Energi

Effekttariff: Så påverkar det din elnätskostnad

Senast den 1 januari 2027 ska alla elnätsföretag införa en ny prismodell som inkluderar en effekttariff, även kallad effektavgift. Med effekttariffer beräknas din elkostnad utifrån hur mycket din elanvändning belastar elnätet.

I den här artikeln förklarar vi vad en effekttariff innebär, när den införs och hur den påverkar din elnätskostnad. Dessutom hittar du i slutet av artikeln en guide till hur du kan minska din effekttariff.

Författare
Marianne Andera
Uppdaterad den

tid

6 min

Vi sammanfattar det viktigaste

  • Energimarknadsinspektionen har beslutat att alla elnätsföretag måste införa effekttariffer senast den 1 januari 2027.

  • Kostnaden på effekttarriffen baseras på hur mycket el du använder samtidigt – ju högre effekttoppar, desto högre avgift.

  • Genom att sprida ut elanvändningen och undvika att använda flera energikrävande apparater samtidigt kan du hålla effektavgiften nere.

  • Solceller låter dig använda egenproducerad el och minska behovet av el från nätet under belastade tider, vilket kan sänka din effekttariff.

Vad är en effekttariff?

En effekttariff för el är en elnätsavgift som delvis baseras på hur mycket el du använder samtidigt, alltså din högsta förbrukning vid en viss tidpunkt. Ju mer el du använder – exempelvis om du laddar elbilen, kör tvättmaskinen och har spisen igång samtidigt – desto högre blir kostnaden. Det beror på att elnätet behöver hantera en större belastning när du använder mycket el på en och samma gång. Effekttariffen är utformad för att prissätta dessa effekttoppar. 

Effekttariffer gör din avgift mer rättvis och ger dig möjlighet att sänka dina elkostnader genom att sprida ut din elanvändning. Det innebär också att din elräkning kan variera från en månad till en annan beroende på ditt effektuttag.

Grafic

Det är bra att känna till att varje elnätsägare har möjlighet att sätta sina egna modeller för effekttariffer, vilket betyder att det inte finns en "one size fits all"-lösning. Beroende på var du bor kan din elnätsavgift och prismodell se annorlunda ut jämfört med någon i en annan region. Därför är det bra att kolla med ditt elnätsbolag för att förstå hur din specifika tariff fungerar och hur du kan optimera din elanvändning för att sänka kostnaderna.

Nedan går vi igenom två exempel som visar hur effektavgiften kan variera beroende på hur du planerar och använder dina eldrivna apparater, trots samma elförbrukning. 

Exempel 1: Familjen Björk kör allt på en gång

När familjen Björk kommer hem från jobbet sätter de igång alla eldrivna apparater de behöver använda under kvällen. Mamma Björk startar tvättmaskinen medan pappa Björk kopplar in elbilen för snabbladdning. Samtidigt sätter de på ugnen för att laga middag och barnen slår på TV:n.

Eftersom familjen Björk använder mycket el under en kort period får de en högre effektavgift. 

  • Total elförbrukning: 20 kWh

  • Högsta timmedeleffekt: 6,5 kW

  • Ungefärlig månadskostnad för effekten: 286 SEK

Exempel 2: Familjen Gran planerar smart

Familjen Gran kommer hem efter jobbet. Mamma Gran börjar med att sätta på ugnen för att laga middag. Under tiden ser pappa Gran till att elbilen kopplas in till laddboxen, som är inställd på att ladda långsamt under natten. När middagen är klar startar de diskmaskinen. Efter att barnen gjort sina läxor får de kolla lite på TV. 

Genom att sprida ut användningen av sina apparater under kvällen håller familjen Gran nere sin effektavgift.

  • Total elförbrukning: 20 kWh

  • Högsta timmedeleffekt: 2,8 kW

  • Ungefärlig månadskostnad för effekten: 123 SEK

Vad är syftet med effekttariffer?

Den nya prismodellen för elnätstariffer är tänkt att göra elnäten mer effektiva. Med en effektbaserad prissättning får du en anledning att sprida ut din elanvändning under dagen och undvika att använda mycket el samtidigt, så kallade effekttoppar. När flera hushåll använder mycket el samtidigt kan det leda till problem i elnätet. 

En jämnare belastning på elnätet leder till att:

  • Fler kan använda det befintliga elnätet utan att det behöver byggas ut.

  • Elnätet får lägre kostnader som i sin tur bidrar till ett lägre elpris för alla.

Hur beräknas effekttariffer?

Som du nu vet baseras dina elnätskostnader delvis på hur mycket el du använder samtidigt, det vill säga ditt effektuttag. Olika elnätsbolag kan utforma effekttariffer på olika sätt. Vi går igenom de två huvudsakliga sätten som priset för effekttariffer fastställs på:

1. Säsongsbaserad effekttariff

Med en säsongsbaserad effekttariff varierar din kostnad beroende på vilken tid på året elen används. Under vinterhalvåret, när efterfrågan på el är som högst på grund av uppvärmning, kortare dagar och högre elförbrukning, blir kostnaden högre. Under sommarmånaderna, när elförbrukningen generellt är lägre, sjunker priserna.

Detta system är utformat för att uppmuntra till energieffektivisering under perioder med hög belastning, samt att sprida ut elanvändningen mer jämnt över året. För dig som kund innebär det att du kan sänka dina elkostnader genom att anpassa din elanvändning efter säsongerna – till exempel genom att förlägga energikrävande aktiviteter till månader med lägre priser.

2. Timbaserad effekttariff

Med en timbaserad effekttariff beräknas din avgift utifrån den timme på dygnet då ditt eluttag är som högst. Om du exempelvis använder elintensiva apparater samtidigt under en specifik timme, som att ladda elbilen, köra tvättmaskinen och använda ugnen på en gång, kan det leda till en hög kostnad för den perioden.

För att hålla nere dina elkostnader med denna prismodell kan du sprida ut din elanvändning under dagen. Exempelvis kan du ladda elbilen långsammare under natten istället för att snabbladda på kvällen. Genom att planera din elanvändning kan du minska ditt maximala effektuttag och därmed få en lägre månadskostnad.

4 komponenter som den nya prismodellen består av

Den nya prismodellen innebär att elnätsföretagens tariffer ska innehålla fyra delar: en fast avgift, en kundspecifik avgift, en energiavgift och en effektavgift. Nedan går vi igenom respektive del. 

  • Fast avgift: Den fasta avgiften beräknas utifrån hur mycket el du kan använda samtidigt, till exempel storleken på din huvudsäkring.

  • Kundspecifik avgift: Den kundspecifika avgiften är en fast kostnad som täcker kostnader för mätning, beräkning och rapportering av din elanvändning.

  • Energiavgift: Avgiften baseras på hur många kilowattimmar (kWh) el du använder. Den kan variera beroende på tid på dygnet.

  • Effektavgift: Effektavgiften beräknas utifrån hur mycket el du använder samtidigt (i kW) vid en viss tidpunkt. Kostnaden varierar beroende på tid på dygnet och reflekterar hur belastat elnätet är.

Utöver delarna ovan betalar du även en energiskatt. Energiskatten ingår inte i elnätsavgiften, utan debiteras direkt av elnätsföretaget. Företaget rapporterar och överför sedan skatten till Skatteverket. 

Vilka elbolag har en effekttariff idag?

I dagsläget är det relativt få elnätsföretag som har infört effekttariffer. Enligt Energimarknadsinspektionen (Ei) har endast omkring 20 av Sveriges 150 elnätsföretag implementerat effekttariffer.

Ei har beslutat att alla elnätsföretag måste införa nättariffer som inkluderar en effektavgift senast den 1 januari 2027. Det innebär att hushåll och mindre företag som idag inte betalar för sin effektanvändning gradvis kommer att omfattas av effekttariffer under de kommande åren. För att ta reda på om ditt elbolag redan har infört en effekttariff rekommenderas att du kontaktar ditt elnätsföretag. 

Guide: Smarta tips för att minska effekttarriffen

Med enkla förändringar i hur du använder el i vardagen kan du göra skillnad på din faktura. Nedan hittar du tre praktiska tips för att sprida elanvändningen och minska din effektavgift.

1.

Bli vardagssmart

I vardagen kan små justeringar göra stor skillnad. Försök att undvika att använda flera energikrävande apparater samtidigt. Om du sätter på bastun samtidigt som du tvättar och lagar mat, skapas till exempel en hög effekttopp som ökar din effektavgift. Sprid istället ut aktiviteterna: sätt på tvättmaskinen efter att du lagat mat och använd bastun när övriga apparater är avstängda.

2.

Planera din användning

Planering handlar om att ta kontroll över hur och när du använder el. Titta på vilka apparater som drar mest el i ditt hem och fundera på om du kan använda dem vid olika tidpunkter. Till exempel kan du programmera tvättmaskinen eller diskmaskinen att starta på natten när elnätet är mindre belastat. Om du kan flytta viss användning till tider som tidiga morgnar, sena kvällar eller nätter, kan du sänka dina kostnader. 

3.

Investera i alternativa energikällor

Alternativa energikällor, som solceller, kan hjälpa dig att sänka dina elkostnader genom att minska de så kallade effekttopparna – de tillfällen då du använder som mest el samtidigt. Med solceller kan du minska din effekttariff eftersom du använder din egenproducerade el istället för el från elnätet. 

En stor fördel med solceller är att de aldrig kan öka dina effekttoppar. De kan istället minska den el du behöver från elnätet. 

Solceller från 1KOMMA5° – din lösning för att minska effekttopparna

Med solceller från 1KOMMA5° kan du både minska dina effekttoppar och sänka dina elkostnader. När dina solceller producerar solenergi kan du använda elen direkt för att till exempel tvätta, laga mat eller ladda elbilen. På så sätt minskar du behovet att köpa el från elnätet. 

Våra solceller är anpassade för svenska förhållanden och producerar el effektivt året runt. Vill du ta det ett steg längre kan du lägga till ett batterilagringssystem. Då kan du spara den el som solcellerna producerar och använda senare – till exempel på kvällen när elnätet är som mest belastat.

Vid köp av solceller från 1KOMMA5° ingår alltid 25 års produktgaranti och 30 års effektgaranti. Våra solpaneler är tillverkade med en produktionsprocess som kraftigt minskar klimatpåverkan och koldioxidutsläppen. Dessutom är solcellerna inte bara högpresterande utan även 100% kvalitetstestade vid Europas största forskningsinstitut för solenergi. Hantera den nya effekttarriffen med vår hjälp! 

Artiklar från vårt magasin