Solceller

Vad är solenergi och hur fungerar det?

Solenergi är en av de största förnybara energiresurserna vi har, tillsammans med vindenergi. Idag ser vi en ökad effektivitet och fallande priser för solcellsteknik. Framtiden ser ljus ut för solenergi – och vi kan förvänta oss att se många fler innovativa lösningar som kan utnyttja och optimera energiproduktionen från solceller.

I den här artikeln kommer vi gå igenom vad solenergi är och hur det fungerar. Vi kommer även reda ut skillnaderna mellan solfångare och solceller. Även fördelar- och nackdelar med solenergi samt hur mycket solenergi som produceras i Sverige är ämnen som du lär dig mer om nedan.

Vi sammanfattar det viktigaste

  • Solenergi är den energi som genereras från solens strålar, och den kan omvandlas till el (solel) via solceller eller till värme (solvärme) via solfångare.

  • Solpaneler omvandlar solljus till elektricitet genom solceller. Dessa paneler kan placeras på tak för att utnyttja solenergi i hushåll.

  • Solfångare samlar in värme från solens strålar för att värma vatten eller luft, medan solceller omvandlar solljus till elektricitet. Det gör dem användbara för olika energibehov.

  • Solenergi är en ren, förnybar och hållbar energikälla som kan minska beroendet av fossila bränslen och bidra till att minska utsläppen av växthusgaser.

  • Även om solenergi kräver en initial investering, är det ekonomiskt fördelaktigt på lång sikt då energin är gratis och kan sänka dina elkostnader. 

Vad är solenergi?

Nu kanske du undrar vad solenergi egentligen är. Som vi nämner ovan är solenergi den energi som genereras av solens strålar. Solen är en outtömlig energikälla. På en timme kan själva strålarna ge mer energi än vad världens befolkning använder på ett helt år. Genom att omvandla solenergi till el och värme kan vi lättare minska vårt beroende av fossila bränslen. Vilket i sin tur minskar utsläppen av växthusgaser. 

Solens strålar kan användas på två sätt. När solenergi används för att producera el kallas det för solel. Solel produceras genom solceller, och när det används för att producera värme kallas det för solvärme. Solvärme produceras med hjälp av solfångare. Vi reder ut begreppen solceller och solfångare lite längre ner i artikeln.

Batteri Laddas

Hur fungerar solenergi?

Ja, hur fungerar solenergi egentligen? Nu när du fått kunskap om vad solenergi är kanske du börjar fundera på hur det fungerar. För att komma närmare svaret på den frågan behöver vi gå igenom två primära teknologier; solpaneler och solvärmesystem. Solenergi kan användas och utnyttjas genom dessa två. Solpaneler är samlade solceller som omvandlar solljus till elektricitet med hjälp av halvledarmaterial, såsom kisel. Solvärmesystem däremot använder solens värme för att värma vatten eller luft som kan användas för att värma bostäder. 

Test Media

Solpaneler och solenergi – hur hör de ihop?

Solpaneler är den vanligaste typen av verktyg för att utnyttja solenergi. Solpanelerna består av solceller som omvandlar solljus till elektricitet med hjälp av en halvledarprocess – vanligtvis i en solcellsanläggning. Panelerna kan enkelt installeras på hustak och gör att privata hushåll kan utnyttja solenergin. 

Man brukar säga att solcellerna kan omvandla upp till 20 % av solens ljus till elektricitet.

Solfångare och solceller – vad är skillnaden?

Det är många som blandar ihop solceller och solfångare. Vi reder därför ut begreppen. 

En solfångare är konstruerad för att effektivt absorbera och koncentrera värmen från solens strålar. Denna insamlade värme kan sedan användas för att värma upp olika faciliteter såsom hus, pooler, eller för att producera varmvatten. 

Solceller skiljer sig från solfångare genom att de omvandlar solvärme till elektricitet. De utnyttjar solens strålning för att generera en elektrisk spänning, som sedan omvandlas till växelström. Denna växelström kan integreras i hushållets vanliga elsystem och användas för alla typer av elektriska behov.

Test Media
Modern House with solcellssystemet
VÅRT SMARTA STYRSYSTEM

Maximera ditt system med Heartbeat – hjärtat i ditt energismarta hem

Det smarta styrsystemet Heartbeat ger dig maximal nytta av hela ditt energisystem. Systemet manövrerar dina solceller, ditt batteri, värmepump och din laddbox. Dessutom optimerar det mot marknadens spotpris och väderprognoser för ditt område.

Fördelar och nackdelar med solenergi

Solenergi är en fördelaktig grön teknik. Nu när vi gått igenom vad det är samt hur det funkar kanske du börjar förstå vilka enorma fördelar som finns. Med solenergi kan du minska elräkningen och öka bostadens självförsörjning av förnybar energi. Många privata hushåll, företag och offentliga institutioner har redan installerat solpaneler för att dra nytta av solenergins många fördelar.

Naturligtvis måste vi också titta på några av de nackdelar med solenergi som bör beaktas när man bestämmer sig för rätt system. Vi har därför sammanfattat alla för- och nackdelar i den här tabellen:

Fördelar med solenergiNackdelar med solenergi
1. Förnyelsebar och hållbar: En ren och miljövänlig energikälla – så kan man beskriva solenergi. Genom att använda solens strålar för att producera el eller värme undviker vi utsläpp av skadliga växthusgaser och luftföroreningar. Det här är utsläpp som bildas i samband med traditionella energikällor som kol och olja. Solenergi är därför avgörande för att bekämpa klimatförändringar och bevara vår miljö för framtida generationer. Solenergi är en outtömlig energikälla. Solen skiner varje dag (även om det är molnigt) – och kommer att fortsätta att göra det i miljarder år framöver. 1. Inledande kostnader: Det krävs en större investering för att installera solceller. Viktigt att komma ihåg är att det bör ses som just en investering då solceller betalar av sig själva med tiden.
2. Ekonomiskt fördelaktigt: Även om den initiala investeringen i solenergi kan tyckas vara stor kan man genom att utnyttja solenergi uppnå ekonomiska fördelar på lång sikt. Solenergi är en helt gratis resurs – när väl solpanelerna eller solfångarna är installerade. Det är inga kostnader förknippade med själva energiproduktionen, vilket gör att du kan spara mycket pengar på elräkningen genom att få ett solcellssystem installerat. Det är också möjligt att få ett pristillägg för den överskottsel du som privat solcellsägare säljer vidare till elnätet.3. Komplex installation: Installationen av solceller är en relativt tekniskt komplex process. Professionella installatörer krävs för att installera solceller på ett korrekt sätt.
3. Flexibel användning: Solceller monteras traditionellt på tak och i solcellsparker. Men i framtiden kan solceller finnas på många andra ställen. En spännande utveckling är solcellsdrivna fordon. Solceller kan monteras på taket eller karossen på bilar, bussar och till och med cyklar för att generera ström till fordonets elsystem.3. Beroende av vädret: En nackdel med solenergi är att effektiviteten hos solcellerna påverkas av vädret. Under molniga dagar kan elproduktionen vara lägre.

Men vart tar överskottselen vägen?

En utmaning med solenergi hittills har varit att energin finns tillgänglig i varierande mängd beroende på väder, årstid och tid på dygnet. Men med helt ny teknik, som batteribanker, kan solenergi nu lagras och först användas när hushållet behöver den. 

Under vardagar är solcellssystemet som mest effektivt under timmarna då de flesta är på jobbet. Det är även då energiförbrukningen av hushåll typiskt minskar. Med en batteribank kopplad till solsystemet kan hushållet ta tillvara på den insamlade energin. 

Test Media

Hur mycket solenergi produceras i Sverige?

Trots Sveriges nordliga läge har vi överraskande goda förutsättningar för solenergi. I norra Mellansverige finns solcellsanläggningar som producerar lika mycket, eller mer, energi än vissa på kontinenten.

Hur mycket solenergi får du i ditt område?

Hur mycket solenergi som produceras i Sverige är såklart intressant, men ännu mer intressant är väl att veta hur många soltimmar din fastighet får under året? Detta beror på var i Sverige du bor. Ta reda på hur många soltimmar ditt område får här:

Framtidens solenergi

Solenergi är den energi som är en av de mest framträdande och snabbast växande formerna av grön energi. Nu när du fått bättre koll på vad solenergi faktiskt är, undrar du säkert hur framtiden ser ut för den. Solenergi är faktiskt en del av lösningen för att Sverige ska bli självförsörjande på förnybar energi. Riksdagen har beslutat om energipolitiska mål kopplade till år 2030 och 2040. Målet för elproduktionens sammansättning år 2040 är 100% fossilfri elproduktion.

Solenergi har därför fått mer uppmärksamhet i Sverige. Tydligt blir det när vi kollar på den ökade mängden  installationer av solcellssystem på taken i både privata hem och offentliga byggnader. Även om solenergi utgör en mindre andel av den totala energiproduktionen, växer sektorn stadigt och bidrar till Sveriges förändring i målet om 100 procent fossilfri energi. 

Om mindre än fem år kommer den globala CO2-kvoten att vara uttömd och jorden kommer att värmas upp med 1,5 °C. Vi känner redan i dag av de ekologiska och ekonomiska konsekvenserna av denna utveckling.

Ta vara på solenergin – 1KOMMA5° hjälper dig

Vi på 1KOMMA5° hjälper svenskar att producera solenergi och sänka sina energikostnader. Vi levererar solceller med tillhörande energilösningar till hus- och fastighetsägare runt om i Sverige. Våra helsvarta solcellspaneler, med tysk design och europeiska garantivillkor, har lågt klimatavtryck och inkluderar 25 års produktgaranti samt 30 års effektgaranti. Solcellerna är dessutom 100% kvalitetstestade och mycket effektiva. 

Artiklar från vårt magasin