Black november - 10 000 kr i rabatt vid köp av solceller + batteri
Jag vill veta merFunderar du på att installera solceller, och känner dig osäker på hur processen går till? Du kan ta det lugnt. I den här artikeln guidar vi dig till installation av solceller – från att du beslutar dig för att investera i solel till att anläggningen sitter på ditt villatak. Fortsätt läsa för att lära dig mer om hur du kan börja generera din egen solenergi direkt!
En installation ska alltid börja med en generell översyn av takets utformning, lutning och om det finns skugga. Tak som vetter mot syd är bäst.
Kontrollera om du behöver bygglov.
Välj en pålitlig installatör som är certifierad med bra referenser.
Installationen tar 2-5 dagar och kräver en elektriker. Elmätaren kontrolleras eller byts eventuellt för att mäta både din förbrukning och produktion.
Innan du installerar solceller är det viktigare att komma fram till hur anläggningen ska placeras. Förutom takets bärighet finns det tre andra faktorer som påverkar solcellernas effektivitet. Vi listar dem nedan.
Takets lutning – En optimal taklutning för installation av solceller är mellan 35 och 40 grader.
Väderstreck – Ett tak som vetter mot syd ger bäst elproduktion. Öst- och västläge kan också vara bra vid installation av solceller.
Skugga – Kontrollera om ditt tak ligger i skugga. Har du träd på tomten som skuggar taket bör de tas bort för att maximera elproduktionen.
Det kan även vara klokt att kontrollera med stadsbyggnadskontoret om framtida utvecklingsplaner i ditt område som kan påverka solinstrålningen.
Vi på 1KOMMA5° kommer alltid hem till dig för att kontrollera just ditt taks förutsättningar innan installation.
Nu har vi gått igenom några punkter som är bra att kontrollera innan en installation av solceller. Här kommer några fler frågor, som är bra att ställa till sig själv, eller en expert, innan installation.
Är taket tillräckligt starkt för att bära solpanelerna och uppfyller det kraven för snölaster?
Behöver jag ansöka om bygglov, särskilt om huset är kulturmärkt?
Kommer brandväggar, åskledare eller räddningstjänstens behov att påverkas?
Behöver du tänka på sotning av skorstenen eller snöskottning efter installationen?
Vill du veta mer om underhåll av solceller? Läs mer i vår artikel: Rengöring av solceller: Hur tvättar man solceller effektivt och säkert?
Ja, hur installerar man då egentligen en solcellsanläggning? När du säkerställt att både takets bärighet och placeringen av solcellerna är optimala är nästa steg själva installationen. Allt arbete som involverar elektricitet ska utföras av en certifierad installatör. Vi går igenom de olika stegen som en installatör utför i installationsprocessen:
För att parallellkoppla solpanelerna ska alla positiva terminaler på varje panel kopplas samman. Detsamma gäller för de negativa. När en installatör kopplar två paneler använder denne parallelkontakter. Den totala strömmen blir summan av alla panelers ström.
De seriekopplade solpanelerna som installatören kopplat samman ansluts till en växelriktare.
Växelriktaren ansluts till ditt elbolags elmätare.
När installationen är klar kan din solcellsanläggning sättas i drift. Nu kan du äntligen börja njuta av din egenproducerade el, och till och med sälja ditt överskott.
Innan solcellerna kan installeras på ditt tak finns det några som bör känna till att du planerar att installera solceller. Vi listar dem nedan.
Elnätsbolaget
Vi anmäler din planerade installation i god tid innan du installerar solceller. Ditt elnätsbolag kan behöva lite tid för att se över hur elnätet kan påverkas av din solcellsanläggning.
Stadsbyggnadskontoret
I vissa fall behöver du ansöka om bygglov för att installera solceller. Exempelvis om du bor i ett kulturmärkt hus. Fråga ditt lokala stadsbyggnadskontor om vad som gäller för ditt hus.
Försäkringsbolaget
Solceller ingår vanligtvis i din villaförsäkring. För att vara på den säkra sidan är det bra att kontakta ditt försäkringsbolag för att veta vad som gäller när du ska installera solceller.
Nu har du koll på hur du ska förbereda dig inför en installation av solceller och du vet hur installationsprocessen går till. Nästa steg är att välja rätt installatör. Vi ger dig tips på hur du kan tänka!
När du väljer en solcellsmontör finns det några saker du bör tänka på. Samla alltid in referenser och undersök installatörens tidigare arbete. På så sätt kan du vara säker på att installatören är pålitlig. Det kan även vara av värde att du sätter dig in i processen för att förstå på ett ungefär hur din installation av solceller bör genomföras. Läs igenom vår artikel igen innan du tar kontakt med en installatör för att fräscha upp minnet. Då har du säkerligen fler frågor att ställa och mer att säga till om.
Välj en kvalificerad elinstallatör: Se till att elinstallatören är registrerad i Elsäkerhetsverkets register.
Skaffa referenser: Få rekommendationer och referenser från tidigare kunder för att bekräfta installatörens pålitlighet och yrkeskunnande.
Takets skick och garantier: Utvärdera ditt tak och kontrollera vilka garantier som gäller. En bedömning av takets livslängd är särskilt viktig.
Underteckna ALP-blanketten: Tillsammans med installatören ska du underteckna och skicka in ALP-blanketten (Anmälan av anslutning av produktion) till din elnätsägare för att informera om planerad solcellsinstallation.
Kontakta kommunen: Ta kontakt med din kommun om du är osäker på om installationen kräver bygglov eller inte. Oftast behövs inte bygglov för solceller.
Välj rätt solcellspaket: Anpassa solcellspaketet efter dina specifika behov och förhållanden, vare sig det handlar om placering, kapacitet eller estetik. Rådgör med experter om den mest lämpliga lösningen för ditt projekt.
Du vet väl om att du kan få grönt avdrag för solceller? Det innebär att du kan få ekonomiskt stöd för din investering i förnybar energi. Avdraget minskar den initiala kostnaden för solcellssystemet och gör det ännu mer fördelaktigt att satsa på hållbar energi.
Eftersom du inte får installera solceller själv finns vi här för att hjälpa dig. Vi på 1KOMMA5° är med dig under hela resan, från första mötet till att solcellspanelerna är installerade på ditt tak och du kan producera din egen förnybara el till ditt hushåll. Även efter installationen säkerställer vi att du får ta del av en optimal produktion av solel.
Vi kommer alltid ut till dig för ett kostnadsfritt hembesök. Här går vi igenom förutsättningarna för både ditt hus och dig som kund. Det är viktigt för oss att förstå dina förväntningar inför installationen. Vi besvarar dessutom alla möjliga frågor du kan tänkas ha.
Efter mötet skräddarsyr vi en anläggning utifrån fastighetens förutsättningar. Vi tar även hänsyn till dina önskemål som kund, eftersom det är viktigt för oss att tillgodose dina behov.
När vi är överens om utformningen av anläggningen gör vi en föranmälan till elnätsägaren. För att få installera en anläggning måste vi först få ett installationsmedgivande från elnätsägaren.
När tiden är kommen kontaktar vi dig och bokar in ett datum. Installationen tar vanligtvis mellan 2-5 dagar. Vi genomför alltid ett test av systemet för att säkerställa att allt fungerar som det ska.
Därefter behöver vi tillfälligt stänga av ditt system tills nätägaren kommer och kostnadsfritt kontrollerar eller byter ut din elmätare. Elmätaren kommer därefter registrera både förbrukning och den överskotts el som du säljer ut på elnätet. Därefter är du redo att starta upp ditt solcellssystem!
Efter att solcellerna har installerats har vi en uppföljning tillsammans med dig. Vi pratar igenom hur installationen och inkopplingen av dina nya solceller har gått. Vi bekräftar även att du fått all dokumentation som behövs för att producera miljövänlig ström i ditt hushåll under lång tid framöver.
Om du har några vidare frågor eller funderingar finns vi tillgängliga, oavsett frågornas storlek. Kontakta oss eller ta en titt på vår sida med vanliga frågor.
Vi installerar solceller över hela Sverige. Utforska mer om hur vi installerar solceller just i ditt område här:
Hur lång tid det tar att installera solceller kan variera beroende på din fastighet och takets förutsättningar. Installationen tar vanligtvis mellan 2-5 dagar. Därefter dröjer det några dagar för att nätägaren ska kontrollera eller byta elmätaren.
Det finns ingen gräns för hur mycket solceller du får installera. För att räknas som mikroproducent får din solcellsanläggning inte överskrida 43,5 kW.
Bedömningen av taket görs av oss innan installation. Då kommer vi ut till dig och gör en noggrann undersökning av ditt tak. För att avgöra om ditt tak lämpar sig för installation av solcellspaneler tittar vi på faktorer som takets storlek, dess lutning, eventuell skuggning, nuvarande elförbrukning och huvudsäkringens storlek.
Enligt gällande lagstiftning är det inte tillåtet att installera solceller själv. En installation av solcellsanläggning kräver professionell expertis och måste utföras av ett registrerat elinstallationsföretag. Det här är för att säkerställa att installationen uppfyller de nödvändiga säkerhetsstandarderna och Elsäkerhetsverkets föreskrifter.
Följ vår guide om vad du får och inte får göra vid installation av solceller.