Solceller har blivit en allt vanligare investering, och är för många något nytt och spännande de vill veta mer om. Kanske har du någon gång ställt dig själv frågan “Hur bra fungerar egentligen solceller på vintern?”. Eller så undrar du över om solceller faktiskt är en lönsam investering? I den här artikeln har vi besvarat alla de vanligaste frågorna om solceller genom att samla en massa matnyttig fakta. Fortsätt läsa för att bli ett proffs på solceller du också.
Solceller är en förnybar energikälla som minskar koldioxidutsläpp och beroendet av fossila bränslen.
Installation av solceller kan generera en årlig avkastning på 5–15 %, och en 10,4 kW-anläggning kan spara upp till 11 000 kr per år.
Solceller kan producera el även i kallt väder och på molniga dagar, men snötäcke kan tillfälligt minska effektiviteten.
Solceller presterar bäst under 25°C och med en lutning på 30–50 grader för maximal elproduktion.
Solceller kräver minimalt underhåll och kan öka fastighetens värde, vilket gör dem till en långsiktig investering.
Det finns många fördelar med solceller. En av de kanske allra viktigaste är att de är mycket skonsamma för miljön. Solceller erbjuder en ren, förnybar energikälla som minimerar beroendet av fossila bränslen och bidrar till minskade koldioxidutsläpp. Dessutom medför en installation av solpaneler på taket kostnadsfördelar då de sänker dina elkostnader tack vare egen elproduktion. Du kan till och med generera intäkter genom försäljning av överskottsel.
Som om det inte vore nog kräver solceller minimalt underhåll, har en lång livslängd och ökar fastighetens värde. Dessutom finns skattereduktioner och subventioner via exempelvis grönt avdrag som gör installationen mer ekonomiskt tillgänglig.
När det kommer till fakta om solkraft är det många som undrar hur lönsam en investering i solceller faktiskt är.
Solceller är fortsatt en mycket ekonomiskt fördelaktig investering. Beroende på dina individuella förutsättningar kan en investering i solceller förväntas generera en avkastning på mellan 5 och 15 % per år. En normalstor solcellsanläggning på 10,4 kW kan resultera i ungefär 11 000 kronor i samlade besparingar och intäkter per år. Det här motsvarar en årlig avkastning på cirka 11,7 %.
För att bedöma lönsamheten av en investering i solceller behöver man jämföra den med andra alternativa investeringsmöjligheter och deras förväntade avkastning. Vanligtvis genererar en investering i solceller en avkastning på mellan 5 och 15 %, vilket är betydligt högre än för den typiska avkastningen på cirka 1,5 % som ett sparkonto erbjuder.
En viktig fakta om solceller, och något som många inte känner till, är att solceller är fullt fungerande även under vintertid. I själva verket kan snön faktiskt bidra till att öka elproduktionen genom att reflektera ljuset och därigenom öka solcellernas effektivitet. Dessutom trivs solceller i något kallare förhållanden eftersom de elektriska komponenterna i solcellspaneler fungerar bättre vid lägre temperaturer. Den främsta utmaningen för solceller under vintertid är de få soltimmarna. Utan tillräckligt med sol kan solcellerna inte generera el, vilket resulterar i att deras energiproduktion minskar.
Så länge din anläggning är fri från snö fungerar den alldeles utmärkt under vinterhalvåret. Om det däremot lägger sig ett riktigt tjockt snötäcke över solpanelerna kan produktionen tyvärr sjunka eller avstanna helt och hållet. Solcellerna alstrar dock en del värme när de fångar upp solens strålar, vilket brukar resultera i att ett mindre lager snö och is smälter ganska fort. När snön försvinner från solpanelerna på det här viset men fortfarande ligger kvar runt omkring finns det i sin tur chans att produktionen istället blir högre, eftersom solstrålarna reflekteras i snön.
I vår artikel om solceller vintertid får du svar på alla dina frågor som handlar om solcellernas produktion på vintern.
Nu när vi talat en del om solceller och hur de fungerar på vintern med färre soltimmar kanske du också undrar hur solceller fungerar utan sol.
Faktum är att solceller fungerar även utan direkt solsken. Har du solceller på ditt tak kommer de alltså att generera el också en mulen dag.
När solpaneler installeras är det därför bra att rikta dem åt det väderstreck där solen skiner flest timmar per dag. Tak som vetter mot söder passar därför bäst, men även tak mot öst och väst brukar fungera bra. Under sommarhalvåret genererar solcellerna normalt all el du behöver och ofta så mycket att du kan sälja el till det vanliga elnätet.
När du investerar i solceller från 1KOMMA5° får du hjälp genom hela processen, från att du först börjar fundera på solceller till att de sitter på ditt tak. Vi ser till att din anläggning installeras med de bästa förutsättningarna i åtanke.
Den bästa temperaturen för solceller är faktiskt inte särskilt hög. En fakta om solceller som inte många vet är att de presterar som bäst vid en temperatur under 25°C. Vid högre temperaturer kan effektiviteten minska, eftersom solcellerna genererar mindre elektricitet när de blir varmare. Med det sagt, trots att solceller behöver solljus för att producera energi, är mycket höga temperaturer inte optimala för deras prestanda.
På kalla, soliga dagar kan solceller därför vara mycket effektiva, eftersom de får gott om solljus.
Vid installation av solceller på villataket är det många som undrar över vilken vinkel som är bäst för solceller. En lutning på 30–50 grader är idealisk för maximal elproduktion. Mindre avvikelser påverkar produktionen marginellt. En 10-gradig avvikelse minimerar enbart produktionen med 1-2 %. I norra Sverige, där snö är vanligt under solrika perioder, kan en brantare lutning vara fördelaktig och ge ökad produktion under vår och höst, när elpriserna ofta är högre.
Solceller på platta tak installeras ofta med en lutning på 10–20 grader, främst mot söder, för att underlätta rengöring från smuts, pollen och snö.
Är du intresserad av att lära dig mer om vilka förutsättningar för tak som är mest optimala för solceller?
Då kan du läsa vår artikel om vilken lutning och väderstreck som är bäst för solceller.
Solceller har många fördelar, såsom att de genererar ren och förnybar energi och sänker energikostnader. De kräver dessutom lite underhåll och kan öka fastighetens värde. Samtidigt finns det vissa nackdelar, bland annat beroendet av solinstrålning för effektiv produktion, vilket kan vara en utmaning i regioner med mindre solljus. Trots vissa nackdelar är solceller en långsiktig och hållbar investering som blir alltmer lönsam för många hushåll och företag. Alla för- och nackdelar sammanfattas här i översikten:
Fördelarna med solceller | Nackdelar med solceller |
---|---|
Förnybar och miljövänlig energikälla: Solenergi är en pålitlig, outtömlig energikälla som inte bidrar till klimatförändringar, vilket gör den till ett bättre alternativ än fossila bränslen. | Initial kostnadsinvestering: En installation av solceller är en större investering. Det är en långsiktig investering som betalar sig själv inom cirka 10 år efter skattereduktion. |
Minskar elkostnader: Installation av solpaneler sänker omedelbart elkostnaderna och kan till och med generera intäkter genom överskottsel. Investeringen återbetalar sig vanligtvis på cirka 10 år. | Teknisk installation: En installation av solceller är tekniskt avancerad och bör utföras av experter. 1KOMMA5° erbjuder stöd från köp till färdig installation och efterföljande service. |
Låg underhållskostnad: Solceller kräver minimalt med underhåll, vilket ger ren energi utan återkommande kostnader. | Väderberoende: Solceller är väderberoende, och produktionen varierar därmed beroende på instrålningen av solljus. |
Ökar fastighetens värde: Fastigheter med solceller har högre marknadsvärde, tack vare lägre driftskostnader och ökat intresse för hållbara bostäder. | |
Utnyttjar batterier: Solcellsbatterier lagrar energi för att minska elkostnader och beroendet av elnätet under dyra perioder. Det här är särskilt effektivt med en smart energiplattform. |
Du har nu tagit dig till slutet av artikeln och har förhoppningsvis lärt dig mycket om solceller. Är du intresserad av att investera i solceller finns vi här för att hjälpa dig.
1KOMMA5° erbjuder hållbara solcellspaneler med en snygg helsvart utsida. Solcellerna är tillverkade med tysk design och kvalitet och med europeiska garantivillkor. Dessutom avger de ett lågt klimatavtryck.
25 års produktgaranti och 30 års effektgaranti är alltid inkluderat vid köp av solceller. Våra solceller är 100% kvalitetstestade hos Europas största solforskningsinstitut.