När du väl börjat läsa på om solceller kommer det öppna sig en helt ny värld av solcellsmodeller och komponenter som är viktiga att känna till om du planerar att installera en solcellsanläggning. Nedan har vi sammanfattat den viktigaste informationen om några av dem – för att du ska få en tydlig översikt.
Det finns monokristallina och polykristallina solceller. Monokristallina solceller tillverkas av kiselskivor med en enda kristallstruktur. Kristallerna har en låg täthet, vilket ger dem en större yta att röra sig på. Denna stora yta, tillsammans med den oktagonala kiselstrukturen, bidrar till monokristallina solcellers höga verkningsgrad.
Den högre effektiviteten hos monokristallina solceller gör dem särskilt väl lämpade för det skandinaviska klimatet.
Solcellernas specifika form ger panelerna deras karakteristiska svarta färg. Monokristallina solceller är vad man oftast ser på privatbostäders tak, och alla 1KOMMA5°s solceller är av denna typ.
Så hur fungerar då polykristallina solceller? Polykristallina solceller används ofta vid installationer där det finns gott om utrymme, som i större solcellsanläggningar.
De tillverkas med olika typer av kisel och består av tätt sammanfogade kristaller, vilket ger dem en hög täthet och därmed lägre verkningsgrad eftersom elektronerna inte kan röra sig lika fritt.
Genom att smälta samman kisel med flera kristaller får polykristallina solceller sin ojämna yta och karakteristiska blå färg.
Idag är polykristallina solceller svårare att få tag på, eftersom det finns mer effektiva alternativ på marknaden.
Det är såklart viktigt att förstå skillnaderna mellan monokristallina och polykristallina solceller. Båda typerna är tillverkade av samma material och har samma grundläggande funktion. Nedan jämför vi de två alternativen.
Monokristallina solceller är vanligtvis dyrare än polykristallina på grund av deras mer komplexa tillverkningsprocess och högre effektivitet, vilket driver upp priset. Polykristallina solceller är enklare och billigare att tillverka, vilket gör att de kostar mindre.
Monokristallina solceller har en högre verkningsgrad eftersom deras kristallstruktur gör det möjligt att omvandla mer solenergi till elektricitet. Här kan ni läsa mer om effekt och verkningsgrad för solceller.
Förutom monokristallina och polykristallina solceller finns det även något som kallas för tunnfilmssolceller. Tunnfilmssolceller är en typ av solcell som använder ett tunt lager halvledande material för att omvandla solljus till elektricitet. Namnet "tunnfilmssolcell" hänvisar till deras tunna lager, vilket gör dem mycket flexibla. En fördel med tunnfilmssolceller är att de kan appliceras på olika ytor som glas och metall. Tunnfilmssolceller monteras ofta på bilar, båtar eller husvagnar eftersom de är formbara och kan limmas direkt på objektet.
En tunnfilmssolcell omvandlar solens strålar till el genom att ta tillvara på likströmmen som blir till i spänningen mellan ett negativt och positivt laddat lager. När solens strålar når det positivt laddade lagret frigörs elektroner. Elektronerna rör sig mot det negativt laddade lagret och ger likström.
Nu har vi gått igenom de olika typerna av solceller. Förutom vanliga solcellsmodeller som monteras ovanpå taket finns det även något som kallas för solcellstak. Ett integrerat solcellstak innebär att det yttre takmaterialet, såsom plåt eller betongpannor, ersätts med solceller. Det kan byggas med traditionella solpaneler och tätningslister eller med solcellstakpannor.
Eftersom solcellstak smidigt integreras i byggnaden och ersätter det vanliga taket, klassificeras det som en byggnadsintegrerad lösning. Det här innebär ofta att du behöver ansöka om bygglov för att installera ett solcellstak.
Så hur skiljer sig ett integrerat solcellstak från vanliga solpaneler? Skillnaden är att ett solcellstak inte har något ytterligare takmaterial under sig. Solpanelerna eller solcellstakpannorna monteras direkt på takpappen eller integreras med takpannorna, medan vanliga solpaneler installeras med ett separat montagesystem ovanpå det befintliga taket.
Det finns även skillnader i pris och effektivitet. Solcellstak har generellt en lägre verkningsgrad och ett högre pris jämfört med vanliga solpaneler. Därför är vanliga solpaneler ofta en mer kostnadseffektiv lösning.
En solcellsmodul består av flera seriekopplade solceller som omvandlar solljus till elektricitet. En enskild solcell producerar endast 0,6 volt, vilket är för lite för praktisk användning. Därför kopplas flera solpaneler ihop för att öka spänningen till användbara nivåer.
Eftersom solcellerna är seriekopplade i rad, är modulen känslig för skuggning. För att motverka detta används bypass-dioder, som skyddar delvis skuggade celler från att påverka de fullt fungerande cellerna. Vanligtvis finns det tre bypass-dioder i en solcellsmodul. När modulen är helt i solen är dioderna inaktiva, och vid skuggning aktiveras de för att minska påverkan av skuggan.
Visste du att förutom de 20% som du får i grönt bidrag på solcellsanläggningen, så får du även 50% avdrag på tillhörande produkter såsom batteri och laddbox?
Gör en framtidssäker investering och ta steget för ett mer energismart hushåll redan idag!
För att maximera effektiviteten hos solceller på taket är det viktigt att överväga riktning och lutning. Taket bör vara riktat mot söder, öster eller väster. Det är inte lika fördelaktigt att placera solceller på ett tak som vetter mot norr, eftersom taket då kommer få mindre solljus.
Den vanligaste taktypen i Sverige är sadeltak, som har en lutning på 15–60 grader. Det är mest effektivt att installera solceller i linje med takets befintliga lutning, vilket förenklar installationen och minskar kostnaderna. För platta tak används ställningar för att luta upp solcellerna för bättre solexponering.
En lutning på 30–50 grader är optimal för maximal elproduktion under året. En avvikelse på 10 grader påverkar produktionen marginellt, med en minskning på 1–2 % jämfört med den optimala lutningen.
1KOMMA5° erbjuder högkvalitativa monokristallina solceller. Är du intresserad av att installera solceller på din villa? Räkna på ditt tak och se hur mycket du kan spara!
Med vår solcellskalkylator får du svar inom 2 minuter. Skriv in ditt postnummer och räkna på dina besparingsmöjligheter.