Solceller

Solcellstak: Skillnaden mellan solcellstak och vanliga solpaneler

De flesta som installerar solceller placerar dem ovanpå ett befintligt tak. Det finns även möjlighet att installera ett så kallat solcellstak vid nybyggnation eller takbyte. 

I den här artikeln berättar vi mer om vad solcellstak är och på vilka sätt de skiljer sig från solpaneler. Vi går även igenom varför solpaneler är en mer lönsam investering.

Vi sammanfattar det viktigaste

  • Solcellstak ersätter takmaterialet och är diskret men kostar mer än vanliga solpaneler.

  • Lägre effektivitet och högre pris gör solpaneler mer kostnadseffektiva än solcellstak.

  • Olika typer av solcellstak inkluderar integrerade paneler, takpannor med solceller och plåttak med solceller.

  • Återbetalningstiden för solcellstak är 13–21 år, jämfört med 10–15 år för solpaneler.

Vad är solcellstak?

Ett integrerat solcellstak är ett tak där det yttre takmaterialet, såsom plåt och betongpannor, har ersatts med solceller. Det kan byggas med antingen traditionella solpaneler i kombination med tätningslister, eller med solcellstakpannor. 

Eftersom solcellstak diskret integreras fullt ut i byggnaden och ersätter det vanliga taket, klassificeras det som en byggnadsintegrerad lösning. Det här innebär att du oftast måste ansöka om bygglov för att installera ett solcellstak.

Vad är skillnaden mellan ett solcellstak och vanliga solpaneler?

Så hur skiljer sig då ett integrerat solcellstak från vanliga solpaneler? Jo, skillnaden ligger i att soltaket inte har något ytterligare takmaterial under sig. I ett soltak monteras solpanelerna eller takpannorna direkt på takpappen eller integreras med takpannorna, medan vanliga solpaneler installeras med ett separat montagesystem ovanpå det befintliga taket. 

Det förekommer dessutom avgörande skillnader i både pris och effektivitet. Solcellstak har en lägre verkningsgrad och ett högre pris jämfört med solpaneler. Med det sagt är vanliga solpaneler en mer kostnadseffektiv investering än soltak.

Batteri Laddas

Olika typer av solcellstak

Det finns flera typer av solcellstak, som på olika sätt integreras på taket. Här är några exempel på solcellstak:

  • Solpaneler som ersätter takbeläggningen.

  • Takpannor med inbyggda solceller.

  • Plåttak med integrerade solceller.

  • Halvintegrerade solpaneler.

Solpaneler istället för takbeläggning

Ett diskret solcellstak med solpaneler använder, som namnet antyder, vanliga solpaneler som ersättning för takmaterialet. Solpanelerna monteras direkt på takpappen och råsponten, istället för ovanpå exempelvis betongpannor. För att säkerställa täthet i taket placeras vanligtvis tätningslister mellan solpanelerna. 

På den här typen av solcellstak används plåtbeslag för att täcka områden som taknock och takkanter. Soltak byggda av vanliga solpaneler har en högre verkningsgrad jämfört med andra typer av soltak. Däremot ser de inte lika integrerade ut, eftersom de kvadratiska solpanelerna fortfarande är synliga på taket.

Solceller inbyggda i takpannor

Hos vissa modeller av solcellstak har själva takpannorna inbyggda solceller. Solcellerna i denna lösning är små och kräver mycket elektronik på taket, vilket ökar risken för fel. Denna typ av solceller har även en lägre effektivitet och ett högre pris per watt i jämförelse med traditionella solpaneler, vilket innebär att du får mindre effekt till ett högre pris.

Integrerat solcellstak i plåt

Detta soltak har vanligtvis tunnfilmssolceller som är fastlimmade på plåten mellan falsarna. Eftersom solcellerna är tunna och svarta, smälter de in i den falsade plåten. Precis som för inbyggda solceller finns även här mycket elektronik, vilket ökar risken för tekniska problem. Ett integrerat solcellstak är ett dyrare alternativ i jämförelse med traditionella solpaneler, och har en lägre effektivitet.

Halvintegrerade solpaneler

Halvintegrerade solpaneler är en typ av solcellstak där solpanelerna endast täcker en del av taket. I dessa lösningar används vanliga solpaneler som integreras med resten av taket. Till exempel man ta bort betongpannor, montera taket och sedan installera solpaneler ovanpå. Betongpannor placeras runt solpanelerna för att skapa ett enhetligt utseende. 

Denna typ av soltak kostar något mer än vanliga solpaneler eftersom installationen är mer komplex. Fördelen är att du får ett estetiskt tilltalande tak med halvintegrerade solceller, byggda med effektiva vanliga solpaneler.

Vad kostar solcellstak?

Kostnaden för ett integrerat solcellstak ligger på mellan 3 000 och 10 000 kronor per kvadratmeter efter avdrag. För ett solcellstak på 50 kvadratmeter (cirka 9 kW) hamnar det totala priset, inklusive installation, på mellan 150 000 och 500 000 kronor. Det här innebär att priset per watt för solcellstak är ungefär dubbelt så högt som för traditionella solpaneler.

Priset för solcellstak varierar beroende på flera faktorer, såsom takets utformning, anläggningens storlek, den valda modellen och vilken leverantör du väljer. Samma faktorer påverkar även kostnaden för vanliga solpaneler.

Två män installerar en solpanel från 1KOMMA5°

Priset för solcellstak minskar med grönt avdrag och rotavdrag

När du installerar ett solcellstak har du rätt att nyttja ett grönt avdrag på 19,40 procent av kostnaden. Detta avdrag ger dig en direkt rabatt på fakturan vid betalning. Som privatperson kan du utnyttja upp till 50 000 kronor per år i grönt avdrag.

I vissa fall kan du använda ROT-avdraget för delar av din soltakinstallation, särskilt om du endast lägger soltak på en del av taket och vanligt tak på den andra delen. Då kan kostnaden för att lägga det vanliga taket täckas av ROT-avdraget, medan det gröna avdraget används för soltaket.

Här kan du läsa mer om grönt avdrag för solceller.

Lönsamhet och återbetalningstid för solcellstak

Ett integrerat solcellstak kan vara lönsamt, med en relativt låg avkastning på grund av dess höga investeringskostnad. Ett soltak på 50 kvm ger en årlig avkastning på omkring 5–6 procent (enligt IRR). Återbetalningstiden för ett solcellstak ligger mellan 13 och 21 år, beroende på om diskonteringsräntan tas i beaktning.

Viktigt att notera är att dessa beräkningar endast inkluderar kostnaden för att lägga soltak på en sida av ett 100 kvm stort tak. Om båda sidorna av taket inkluderas (med solcellstakpannor på ena halvan och vanliga betongpannor på andra halvan), ökar återbetalningstiden till 49 år när diskonteringsräntan beaktas.

Intresserad av att jämföra lönsamheten för solcellstak med lönsamheten för vanliga solpaneler? Läs mer om lönsamheten för solceller här.

Så mycket kostar solceller från 1KOMMA5°

Vi på 1KOMMA5° erbjuder högkvalitativa solceller till ett fördelaktigt pris. En solcellsanläggning för ett villatak har vanligtvis ett prisintervall på cirka 12 till 25 kronor per installerad watt. I regel får du betala ett lägre pris per watt ju större solcellsanläggning du väljer. Den normala återbetalningstiden för solceller ligger på någonstans mellan 10 och 15 år –  en bra siffra då solcellsanläggningen håller minst 30 år. 

Den som installerar solceller från 1KOMMA5° får dessutom tillgång till vår AI-baserade energiplattform Heartbeat, som framtidssäkrar ditt energisystem. Med oss får du alltid den billigaste och mest förnybara elen över tid, med visionen att kunna leva på sol och vind gratis för evigt.

Vanliga frågor

Vanliga frågor om solcellstak

Ska jag välja vanliga solpaneler eller solcellstak?

Valet mellan vanliga solpaneler och solcellstak påverkas av dina behov. Viktigt att ha i åtanke är däremot att vanliga solpaneler är billigare, har högre effektivitet, och snabbare återbetalningstid. Många argumenterar för att ett snyggt solcellstak har ett mer stilrent yttre. Idag finns det däremot vanliga solpaneler, likt dem du köper från 1KOMM5° som är mycket diskreta och som stilrent smälter ihop med ditt tak.

Behövs bygglov för att installera solcellstak?

Det krävs nästan alltid bygglov för solcellstak då taket får ett nytt utseende. För traditionella solceller krävs nästan aldrig bygglov. Läs mer om bygglov för solceller här.

Hur fungerar solcellstak?

Ett solcellstak producerar elektricitet genom att omvandla solens strålar till energi. Solstrålarna absorberas av solcellernas yta och omvandlas till likström. Denna likström leds sedan till en växelriktare, som omvandlar den till växelström som du kan använda i din villa.

Vad är livslängden för ett solcellstak?

Livslängden för solcellstak är ofta samma som vanliga solcellspaneler, alltså minst 30 år.

Vilka underhållskrav finns för soltak?

Underhållskrav för solcellstak är vanligtvis minimala. Smuts och damm spolas oftast bort av regn, och snö brukar smälta bort tack vare takets lutning. Regelbundet underhåll, som att ta bort löv och rengöra envis smuts, är nödvändigt för att säkerställa att solcellstaket fortsätter att producera optimal mängd solel.

Artiklar från vårt magasin