Black november - 10 000 kr i rabatt vid köp av solceller + batteri
Jag vill veta merTunnfilmssolceller är en flexibel solcell som kan monteras på en mängd olika sätt och platser. I den här artikeln fördjupar vi oss i ämnet tunnfilmssolceller, och berättar mer om vad tunnfilmssolceller är och hur de fungerar.
Det finns tre huvudsakliga typer av tunnfilmssolceller - CdTe, CIGS och amorfa solceller, de skiljer sig åt beroende på de material som används vid tillverkningen.
Tunnfilmssolceller har en generell verkningsgrad på mellan 7-18%.
Tunnfilmssolceller är mycket flexibla och lätta att montera på olika ytor, inklusive glas och metall, vilket gör dem användbara för en mängd olika applikationer.
Tunnfilmssolceller har en livslängd på 10-20 år, vilket är kortare än andra solceller.
Tunnfilmssolceller är en typ av solcell som använder ett tunt lager av halvledande material som omvandlar solljus till elektricitet. Namnet “tunnfilmssolcell” avslöjar det mycket tunna lagret av material – vilket också gör den här typen av solceller så flexibla.
En viktig fakta om tunnfilmssolceller är att de kan appliceras på många olika ytor, såsom glas och metall. Några vanliga ställen att montera solcellsfilm på är bilar, båtar eller husvagnar. Solcellerna är formbara och kan limmas fast direkt på objektet.
Det finns tre olika typer av tunnfilmssolceller. Typen av teknologi, samt vilket ämne som används vid tillverkningen, är vad som skiljer dem åt. Nedan går vi igenom de tre olika typerna av tunnfilmssolceller.
Vid tillverkning av CdTe-solceller används ämnena kadmium och tellur. Dessa ämnen bildar tillsammans det ljusabsorberande lagret som tar upp solens strålar.
CdTe-solceller är den vanligaste typen av tunnfilmssolceller. Trots detta är de svåra att massproducera. Anledningen är att kadmium är ett giftigt ämne och metallerna är svåra att få tag i.
CIGS-solceller är tillverkade av koppar, indium, gallium och selen, vilka tillsammans bildar det ljusabsorberande lagret. Dessa solceller är vanligast för takintegrerade anläggningar.
Ämnena galium och indium är både utmanande att få tag på och att framställa, vilket gör att de är svåra att massproducera. Indium är även en metall med hög efterfrågan. Sammantaget bidrar detta till att CIGS-solcellerna är ett dyrare alternativ för dig som vill investera i solceller.
Amorfa solceller tillverkas på amorft kisel, vilket är ett material som är vanligt och enkelt att få tag på. De amorfa solcellerna innehåller inga miljöfarliga metaller och är något enklare att massproducera.
När vi nu har gått igenom olika typer av tunnfilmssolceller är det läge att diskutera hur de fungerar i praktiken.
En tunnfilmssolcell omvandlar solens strålar till el genom att ta tillvara på likströmmen som blir till i spänningen mellan ett negativt och positivt laddat lager. När solens strålar når det positivt laddade lagret frigörs elektroner. Elektronerna rör sig mot det negativt laddade lagret och ger likström.
Att förstå skillnaden mellan modul och solcell är viktigt. Vi går igenom det nedan.
En solcellsmodul är en panel med flera solceller. Med det sagt är också en tunnfilmsmodul en panel med flera tunnfilmssolceller. Panelerna är utformade för att effektivt samla och organisera solcellerna, vilket gör det möjligt att generera elektricitet på en större skala.
Mono- och polykristallina solceller är mer effektiva än tunnfilmssolceller. Vad effektiviteten hos tunnfilmssolceller är varierar beroende på typ av solcellsfilm. Generellt tenderar de att ha en verkningsgrad mellan 7-18%.
Även om tunnfilmssolceller erbjuder sina specifika fördelar, är det viktigt att överväga vilken typ av solcell som bäst uppfyller dina behov och förväntningar.
Det finns tre olika typer av solceller. Monokristallina solceller, polykristallina solceller och tunnfilmssolceller.
Monokristallina solceller anses vara de bästa på marknaden just nu. De ger nämligen mest effekt för pengarna – och anses vara mer estetiskt tilltalande.
Med det sagt är svaret på frågan att monokristallina solceller är bäst. De har en hög verkningsgrad även när det är molnigt, vilket passar perfekt för det svenska klimatet.
Lätta och starka
Tunnfilmssolceller är lätta och klarar av mycket tyngd. Du kan exempelvis gå på dem utan att göra skada.
Böjbara
Som tidigare nämnt är tunnfilmssolceller mycket flexibla.
Lätta att montera
Solcellerna kräver ingen ställning eller reglar för att kunna monteras. De kan limmas direkt på objektet.
Dyra
Jämfört med mono- och polykristallina solceller är tunnfilmssolceller dyrare.
Låg verkningsgrad
Verkningsgraden för tunnfilmssolceller ligger mellan 7-18%, vilket är lägre i jämförelse med andra solceller.
Svåra att massproducera
Eftersom ämnena i tunnfilmssolceller är svåra att få tag på är de också svåra att massproducera. Det finns få tillverkare av tunnfilmssolceller i Sverige idag.
Du har nu tagit dig till slutet av artikeln och har förhoppningsvis lärt dig mycket om solceller. Är du intresserad av att investera i solceller finns vi här för att hjälpa dig.
1KOMMA5° erbjuder hållbara solcellspaneler med en snygg helsvart utsida. Solcellerna är tillverkade med tysk design och kvalitet och med europeiska garantivillkor. Dessutom avger de ett lågt klimatavtryck.
25 års produktgaranti och 30 års effektgaranti är alltid inkluderat vid köp av solceller. Våra solceller är 100% kvalitetstestade hos Europas största solforskningsinstitut.
Svart eller blått är färger som, beroende på typ, kännetecknar tunnfilmssolceller. De är mycket tunna. Tjockleken på tunnfilmssolceller kan vara så lite som en mikrometer. Panelen är däremot inte lika tunn, eftersom den består av flera lager av solceller.
10-20 år är generellt sett livslängden för tunnfilmssolceller. Det här är något kortare än livslängden för andra solceller.
Det är möjligt att återvinna tunnfilmssolceller. Däremot är det enklare och mer effektivt att återvinna mono- och polykristallina solceller.