Black november - 10 000 kr i rabatt vid köp av solceller + batteri

Jag vill veta mer
Solceller

Hur fungerar solceller?

Du har kanske undrat: Hur fungerar egentligen solceller? Solceller är en smidig, enkel och lönsam investering. Med hjälp av solceller kan du spara pengar och producera din egen förnybara elektricitet.

I den här artikeln förklarar vi solcellers funktion och användningsområde. Fortsätt läsa för allt om hur solens strålar omvandlas till elektricitet och värme med hjälp av solceller?

Vi sammanfattar det viktigaste

  • Solceller består av halvledarmaterial, vanligtvis kisel, som absorberar energi från solljuset. Detta skapar en elektrisk spänning mellan solcellens framsida och baksida.

  • När solljuset träffar solcellen rör sig elektroner från ena sidan till den andra, vilket genererar en likström (DC). Flera solceller kopplas samman för att bilda en solpanel.

  • Solceller omvandlar likströmmen till växelström (AC) via en växelriktare, så att elen kan användas i hushållets eluttag.

  • För bästa resultat används tekniker som optimerare och batterisystem för att maximera elproduktionen, särskilt vid varierande ljus- och väderförhållanden.

Hur fungerar solcellernas fysik?

För att kunna förstå hur solceller fungerar behöver vi såklart en inblick i deras fysik. Solceller genererar elektricitet direkt från solljuset utan behov av en roterande generator. Deras yta utgörs av ett tunt lager halvledarmaterial, vanligtvis kisel, som tillåter dem att absorbera solenergi och omvandla den till elektricitet. När solen träffar solcellen skapas en elektrisk spänning mellan dess framsida och baksida. Genom att koppla samman de båda sidorna med en elkabel skapas en elektrisk ström i samband med att elektronerna börjar röra sig från ena sidan till den andra.

Genom att seriekoppla flera solceller ökar spänningen, medan parallellkoppling ökar strömstyrkan. Vanligtvis kombineras flera solceller för att bilda en solpanel. Solpanelerna kan sedan installeras på villatak, vilket minskar behovet av markyta och minimerar störningar för djur, natur och människor. 

Funderar du på att installera solceller är det extra fördelaktigt att göra det på ditt villatak – eftersom elen produceras nära den plats där den används. I nästa avsnitt tittar vi lite närmare på hur solcellerna fungerar på ditt tak.

Hur fungerar solceller steg för steg?

Nu när du har en bättre förståelse för solcellers fysik är det också lättare att förstå hur solceller faktiskt fungerar. När solceller utsätts för solljus, genereras en elektrisk spänning och det produceras en ström i form av likström. Nedan går vi igenom hur solceller fungerar steg för steg.

1.

Växelriktaren konverterar likströmmen till växelström.

2.

Den omvandlade växelströmmen leds vidare till hushållets elcentral.

3.

Elströmmen förs från elcentralen till hushållets eluttag och kan sedan användas i hushållet.

4.

Överskottsel som inte används av hushållet matas automatiskt ut på elnätet genom elmätaren. Genom att teckna ett elavtal för både förbrukning och produktion kan du erhålla ersättning för den överskottsel du genererar. 

5.

Husets elmätare registrerar både inköp och försäljning av el.

Har du tilläggsprodukter? 

  • Växelriktaren kan kopplas upp mot internet, vilket bland annat kan göra det möjligt för dig att övervaka din elproduktion via en mobilapp. 

  • Om du har andra produkter kopplat till din växelriktare, såsom batteri eller smartmätare, kan du även följa dessa i samma app. 

  • Om du har ett batteri säkerställer växelriktaren att batteriet laddas under soliga perioder och töms under natten. Det här gör att du kan använda din egenproducerade, fossilfria solel även under natten.

Olika typer av växelriktare

Nu har vi pratat en del om växelriktaren som är en viktig del av alla solceller. Faktum är att det finns flera typer av växelriktare, bland annat strängväxelriktare och mikroväxelriktare. I den här artikeln utgår vi i huvudsak från strängväxelriktare. För att du ska få en lite bättre förståelse för de två vanligaste typerna berättar vi mer om dem nedan.

Strängväxelriktare

En strängväxelriktare är en typ av växelriktare där likström från solpanelerna leds in i strängar, som består av 6–20 seriekopplade solpaneler. För solcellsanläggningar under 20 kW har strängväxelriktare vanligtvis 3–9 strängar. En typisk strängväxelriktare har 1–3 strängoptimerare, kallade MPPT:er (Maximum Power Point Trackers). Med två MPPT:er kan förslagsvis solpaneler i östlig riktning optimeras av den ena MPPT:en, och solpaneler i västlig riktning optimeras av den andra.

Mikroväxelriktare

Mikroväxelriktare är enheter som både omvandlar likström till växelström och hanterar effektoptimering. En mikroväxelriktare kopplas vanligtvis till en solpanel, och kan även anslutas till 2–4 solpaneler. När mikroväxelriktare används, utrustas oftast varje solpanel med en egen mikroväxelriktare, vilket eliminerar behovet av en strängväxelriktare.

Modern House with solcellssystemet
VÅRT SMARTA STYRSYSTEM

Maximera ditt system med Heartbeat – hjärtat i ditt energismarta hem

Det smarta styrsystemet Heartbeat ger dig maximal nytta av hela ditt energisystem. Systemet manövrerar dina solceller, ditt batteri, värmepump och din laddbox. Dessutom optimerar det mot marknadens spotpris och väderprognoser för ditt område.

Skillnaden mellan solenergi, solel och solkraft

Vad är solenergi?
Solenergi är den energi som finns i solens strålar. Allt liv på jorden är helt beroende av solenergi. Utan solens ljus och värme skulle vår planet vara mörk och kall.

Vad är solel?
Solel är den elektricitet som genereras genom användning av solceller.

Vad är solkraft?
Solkraft är elektricitet som produceras i solkraftverk, ofta i storskaliga solcellsparker – där solelen som genereras senare kan köpas in via elhandelsavtalet. 

Test Media
Batteri Laddas

Hur fungerar solceller med batteri?

Nu har vi gått igenom grunderna till hur solceller fungerar. Så hur fungerar då solcellerna när de är kopplade till ett batteri?

Ett solcellsbatteri laddas när dina solceller genererar mer solel än vad som används i hushållet. Överskottselen lagras i batteriet istället för att säljas till elnätet. När sedan förbrukningen i hushållet överstiger produktionen från solcellerna, används den lagrade elen för batteriet.

Svart solcellspanel från 1KOMMA5°
GARANTIER & SMARTA FUNKTIONER

Batteri med europeiska garantier

Med en 15-årig produktgaranti finns det många anledningar att välja Enphase IQ-batteri. Det är helt enkelt en unik produkt och ger en trygg och framtidssäkrad lösning.

1KOMMA5° appen låter dig följa den ständiga produktionen av din solcellsanläggning. Det är även möjligt att styra för att optimera din konsumtion av solenergi och förnybar el.

Heartbeat hjälper dig att styra detta 100% automatiskt.

Hur fungerar solceller på vintern?

Solcellers funktion påverkas såklart av yttre faktorer, såsom mängden sol och temperatur. Därmed finns det flera faktorer som kan påverka prestandan och hur solceller fungerar under vintertid. Nedan går vi igenom några faktorer som påverkar solcellers funktion på vintern. 

Temperatur: Solcellers effektivitet tenderar att minska när temperaturen stiger. Under vintern kan de fungera något bättre tack vare att temperaturen är lägre. När solcellerna hålls svala reduceras risken för att de ska tappa sin effekt. Däremot kan extrem kyla också minska effektiviteten. 

Ljusintensitet: Under vintern kan ljusets intensitet vara lägre eftersom dagarna är kortare och molnigheten ökar. Det kan resultera i minskad produktion av elektricitet från solcellerna. 

Solens vinkel: Solens position på himlen påverkar mängden ljus som når solcellerna. Under vintern är solens bana lägre på himlen, vilket kan leda till minskad exponering och därmed minskad effektivitet. 

Snö och is: Under vintern kan snö och is ackumuleras på solcellernas ytor, vilket kan blockera solinstrålningen och minska solcellernas prestanda. Att hålla solcellerna rena och fria från snö och is är därför viktigt för att maximera deras effektivitet. 

Geografisk plats: Samtliga faktorer ovan beror på var i Sverige du bor. Sammanfattningsvis kan solceller fortfarande generera elektricitet under vintern. Däremot kan deras effektivitet reduceras något på grund av ovan nämnda faktorer. Trots det fortsätter solceller vara en värdefull energikälla under vintermånaderna, och deras prestanda kan förbättras genom lämplig design och underhåll.

Hur fungerar solceller vid strömavbrott?

Solcellernas funktion påverkas såklart vid ett strömavbrott. En vanlig solcellsanläggning som är ansluten till elnätet fungerar inte under ett strömavbrott. Det beror på att växelriktaren i solcellsanläggningen automatiskt stängs av när det uppstår ett strömavbrott. Även om solcellerna fortsätter att absorbera solljus, genereras ingen elektricitet eftersom växelriktaren är avstängd.  

Växelriktaren i en solcellsanläggning stängs av under ett strömavbrott av säkerhetsskäl. Anledningen är att de som arbetar med att reparera elnätet måste kunna vara säkra på att det är helt strömlöst. Dessutom kan okontrollerad strömutmatning på elnätet skada komponenter i nätet.

Detta behövs för att solceller ska producera el vid strömavbrott

För att solceller ska fortsätta producera el även vid strömavbrott krävs följande kompletterande komponenter i en vanlig solcellsanläggning:

  • Hybridväxelriktare: En växelriktare som är kompatibel med batterier för att möjliggöra lagring av överskottsel och användning under strömavbrott.

  • Frånskiljare: En brytare som isolerar solcellsanläggningen från elnätet vid strömavbrott för att förhindra risker och problem med nätets återkoppling.

  • Eget jordtag: Ett jordningssystem som säkerställer att anläggningen är ordentligt jordad även om PEN-ledaren är bruten, vilket är nödvändigt för säker drift och skydd mot elektriska störningar.

  • Energilagring: Vanligtvis i form av batterier, vilket möjliggör lagring av överskottsel från solcellerna för senare användning under strömavbrott eller när solen inte är tillgänglig för att producera el.

Dessa komponenter gör det möjligt för solcellsanläggningen att fungera som en oberoende elproducent även när det inte finns ström från elnätet. Det här ökar pålitligheten och användbarheten hos solenergisystemet.

Vanliga frågor

Fler vanliga frågor och svar om solceller

Hur fungerar en optimerare för solceller?

En moduloptimerare, även känd som optimerare för solceller, är en apparat som består av elektroniska komponenter som vanligtvis kopplas till en eller två solpaneler. Syftet med en optimerare är att maximera produktionen av solel från de solpaneler den är ansluten till. 

En optimerare strävar efter att optimera den effekt (P) som en solpanel kan leverera genom att reglera både spänningen och strömmen för den solpanel den är kopplad till. För att bestämma den kombination av ström (I) och spänning (V) som ger maximal effekt, använder optimeraren solpanelens IV-kurva.

Formeln för solpanelers effekt är P=V×IP = V \times IP=V×I, vilket innebär att högre spänning VVV och ström III ger högre effekt. Solpanelen har gränser för hur mycket spänning och ström den kan hantera. På solpanelens IV-kurva visas tillåtna kombinationer av ström och spänning. Optimerarens uppgift är att hitta punkten på kurvan, kallad arbetspunkt, där effekten P=V×IP = V \times IP=V×I är som högst. Mer om optimerare kan du läsa här.

Hur fungerar växelriktare till solceller?

En växelriktare till solceller är en elektronisk enhet som omvandlar likström (DC) från solpaneler till växelström (AC). Den elektricitet som solpanelerna genererar passerar genom växelriktaren innan den antingen levereras till elnätet eller används inom fastigheten. Växelriktare kan anslutas till en enskild solpanel eller till flera solpaneler samtidigt.

Artiklar från vårt magasin