Polykristallina solceller är en typ av solcell som tillverkas av kiselskivor bestående av flera kristaller – därav namnet "polykristallin". I den här artikeln får du veta mer om vad polykristallina solceller är, hur effektiva de är, hur de fungerar, och mycket mer.
Polykristallina solceller har en lägre verkningsgrad än andra kristallina solceller, vilket innebär att de kräver större ytor för att generera samma mängd energi.
Polykristallina solceller tillverkas av kisel med flera tätt sammanfogade kristaller, vilket ger dem en blå nyans och en mindre effektiv elektronrörelse.
Polykristallina solceller är ett billigare alternativ och har en livslängd på 25-30 år.
Polykristallina solceller monteras ofta på platser där det finns gott om utrymme eftersom de generellt har något lägre verkningsgrad jämfört med monokristallina solceller. Detta innebär att de kräver större ytor för att generera samma mängd energi. Därför är de vanligt förekommande vid installationer på större takytor, lantbruk eller markbaserade solcellsparker.
De är tillverkade med olika typer av silikon och uppbyggda med flera kristaller som sitter tätt samman. Det här gör att polykristallina solceller har en hög täthet. Elektronerna i solcellerna kan därmed inte röra sig lika effektivt och får då en lägre verkningsgrad.
Genom att smälta samman kisel med flera kristaller skapas de kiselskikt som finns i polykristallina solceller. Därmed blir deras yta inte helt jämn i tonen. De har oftast en blå nyans.
Idag är det svårt att få tag på polykristallina solceller då tekniken gått framåt och nya mer effektiva alternativ finns tillgängliga på marknaden.
Här kan du även läsa om monokristallina solceller.
För att förstå effektiviteten hos polykristallina solceller är det viktigt att först veta hur de fungerar.
Polykristallina solceller omvandlar precis som alla solceller solljus till elektricitet med hjälp av den fotovoltaiska effekten.
Solcellerna är tillverkade av kisel. Kiselskivorna innehåller många små kristaller som är oorganiserade och slumpmässigt utplacerade. När solljuset träffar solcellen skapas en elektrisk ström till följd av rörelser från elektronerna i kislet. Detta ger elektricitet.
Nu när du vet hur polykristallina solceller fungerar ska vi förklara hur effektiva de är.
I snitt är verkningsgraden för polykristallina solceller 15-19 %. Cirka 17 % av solenergin kan omvandlas till elektricitet. Det innebär att effekten för solcellspanelerna är mellan 250-300 watt.
Lär dig mer om verkningsgrad i vår artikel: Vad har solceller för verkningsgrad?
Anledningen till att polykristallina solceller är mindre effektiva än andra solceller är på grund av den oorganiserade strukturen hos kristallerna.
Priset
Polykristallina solceller är ett billigare alternativ bland kristallina solceller. Därför blir investeringskostnaden lägre.
Bra för stora ytor
Har man gott om utrymme lämpar sig polykristallina solceller bra.
Lägre verkningsgrad
Jämfört med andra kristallina solceller har polykristallina solceller en sämre verkningsgrad. Det är en nackdel om man vill få ut full effekt från sina solceller och har begränsat utrymme på sitt tak.
Kortare livslängd
Livslängden för polykristallina solceller är 25-30 år. Det här är något kortare än andra kristallina solceller.
Du har nu tagit dig till slutet av artikeln och har förhoppningsvis lärt dig mycket om solceller. Är du intresserad av att investera i solceller finns vi här för att hjälpa dig.
1KOMMA5° erbjuder hållbara solcellspaneler med en snygg helsvart utsida. Solcellerna är tillverkade med tysk design och kvalitet och med europeiska garantivillkor. Dessutom avger de ett lågt klimatavtryck.
25 års produktgaranti och 30 års effektgaranti är alltid inkluderat vid köp av solceller. Våra solceller är 100% kvalitetstestade hos Europas största solforskningsinstitut.