Energi

Kvartspris på el – vad innebär 15-minuterspriser?

I juni 2025 går elmarknaden över till kvartspriser. Det innebär att elförbrukningen mäts och prissätts per kvart, istället för timme – så vad innebär det för dig som elkund? I den här artikeln går vi igenom allt du behöver veta om 15-minuterspriser.

Författare
Joakim Delking
Uppdaterad den

tid

3 min

Vi sammanfattar det viktigaste

  • Istället för att elpriser sätts varje timme, innebär kvartspris att elpriserna sätts var 15:e minut. Det gör att priserna blir mer detaljerade och anpassas bättre till utbud och efterfrågan. 

  • Elmarknaden i Sverige går över till kvartspriser i juni 2025.

  • Om du har ett timprisavtal kommer ditt avtal automatiskt övergå till kvartsprisavtal. Du behöver inte göra något för att anpassa dig till den nya prissättningen.

  • Genom att mäta elförbrukningen var 15:e minut blir prissättningen mer exakt, vilket gör det möjligt för konsumenter att styra sin elförbrukning efter när priserna är som lägst.

Vad är kvartspris på el?

Kvartspriser innebär att elpriset sätts för varje 15-minutersperiod i stället för per timme. I praktiken betyder det att både din elförbrukning och kostnaden för elen mäts i kortare tidsintervall – fyra gånger per timme.

Kvartspriser ersätter tidigare timprisavtal. Det innebär att ditt avtal fortsätter som vanligt och priset sätts med högre precision. 15-minuterspriser gör det enklare att styra din elanvändning till de tider då elen är som billigast. På så sätt sparar du pengar samtidigt som du avlastar elnätet.

Vad är kvartspris
15-minuterspriser

Därför införs 15-minuterspriser

Anledningen till att 15-minuterspriser införs är för att upp- och nedgångarna i elförbrukningen över en timme är relativt stora. Mäts elförbrukningen varje kvart blir prognoserna mer precisa och skillnaden mellan tillgång och efterfrågan minskar. Balansen i elnätet blir på så sätt bättre – något hela samhället gynnas av.  

Balans i elnätet är extra viktigt när vi får allt mer el från sol och vind, vars elproduktion varierar mycket beroende på väder. När produktionen svänger – till exempel när solen går i moln eller vinden mojnar – måste förbrukningen anpassas snabbt för att undvika obalans i elnätet. Kvartspriser gör det möjligt att reagera på svängningarna i kortare intervaller, vilket gör elsystemet mer flexibelt och stabilt.  

Utvecklingen av kvartspriser

Införandet av kvartspriser har skett steg för steg under flera år. Låt oss gå igenom hur utvecklingen har sett ut.  

  • 2019: ACER rekommenderade övergången till 15-minuters avräkningsperioder som en del av EU:s elmarknadsreform.

  • 2022: Svenska kraftnät införde nya tjänster för att stabilisera elnätet, och en gemensam nordisk kapacitetsmarknad för automatisk frekvensåterställning (aFRR) skapades.

  • 2023: I maj började elavräkningen göras med 15-minuters mätning och i november trädde en ny mätförordning i kraft – vilket innebar att elförbrukning och produktion började rapporteras per kvart.

  • 2024: Marginalprissättning infördes för frekvenshållning, och Sverige, Finland och Danmark startade en gemensam mFRR-kapacitetsmarknad. mFRR är en del av elmarknadens systemtjänster och används för att återställa frekvensbalansen i elnätet efter en störning eller obalans. 

  • 2025: I januari slutförs övergången till kvartspriser och den 12 juni 2025 får de elkunder som har ett timprisavtal automatiskt ett kvartsprisavtal. 

Så kommer du som elkund påverkas av kvartspriser

Om du har ett fast elavtal kommer du inte påverkas av kvartspriser. Du som har ett timprisavtal kommer automatiskt att få ett kvartprisavtal från och med den 12 juni 2025. Har du ett rörligt elavtal påverkas du också. Eftersom rörligt pris baseras på ett månadsmedelvärde kommer förändringen på sikt även att påverka ditt elpris. Du behöver inte göra något själv för att få 15-minuterpriser. 

Spotpriser var 15:e minut innebär att du kommer ha fler priser att hålla koll på under dagen – särskilt om du vill styra din elanvändning efter elpriset. För att underlätta elanvändningen kan automatiserade system och smarta hem-lösningar vara till stor hjälp.

kvartspriser

Fördelar med 15-minutersmätning

Du har säkert förstått att kvartspriser innebär stora fördelar för elkunder som vill anpassa sin elförbrukning efter elpriset. Låt oss gå igenom fler fördelar du får av 15-minutersmätning.

1.

Mer exakt prissättning

Genom att mäta elförbrukningen var 15:e minut, blir elpriserna mer detaljerade och speglar de faktiska förhållandena på marknaden. Det gör att priserna blir mer rättvisa och anpassade efter utbud och efterfrågan.

2.

Bättre balans i elnätet

Kortare mätintervall gör det lättare att hantera variationer i elproduktionen, särskilt från förnybara källor som sol och vind. Det hjälper till att hålla elnätet stabilt och förhindrar obalanser. 

3.

Incitament att styra elförbrukningen

Med 15-minutersmätning kan konsumenter och företag bättre anpassa sin elanvändning till tider då elen är billigare. Det kan leda till lägre elräkningar och en mer effektiv användning av energi.

4.

Förbättrad förutsägbarhet

Genom att mäta på kortare intervaller får elmarknaden en mer exakt bild av när och var el behövs, vilket gör det lättare att planera produktion och distribution.

Fler fördelar för dig med solceller och batterilagring

Om du har solceller och ett tillhörande solcellsbatteri kan kvartspriser vara ett smart sätt att både spara pengar och maximera din egenproducerade solel. När elpriserna är höga kan du sälja överskottsel från dina solceller, och när priserna är låga kan du ladda ditt batteri för att använda den lagrade elen senare. 

Om du ännu inte har solceller eller batterilagring är det dags att överväga det. 1KOMMA5° erbjuder högkvalitativa solceller och batterilösningar som hjälper dig minska elkostnaderna och leva mer hållbart. Med vår energiplattform Heartbeat kan du dessutom följa elpriserna och optimera din elanvändning i realtid.

Artiklar från vårt magasin