Black november - 10 000 kr i rabatt vid köp av solceller + batteri
Jag vill veta merNär du planerar att installera solceller är det viktigt att förstå vilka regler som gäller. Att ha koll på aktuella riktlinjer och krav kan göra processen smidigare och säkerställa att din installation uppfyller alla regler.
Vi går igenom de viktigaste reglerna för solceller, så att du kan navigera enkelt genom reglerna och maximera din investering i solenergi. Lär dig vad som gäller för installation, skatter och andra viktiga aspekter för att optimera din solcellsanläggning.
Solceller måste installeras av en behörig elektriker enligt Elsäkerhetsverkets regler för att säkerställa säkerheten.
Inkomster från försäljning av solel upp till 40 000 kronor är skattefria. Belopp som överstiger den summan beskattas med 30% kapitalskatt.
Du behöver momsregistrera dig om din årliga försäljning av solel överstiger 80 000 kronor.
Du behöver inte betala energiskatt på solel om du har en solcellsanläggning under 500 kW.
Vanligtvis krävs inget bygglov för solceller på taket om installationen följer byggnadens form. Undantag kan göras för vissa byggnader eller om kommunen kräver bygglov.
Reglerna för solceller omfattar flera aspekter, bland annat krav på installation, ekonomiska fördelar och säkerhet. Du behöver veta vem som har tillåtelse att installera solceller och känna till vilka regler kring skatter och bidrag som kan påverka din ekonomi. Genom att noggrant följa reglerna för solceller kan du säkerställa en smidig och lönsam installation.
När det kommer till vem som får göra vad vid installationen av solceller på taket måste du förhålla dig till Elsäkerhetsverkets regler. Reglerna innebär att installationen måste utföras av en behörig elektriker som omfattas av ett elinstallationsföretag. Du får alltså inte installera solceller själv. Om du skulle installera solceller på egen hand riskerar du fängelse i upp till ett år. Det är på grund av säkerhetsriskerna för brand och andra skador.
Utöver regler vid installation av solceller finns det även vissa skatteregler som kan vara bra att ha koll på. Som privatperson behöver du vanligtvis inte betala någon skatt på de inkomster du får av att sälja egenproducerad solel. Skattereglerna för solceller omfattar ofta kapitalskatt, moms och energiskatt. Nedan går vi igenom vad det innebär och vad som är bra för dig att hålla koll på.
När du investerar i solceller kan du ta del av grönt avdrag vilket ger dig en skattereduktion på 20% för solceller vid installation och 50% vid installation av solcellsbatterier och laddboxar. Avdraget gäller totalbeloppet för material och installation av solceller. Totalt kan du få 50 000 kronor per person och år.
Installationen ska göras på ett korrekt sätt och av ett behörigt elföretag för att du ska kunna ta del av avdraget.
När du producerar egen solel säljer du överskottet till ditt elbolag automatiskt. Det sker skattefritt om du, genom att sälja solel, har tjänat under 40 000 kronor. Har du en större inkomst beskattas du med en kapitalskatt på 30%. Det är endast för den summan som överstiger 40 000 kronor. Som privatperson överstiger du sällan schablonavdraget genom att endast sälja överskottsel.
Reglerna för solceller och moms innebär att du som privatperson bara behöver momsregistrera dig om din årliga försäljning av solel överstiger 80 000 kronor. Företag som producerar och säljer egen el betalar alltid moms oavsett försäljningsbelopp.
Du behöver inte betala energiskatt på solel om du har en solcellsanläggning under 500 kW. Större solcellsanläggningar som har en kapacitet på 500 kW eller mer är skyldiga att betala energiskatt på elektriciteten de producerar. Det vill säga om inte den egenproducerade elen matas ut till ett reglerat elnät. Energiskatten ska betalas helt eller reducerat beroende på olika regler och omständigheter. Reglerna för energiskatt omfattar även solceller till lantbruk. Det betyder att lantbruk med under 500 kW inte heller betalar energiskatt på solelen.
Vanligtvis krävs inget bygglov vid installation av solceller. Det är tack vare att solcellerna ofta monteras på taket och följer takets lutning och väderstreck. Undantaget är om taket inte har någon lutning och avviker från byggnadens form, då kan du behöva bygglov. Du kan även behöva bygglov om huset är av kulturhistoriskt värde, inom ett detaljplanerat område eller i ett område av riksintresse för totalförsvaret.
Kommunen har även möjlighet att kräva bygglov för alla typer av solcellsinstallationer, oavsett om de följer byggnadens form eller inte. Kolla därför upp reglerna för solceller i ditt område.
1KOMMA5° erbjuder högkvalitativa solceller med lång livslängd och minimalt behov av underhåll. Vi har lång erfarenhet av att installera solceller och vet vad som krävs, från att du väljer att investera i solceller tills de är installerade på ditt tak.
Även när solcellerna är installerade och klara finns vi nära till hands. Vi hjälper dig med eventuella frågor och problem. Kontakta oss för en kostnadsfri offert idag.