Black november - 10 000 kr i rabatt vid köp av solceller + batteri
Jag vill veta merDen senaste tidens utveckling inom energilagring har väckt stort intresse bland villaägare i Sverige. Installationer av solceller och solcellsbatterier har skjutit i höjden. Allt fler hushåll investerar i solcellsbatterier för att bli mer självförsörjande och för att kunna hantera elprisernas svängningar. Det statliga stödet för grön teknik, som infördes 2021, har spelat en avgörande roll i den här ökningen. Dessutom har avdragen för grön teknik genomgått flera förändringar under åren.
Så vad är det som ligger bakom dessa ändringar och hur kan vi se på framtidens avdrag? I den här artikeln tittar vi närmare på batteribidraget genom åren och undersöker hur de nya förslagen kring grön teknik kan påverka framtidens energilagring.
Batteribidraget i Sverige har sedan 2021 erbjudit 50% skattereduktion för solcellsbatterier, vilket ledde till en kraftig ökning av installationer.
Skatteverket begränsade stödet 2024, men tvingades senare ändra sin tolkning efter ett beslut från Skatterättsnämnden.
Antalet beviljade batteriavdrag ökade från 1 600 (2021) till 41 000 (2023), med en värdeökning från 48 miljoner till 1,4 miljarder kronor.
Regeringen föreslog 2024 att minska solcellsbidraget och avskaffa skattereduktionen för mikroproducenter, med planerat införande 2025-2026.
Privatpersoner kan få skattereduktion när de installerar grön teknik, som batterier för att lagra egenproducerad el. Batteriet måste vara kopplat till en solcellsanläggning och vara ansluten till elnätet. För att få skattereduktion krävs att anläggningen redan finns eller installeras samtidigt som batteriet.
Bidraget ger 50 % av totalkostnaden för batterier till solceller.
Maximalt kan skattereduktionen uppgå till 50 000 kronor per person och år. Det faktiska beloppet beror på hur mycket skatt du betalat under året.
För att tydliggöra vad som ligger till grund för de skattereduktioner för grön teknik vi har idag, går vi igenom batteribidragets utveckling över tid.
Inledande stöd för grön teknik
Den 1 januari 2021 infördes ett nytt stöd för grön teknik som omfattade skatteavdrag för solceller, batterilagring och laddboxar. Stöder gjorde det möjligt för hushåll att få tillbaka 50 procent av kostnaden för material och arbete. Under det första året var intresset relativt svalt, men började sedan växa markant över tid.
Intresset för installationer ökar
Under 2022 började installationer av solcellsbatterier att öka markant och trenden fortsatte även under 2023. Enligt Skatteverket ökade antalet beviljade batteriavdrag från 1 600 under 2021 till närmare 41 000 under 2023. Det ekonomiska värdet av dessa avdrag steg från 48 miljoner till 1,4 miljarder kronor. Ökningen berodde troligtvis på möjligheten att använda batterier för att tjäna pengar genom stödtjänster på elmarknaden.
Skatteverket inför nya villkor
I januari 2024 införde Skatteverket nya villkor för stödet som begränsade användningen av batterier till att enbart lagra egenproducerad el för hushållets egna behov. Förändringen skapade stor frustration och fick kritik från både hushåll och energibranschen, eftersom den begränsade batteriernas användningsområden.
Skatteverket tvingas ändra sin tolkning
Den 4 juli 2024 kom Skatterättsnämnden med ett avgörande beslut som tvingade Skatteverket att ändra sin tolkning. Nämnden fastslog att batterier som används för fler ändamål än att bara lagra egenproducerad el fortfarande kan ge rätt till skattereduktion. Detta beslut öppnade dörren för att få grönt avdrag även för batterier som används i andra ändamål än att enbart lagra egenproducerad el.
Regeringen meddelade den 17 september 2024 nya förslag om att solcellsbidraget bör minskas. Dessutom föreslås att helt slopa skattereduktionen på 60 öre per kWh för mikroproducenter.
Regeringen anser att marknaden för solceller har vuxit tillräckligt mycket för att drivas utan lika stora subventioner. Målet är att solenergin ska byggas på marknadsmässiga grunder och att priserna på elmarknaden ska få större påverkan. Tanken är att solenergin ska kunna bidra mer till Sveriges stabila elförsörjning, i linje med energipolitikens långsiktiga inriktning.
Om förslagen träder i kraft innebär det att solcellsbidraget sänks från och med 1 juli 2025 och skattereduktionen för mikroproduktion avskaffas den 1 januari 2026.
Mycket talar för att även uppdateringar för batteribidraget är att vänta. Vi informerar vid eventuell ny information i ärendet.