvändigt cookies för att visa innehållet

Hur ofta betalar man energiskatt?

Det är ditt elnätsföretag som fakturerar energiskatten och rapporterar och betalar in pengarna till Skatteverket. Sedan den 1 januari 2018 betalar du energiskatten via din elnätsfaktura. Tidigare debiterades skatten via elhandelsfakturan. Ansvaret flyttades till elnätsföretagen för att förenkla hanteringen.

Energiskatten betalas alltså samtidigt som din elnätsavgift, vilket oftast sker månadsvis eller enligt den faktureringsperiod du har valt hos ditt elnätsbolag.

Energiskatten höjdes den 1 januari 2025

​​Från och med den 1 januari 2025 höjdes energiskatten till 54,875 öre per kWh (inklusive moms). Det är en ökning med 1,375 öre per kWh jämfört med 2024 – då skatten låg på 53,5 öre per kWh. För hushåll med reducerad energiskatt är skattesatsen under 2025 42,875 öre per kWh (inklusive moms).

Energiskatten justeras årligen genom indexuppräkning av regeringen. De fastställer vanligtvis den nya skattesatsen i oktober eller november inför kommande kalenderår. För att ge en bättre överblick över hur energiskatten har förändrats över tid kommer vi nu presentera historik över energiskatt på el – med start 2011. 

Energiskatt

När infördes energiskatt på el?

Energiskatten infördes i Sverige år 1951 och var då 1 öre per kWh. Sedan 1981 har skatten varit differentierad, vilket innebär att kostnaden varierar beroende på vem som använder elen och var i landet konsumenten bor. Under skattereformen 1990–1991 infördes moms på elförbrukning för hushåll. 

Ökning av energiskatt från 2011-2025

  • Förbrukning: 2 000 kWh per år

    Den årliga energiskatten har ökat med drygt 390 kronor sedan 2011. År 2025 betalar en konsument med en förbrukning på 2 000 kWh per år cirka 1 098 kronor i energiskatt (för hushåll med reducerad skatt: 858 kronor).

  • Förbrukning: 5 000 kWh per år

    Här har energiskatten ökat med cirka 975 kronor sedan 2011. Under 2025 betalar en konsument med en förbrukning på 5 000 kWh ungefär 2 744 kronor i energiskatt (för hushåll med reducerad skatt: 2 144 kronor).

  • Förbrukning: 20 000 kWh per år

    För hushåll med högre elförbrukning har energiskatten ökat med drygt 3 900 kronor sedan 2011. År 2025 betalar en konsument med en årlig förbrukning på 20 000 kWh omkring 10 975 kronor i energiskatt (för hushåll med reducerad skatt: 8 575 kronor).

Något annat som kan påverka din elkostnad är ditt elavtal.

Energiskatt

Energiskatt för solceller: Det här behöver du veta som solcellsägare

Om du funderar på att installera solceller eller redan producerar din egen solel, är det viktigt att förstå hur energiskatten påverkar din elförbrukning. Huvudregeln är att all el som används i Sverige är belagd med energiskatt. Det finns undantag, särskilt för egenkonsumtion av el från små produktionsanläggningar. 

El som du själv producerar och använder är oftast befriad från energiskatt. För solcellsanläggningar går gränsen vid 500 kW i installerad toppeffekt, med andra ord solpanelernas totala effekt. Eftersom de flesta privata solcellsanläggningar ligger under denna gräns, är det sällan privatpersoner behöver betala energiskatt på sin egenproducerade el.

När är egenproducerad el skattefri?

För att din egenproducerade solel ska vara undantagen från energiskatt måste alla tre av följande villkor vara uppfyllda:

  1. Din solcellsanläggning har en toppeffekt under 500 kW.

  2. Du äger inga andra solcellsanläggningar som tillsammans överstiger 500 kW.

  3. Elen överförs inte till ett koncessionspliktigt nät (det vill säga ett elnät som kräver tillstånd för eldistribution).

Är du intresserad av att börja producera din egen solel? Vi på 1KOMMA5° hjälper dig komma igång! Vi är med dig hela vägen – från planering till installation och fortsatt support när du behöver det.

Artiklar från vårt magasin