Black november - 10 000 kr i rabatt vid köp av solceller + batteri

Jag vill veta mer
Solceller

Solceller på tak: Vilket tak har bäst förutsättningar?

Med solceller på taket kan du bli din egen energiproducent, spara pengar och samtidigt bidra till en bättre miljö. För att kunna dra nytta av en optimal produktion av solel behöver du välja rätt solceller för ditt tak, och en pålitlig leverantör som installerar dem på rätt sätt. 

I den här artikeln går vi igenom vad du ska tänka på när du väljer solceller till ditt tak. Faktorer som takmaterial, vilka delar av huset som får solinstrålning, och taktypen är avgörande. 

Författare
Joakim Delking
Uppdaterad den

tid

5 min

Vi sammanfattar det viktigaste

  • Optimala förutsättningar för solceller uppnås på tak som är riktade mot söder, öster eller väster. En lutning på 30–50 grader är idealisk för att maximera elproduktionen.

  • Solceller kan installeras på både platta och lutande tak. Platta tak kräver uppvinklade anordningar för optimal solinstrålning. 

  • Olika material som plåt, tegel och papptak påverkar installationen. Exempelvis är installation på eternittak komplicerat på grund av hälsorisker med asbest.

  • Ett välunderhållet tak är avgörande för solcellernas livslängd, som normalt är minst 25 år. Det kan vara nödvändigt att byta tak innan installation. 

Riktning och lutning för solceller på tak

För att säkerställa de bästa förutsättningarna för solceller på taket måste du överväga takets riktning och lutning. Taket ska helst vara riktat mot söder, öster eller väster. Undvik att placera solceller på ett tak som är riktat norrut eftersom det kommer att få skugga större delen av dagen. 

Vid installation av solceller på tak är det effektivt att anpassa solcellerna efter takets befintliga lutning. Det här förenklar installationsprocessen och gör den mer kostnadseffektiv. För hus med platta tak används ställningar för att luta upp solcellerna något, vilket optimerar deras exponering mot solen.

En lutning på 30–50 grader är optimal för att solcellerna på taket ska producera så mycket el som möjligt under ett år. Om lutningen avviker lite från det optimala påverkar det dock inte produktionen särskilt mycket. Exempelvis ger 10 graders avvikelse en minskning på 1–2 % av årsproduktionen i förhållande till den optimala lutningen.

Test Media
Solar fire

Hur monteras solceller på tak?

Att montera solceller på tak kräver både expertkunskap och speciella verktyg. Hur dina solceller ska monteras varierar beroende på takets material. Det finns som du nu vet olika procedurer för hur du installerar solceller på ett lutande tak jämfört med ett platt tak. På samma sätt kräver exempelvis takplattor och betongplattor olika monteringsmetoder. Dessutom har det som finns under den exponerade takytan en betydelse om vilken typ av installation som är bäst lämpad.

På 1KOMMA5° har vi lång erfarenhet av att leverera och installera solceller, samt certifierade montörer och elinstallatörer med rätt behörighet. Med andra ord är du i trygga händer när du installerar solceller tillsammans med oss.

Solceller på olika taktyper – platt eller lutande tak

Som du nu vet skiljer sig en installation av solceller beroende på om du ska installera dem på ett lutande eller platt tak. Nu kommer vi kika lite närmare på dessa två taktyper. 

Solceller på platt tak

Det är möjligt att installera solceller på hus med platta tak. Eftersom taket är helt platt krävs ett system för att maximera mängden ström som genereras från solcellspanelerna. Skugga kommer naturligtvis att motverka effektiviteten hos solcellerna, och därför måste någon form av lutning på panelerna säkerställas.

På samma sätt kan snö samlas vid installation av solceller på platt tak eftersom det inte glider av solcellerna när temperaturen stiger. 

På platta tak kan du installera en uppvinklad monteringsanordning som gör att snön glider av och att solpanelerna får en viss lutning. En monteringsanordning ökar den totala belastningen på taket. Rådfråga en expert för att säkerställa takets stabilitet. 

Solceller på lutande tak

Solceller på lutande tak är generellt fördelaktiga – så länge du väljer den mest soliga sidan för installation. Solpaneler kan monteras på olika utformningar av lutande tak. I Sverige är sadeltak en av de absolut vanligaste taktyperna och lämpar sig väl för solceller eftersom det ofta har bra vinkel. Andra exempel på lutande tak är:

  • Valmat tak

  • Mansardtak

  • Pulpettak

För en riktigt hög elproduktion bör du installera solceller på lutande tak i söderläge. Tak som lutar åt öster och väster fördelar solelen jämnare över dagen, medan söderläget ger bäst produktion.

Solceller på olika taktyper

Hur påverkar takets material installationen av solcellerna?

Materialet på ditt tak påverkar solcellernas hållbarhet och hur länge de kan sitta kvar på taket. Det finns dock lösningar för de flesta taktyper. Det absolut viktigaste är att taket är i gott skick. Solceller har i regel en livslängd på minst 25 år – det är en av de stora fördelarna med att installera solceller. Nedan går vi igenom några av de vanligaste takmaterialen:

Solceller på plåttak

Plåttak utgör ett av de mest optimala materialen för installation av solceller, tack vare sin hållbarhet och släta yta, vilket underlättar monteringen av solpanelerna. Men det är viktigt att installationen görs på ett korrekt sätt. Installationen involverar vanligtvis att man fäster solpanelerna på taket med hjälp av speciella fästen eller ställningar som är utformade att passa på plåttak.

Solceller på tegeltak

Det är fullt möjligt att montera solceller på tegeltak, men installationen kräver specialkunskap.

Solceller på takpannor

Installationen av solceller på olika takpannor kan variera i komplexitet. Beroende på vad takpannan är tillverkad av behöver installationen anpassas, exempelvis om det är en betongpanna eller en tegelpanna. Vid alla installationer på takpannor finns risken att någon takpanna går sönder, därför är det viktigt att alltid ha extra till hands.

Solceller på takskiffer eller papptak

Takskiffer eller papptak är vanligt på svenska hus. Det är ett vattentätt material som är impregnerat med tjära och liknar asfalt. Infästning av solceller på papptak görs genom att använda metallplåtar som svetsas eller skruvas fast på taket. Därefter monteras solcellerna på takplåtarna. 

Solceller på trätak

Solceller monteras enkelt på trätak med ett stativ som skruvas fast direkt på träplattorna.

Solceller på eternittak

Eternittak består av asbest och cement. Här är installationen av solceller lite mer komplicerad än på andra takmaterial. Det beror på att eternitpannor i många fall är spröda och riskerar att gå sönder. Risken finns då att asbest utsöndras. 1KOMMA5° monterar inte solpanel på eternittak på grund av att vi värnar om arbetsmiljön för våra medarbetare. 

Vad är ett tak med integrerade solceller?

Det finns olika sätt att installera solceller på taket. Vanligast är att solpaneler läggs ovanpå den befintliga takbeläggningen. Det går också att integrera solcellerna på olika sätt så att de “byggs in i taket”, ett så kallat integrerat solcellstak. Integrerade solceller ersätter hela eller delar av ditt tak och installeras så att de är i nivå med din övriga takbeklädnad.

Behöver du byta tak innan installation av solceller?

Om du bor i ett äldre hus behöver du göra en extra kontroll av takets skick innan du installerar solceller. Det viktigaste är att säkerställa att taket är tätt och att det inte finns skadade takpannor eller plattor. 

Om taket är slitet finns det risk för hållbarheten på ditt energisystem påverkas. Att montera ned solcellerna, för att sedan montera upp igen efter ett takbyte är inget vi rekommenderar. Om du har problem med skador eller slitage kan det vara nödvändigt att byta tak innan du installerar solcellerna.

Två män installerar en solpanel från 1KOMMA5°
1KOMMA5° i samarbete med Svea Takvård

Ett välmående tak är viktigt vid installation för solceller

Ett välmående tak förbättrar inte bara förutsättningarna vid installation av solceller. Det ökar även värdet på ditt hus. Solceller på taket har vanligtvis en livslängd på 25 år vilket betyder att taket bör hålla lika länge. Då är det viktigt att ta hand om taket för att kunna nyttja solcellerna så länge som möjligt. 

Tegeltak med solpaneler på
Installation av solceller

Solceller på tak är en lönsam investering

Solceller på tak är en ekonomiskt lönsam investering på sikt. Du får billigare elektricitet eftersom du blir självförsörjande. Samtidigt kan du lagra ström som produceras genom solcellerna i ett batteri och då säkra en mer stabil energiförsörjning. Genom energilagring blir det lättare att fördela strömbelastningen på ett ekonomiskt sätt.

Vanliga frågor

Vanliga frågor om solceller på tak

Hur mycket kostar det att installera solceller på tak?

Priset för att installera solceller på tak varierar beroende på hur många solcellspaneler du behöver samt lutning och höjd på ditt tak. Husets totala takyta kommer att vara avgörande för den här beräkningen.

Behövs bygglov för att installera solceller på taket?

I de flesta fall så krävs det inte bygglov då du ska installera solceller på ditt tak. Om du däremot behöver installera solcellerna på en ställning kan det krävas bygglov. Om du ska installera takintegrerade solceller på ditt hus krävs det också bygglov.

Hur länge håller solcellerna på taket?

Solceller har en genomsnittlig livslängd på 25 år, vilket innebär att du kommer att njuta av solcellspanelerna och den energi de producerar under många år framöver.

Hur många solceller behöver jag för mitt tak?

Det beror på storleken på taket. Hur många solceller som behövs på ditt tak kan du räkna ut med hjälp av vår solcellskalkylator. En solpanel på 350 till 400 W täcker ungefär 1,82-1,95 m². Det innebär att ett lutande tak på 100 kvadratmeter kräver 21 till 23 paneler. Det behövs alltså 42–46 solcellspaneler för att täcka hela taket.

Artiklar från vårt magasin