Att leasa solceller innebär att du hyr en solcellsanläggning och får rätten att använda den el som produceras för eget bruk eller försäljning. Du betalar en fast månadsavgift och leverantören är den som ansvarar för installation och underhåll. Leasing ses som en lösning för dig som vill producera miljövänlig el utan en större initial kostnad. I den här artikeln berättar vi mer om hur leasing av solceller fungerar – och jämför med att köpa en egen solcellsanläggning.
Att leasa solceller kan leda till högre totala kostnader jämfört med att köpa dem direkt. Detta eftersom leasingavtal innebär månatliga betalningar över en längre tid.
Service och underhåll täcks vanligtvis i leasingavtalet. Vilket minskar behovet av egen skötsel, även om enklare underhåll kan krävas.
Att hyra solceller är ett alternativ för dig som inte vill eller kan betala solceller kontant eller ta lån.
Eftersom solceller som hyrs inte ägs av dig påverkas inte din fastighets värde som om du äger solpanelerna själv.
Att leasa solceller innebär att du hyr en solcellsanläggning, vanligtvis i 20 år, och betalar en avgift varje månad under hela leasingperioden. Leverantören ansvarar för installation, service och att solcellsanläggningen fungerar som den ska under hyrestiden. Nedan går vi igenom hur det fungerar att leasa solceller – steg för steg.
Välj installatör och teckna avtal
Välj en solcellsinstallatör som erbjuder leasing av solceller. Antingen direkt eller genom en samarbetspartner. Därefter tecknar du avtal med din valda solcellsinstallatör.
Invänta installation och driftsättning
Installationen av solcellerna tar vanligtvis 1–2 dagar. Det kan ta 1–3 månader innan anläggningen kan börja användas. Ditt elnätsbolag måste godkänna anläggningen både före och efter installationen.
Betala månadskostnaden under leasingperioden
När anläggningen är driftsatt börjar du betala en månadsavgift. Ett leasingavtal skrivs vanligtvis i 20 år. Service av solpanelerna ingår. Du kan behöva utföra enklare underhåll själv beroende på vad som står i ditt avtal.
Det är betydligt mycket mer lönsamt att köpa solceller än att leasa. Generellt är det även mer lönsamt att låna pengar för att köpa solceller än att hyra solceller. Leasing kan vara en lösning för dig som vill producera egen el och inte har möjlighet att köpa solceller kontant eller genom lån. På lång sikt är att köpa solceller det mest lönsamma och flexibla alternativet. Nedan slår vi hål på fem myter om att hyra en solcellsanläggning.
Det är betydligt mycket mer lönsamt att köpa solceller än att leasa. Generellt är det även mer lönsamt att låna pengar för att köpa solceller än att hyra solceller. Leasing kan vara en lösning för dig som vill producera egen el och inte har möjlighet att köpa solceller kontant eller genom lån. På lång sikt är att köpa solceller det mest lönsamma och flexibla alternativet. Nedan slår vi hål på fem myter om att hyra en solcellsanläggning.
En vanlig missuppfattning är att det är billigare att leasa en solcellsanläggning än att köpa en. 1KOMMA5°s analys av över 100 erbjudanden från 10 leverantörer har visat att den månatliga hyran under en 20-årsperiod vanligtvis är mer än dubbelt så hög som priset för att köpa en solcellsanläggning. I vissa fall betalar hyresgästen upp till fyra gånger mer än vid köp.
Exempel: En familj leasar en solcellsanläggning med en effekt på 10 kW för sitt enfamiljshus och betalar 1 800 kronor per månad. Efter 20 år skulle det totala beloppet för hyran vara 432 000 kr, jämfört med ett köppris på 130 000 kr inklusive bidrag.
Varför väljer ändå många konsumenter att hyra solceller? En vanlig anledning är att hyreskostnaden jämfört med det aktuella elpriset ger en större ekonomisk trygghet. Hyreskostnaderna är konstanta och påverkas inte lika mycket av inflationen. Att elpriserna sannolikt inte kommer att förbli på samma nivå de kommande 20 åren tas däremot inte med i beräkningen.
Att köpa en solcellsanläggning innebär att du omedelbart kan få intäkter från elnätet genom att sälja tillbaka din överskottsel. På så sätt betalar investeringen normalt av sig inom 7 till 14 år. Dessutom minskar kostnaden med det statliga bidraget.
För att få de bästa erbjudandena rekommenderar vi alltid du begär en offert från en renodlad solcellsleverentör.
Att köpa och installera en solcellsanläggning har historiskt sett varit en komplex process med tanke på nätanslutningar, ansökningar, tillståndsgivning och byggregler som måste beaktas.
Positiva förändringar har skett de senaste åren. Mycket har hänt som har bidragit till att underlätta för privatpersoner och företag att investera i solenergi. Exempelvis genom att införa skattereduktioner och bidrag kopplade till solceller. Dessa incitament har gjort att majoriteten av människor överväger att äga sin egen anläggning istället för att hyra.
Det är viktigt att vara medveten om att vissa leverantörer som erbjuder leasing av solcellsanläggningar tenderar att undvika komplexa tak- eller skapa individuella lösningar för att hålla sina kostnader nere. De väljer ofta standardiserade solcellsanläggningar som passar de flesta fastigheter.
Det kan innebära att du som hyr får en standardlösning som inte tar hänsyn till dina individuella behov och förutsättningar. Dessutom är hyresavtal vanligtvis långsiktiga, vilket innebär att du kan bli bunden till en standardlösning i upp till 20 år.
Genom att äga din solcellsanläggning får du mer kontroll över valet av solceller samt storleken på anläggningen, och du kan säkerställa att den passar dina och ditt taks behov. Dessutom kan du dra nytta av de ekonomiska fördelarna som köp innebär, såsom bidrag och försäljning av din överskottsel.
En nackdel med att hyra en solcellsanläggning är att hyreskontraktet vanligtvis är bindande i 20 år. Det kan innebära att du som kund inte kan avsluta avtalet utan att betala en avgift.
Du bör därför noggrant överväga om du har planer på att ändra taket eller sälja huset inom de kommande 20 åren.
Precis som med mycket annat kommer leasing av solceller med både för- och nackdelar. I de flesta fall är det inte fördelaktigt att hyra solceller – jämfört med att köpa dem. Det beror på att lönsamheten är sämre än om du köper solceller kontant eller genom lån. Dessutom är det generellt sett dyrt för dig som leasar solceller att avsluta ett leasingavtal i förtid.
Vi går igenom vilka för- och nackdelar som finns med att hyra solceller.
Du betalar inte kostnaden för solcellerna på en gång
Att hyra solceller är ett alternativ för dig som inte vill eller kan betala solceller kontant eller ta lån.
Underhåll och service ingår när du leasar solceller
Service och underhåll täcks vanligtvis i leasingavtalet. Vilket minskar behovet av egen skötsel, även om enklare underhåll kan krävas av dig.
Din kreditvärdighet påverkas inte när du leasar solceller
Eftersom leasing av solceller inte innebär ett lån, påverkas inte din kreditvärdighet. Köper du solceller kontant påverkas inte ditt kreditutrymme heller.
Hyra solceller är mindre lönsamt än att köpa
En förklaring till varför det är mer lönsamt att köpa solceller än att leasa dem är att ett köp ger bättre möjligheter till skatteavdrag. När du leasar solceller tillkommer även en extra part, finansiären av solcellerna, vilket ökar kostnaden ytterligare.
Begränsad flexibilitet för ändringar vid leasing
Att hyra solceller innebär mindre flexibilitet för framtida ändringar. Om du vill utöka antalet paneler eller installera ett batteri krävs ofta godkännande från uthyraren, vilket kan medföra både kostnader och begränsningar.
Ingen värdeökning på din fastighet när du leasar solceller
Om du hyr solceller kan du inte ta del av den potentiella värdeökningen som ägandet av en solcellsanläggning kan ge din fastighet. Detta eftersom anläggningen inte hör till fastigheten.
Precis som vi varit inne på tidigare är det mer lönsamt att köpa och äga dina solceller än att leasa dem. Räkna på vad det skulle kosta att hyra solpaneler då alla utgifter är inkluderade. Ställ därefter denna kostnad mot kostnaderna för att köpa och installera solcellerna du äger själv. Då kan du snabbt se hur stor skillnaden blir.
Nedan går vi igenom hur lönsamheten för att leasa solceller kan förändras på sikt.
Skattereduktion för såld el: Om skattereduktionen på 60 öre, även kallad 60-öringen, per såld kWh avskaffas, kan intäkterna från leasing av solceller minska med cirka 20–30 %. Det finns ett förslag att avskaffa skattereduktionen.
Elprisets utveckling i förhållande till inflationen: Om konsumentprisindex (KPI) ökar snabbare än elpriserna, minskar lönsamheten för leasing av solceller. Det här beror på att månadsavgiften för leasing justeras efter KPI.
Kostnaden för att leasa solceller är cirka 120-180 kronor per kW och månad. En normalstor solcellsanläggning till en villa på 10 kW kostar alltså cirka 1 200- 1 800 kronor i månaden att hyra. Det totala priset för att hyra 10 kW solceller i 20 år blir cirka 280 000-430 000 kronor. Beräkningen tar inte hänsyn till inflation.
För att solcellsanläggningen du hyr ska vara lönsam behöver den sänka din årskostnad med 25 000 kronor.
Ett solcellslån är vanligtvis ett privatlån som används för att finansiera solceller. Det är populärt eftersom installationen är en stor investering. Lånet täcker ofta inte bara kostnaden för solcellerna, utan även installation och andra utgifter som kan uppstå. På lång sikt kan det hjälpa dig att spara mycket på energikostnader.
Vi har nu gått igenom en hel del om hur det fungerar att leasa solceller. Du undrar säkert hur ett leasingavtal ser ut och vad du förbinder dig till när du hyr solceller. Vi går igenom allt nedan.
Projektering, material och installation.
Anslutning till elnätet.
Underhållsarbete.
Rätten att använda elen för egen konsumtion eller sälja den via elnätet.
Att betala den månatliga hyresavgiften.
Ett enklare underhållsarbete, som att ta bort smuts och damm från solpanelerna.
Att följa löpande drift- och underhållsinstruktioner som hyresvärden lämnar i samband med avtalet.
Ha en giltig hemförsäkring under hela leasingperioden.
Ja, det går att göra skatteavdrag på kostnaden för att leasa solceller. Du är berättigad till ROT-avdrag på 30% av arbetskostnaden. Det brukar gå till som så att den som hyr ut solcellerna använder ROT-avdraget för att reducera hyran de första 3-4 månaderna.
Som med alla typer av avtal finns det krav som måste uppfyllas. Vi går igenom de krav som finns för att få leasa solceller.
Taket där solcellerna ska placeras bör ha en återstående förväntad livslängd på minst 20 år.
Fastigheten där solcellerna ska placeras har en internetanslutning.
Det är tillåtet att placera solceller på fastigheten.
Det finns ett nätanslutningsavtal med den lokala nätägaren.
Fastighetens huvudsäkring är tillräckligt stor för att klara av den effekt som solcellerna kommer att producera.
Fastighetens elcentral uppfyller de lagkrav som finns.
Hur ett leasingavtal avslutas kan se ut på två sätt. Antingen kan du avsluta leasingavtalet innan avtalstiden löpt ut eller så löper avtalet ut av sig själv.
Genom att överlåta avtalet till en annan person. Exempelvis om du ska flytta.
Genom att säga upp solcellerna.
Genom att köpa loss solcellerna.
Skriva nytt avtal för samma solcellsanläggning.
Skriva nytt avtal för en ny, uppdaterad, anläggning.
Köpa solcellsanläggningen.
Återlämna anläggningen.
Efter noggrant övervägande har vårt produktteam beslutat att vi inte kommer erbjuda våra kunder att hyra solcellsanläggningar. En av de viktigaste anledningarna är att 1KOMMA5° alltid strävar efter att erbjuda den bästa produkten och den bästa individuella lösningen för varje kund.
Med ett hyresalternativ kan du som kund inte ta del av den långsiktiga avkastningen på investeringen. Vi ser en solcellsanläggning som en långsiktig investering med den stora fördelen att just ge avkastning över tid. Genom att äga en anläggning kan du dra nytta av intäkterna som genereras genom försäljning av den överskottsel du producerar. Det gör det möjligt att snabbt återbetala investeringen och generera vinster under anläggningens livslängd.
Genom vår AI-baserade energiplattform Heartbeat, som kopplar samman solceller, villabatteri, laddbox, värmepump och elbil i ett enda system, kan du få ännu större nytta av dessa intäkter.
Ja, det går att leasa solceller med batterier. Kom ihåg det vi gick igenom ovan – det är svårare att göra ändringar i solcellsanläggningen om du leasar solcellerna. Välj därför ett företag som erbjuder batterier till solceller så att du inte saknar möjligheten att lagra din solenergi.
Ja, det går att hyra ut batterier till solceller. Vissa företag erbjuder hyreslösningar där de installerar och underhåller batteriet mot en månadskostnad.
Ja, det är möjligt för markägare och lantbrukare att hyra ut delar av sin mark för solcellsanläggningar.
Ja, om din fastighet har ett tak på minst 10 000 kvadratmeter kan du hyra ut det för solcellsinstallation.
Det är alltid smart att ta steget mot en grönare energianvändning. Det du behöver komma ihåg är att det är mer lönsamt att köpa solceller än att leasa.